Emma Ryhänen odottaa kiivaasti valkolakkiaan – "Se on kerran elämässä oleva tilaisuus"

Valkolakki, Emma Ryhänen
Emma Ryhänen ja valkolakki.
Julkaistu 03.06.2017 08:30
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Oululainen Emma Ryhänen on yksi tänään valkolakin päähän painavista tuoreista ylioppilaista. Juhlapäivä kuluu suunnitelmien mukaan perinteisissä merkeissä.

– Aamulla on koulun lakitusjuhla ja sen jälkeen kotiin on tulossa sukulaisia ja perheenjäsenet. Päivä juhlitaan täällä kotona ja sitten illalla lähdetään jatkoille kaupungin suuntaan, missä on sitten muitakin ylioppilaita, Ryhänen kertoo. 

Ryhäselle päivän ehdoton kohokohta on koulussa järjestettävä lakitustilaisuus.

– Se on kerran elämässä oleva tilaisuus. Saa sen lakin laittaa päähän ja voi juhlistaa sitä sitten.

Kysymys, mikä juhlapäivässä jännittää eniten, saa nauravan vastauksen.

– Että kaatuu korkokengillä juhlassa! Ryhänen vitsailee.

– No eipä siinä silleen mikään jännitä, iloisilla mielillä menen juhlimaan.

Kirjoitusten jälkeen odotti kesätyö

Pian valkolakin päähän painavalle ylioppilaalle kirjoitusten jälkeinen kevät ei ole ollut lomailua.

Ryhänen on ollut kevään loppupuolelta asti kesätöissä Oulun Stora Enson paperitehtaalla. Myös tulevan syksyn opiskelukuviot ovat jo selvät.

– Mulla kävi itseasiassa niin onnekas sattuma, että sain alkupistevalinnassa opiskelupaikan Aalto yliopistosta, lähden opiskelemaan energia- ja ympäristötekniikka Otaniemeen.

Suomalainen koulu kannustaa itsenäisyyteen

Ryhänen kiittää suomalaisessa koulussa itsenäisyyteen tähtäävää kulttuuria. Opiskeluvuosien aikana hän on huomannut, että suomalaisessa koulussa kasvatetaan itse ottamaan vastuu omista koulutöistä.

– Oppilaan menestystä ei jätetä oppilaan vanhempien tai opettajien vastuulle, vaan enemmän kasvatetaan itsenäiseksi oppijaksi. Myös tietynlainen vapaus on hyväksi, ei ole liiaksi sääntöjä ja yritetä ohjailla. Varsinkin lukiossa omasta oppimisesta on suuri vastuu.

Ryhänen oli vaihto-oppilaana Ranskassa vuoden ajan. Suomalaisen ja ranskalaisen lukion erottaa selvästi suomalaisen lukion vapaus.

– Ei ole samanlailla sääntöjä ja holhousta. Ranskassa aika pitkälle koko lukion ajan opettajat ja vanhemmat pitävät huolen, että oppilaat käyvät koulussa. Itse koulussa oli myös paljon tiukemmat säännöt käyttäytymisestä ja poissaoloista.

"Odotan innolla tulevaa"

Oulun normaalikoulun lukiosta valmistuva Ryhänen katsoo kirkkain silmin kohti tulevaa.

– Kouluajat ovat antaneet hyvät lähtökohdat jatkaa itsekseen eteenpäin, hyvä fiilis jäänyt tästä 12 vuoden koulunkäynnistä. Itsestä tuntuu, että pystyy tästä jatkamaan ja etsimään omia juttuja, Ryhänen sanoo. 

– Tuntuu, että olen saanut yhden etapin päätöksen. Odotan innolla tulevaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa