"En halua, että yksikään nuori kokee tämän kohtalon" – Vakavasti loukkaantunut huippu-urheilija Jari Mönkkönen ideoi uuden SM-kilpailun sairaalavuoteessa

2:45img
Julkaistu 01.02.2018 06:48
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Vakavasti treenionnettomuudessa loukkaantunut entinen huipputelinevoimistelija Jari Mönkkönen tuo Suomen pihatrampoliineilla ja sisäaktiviteettipuistoissa treenaaville ”flippaajille” historian ensimmäisen SM-kisan.

− En halua, että yksikään nuori joutuu kokemaan tämän kohtalon. Kaikessa elämässä on riskinsä, mutta monet tilanteet olisivat estettävissä, jos olisi tietoutta enemmän, kilpailunjohtajana toimiva Mönkkönen kertoo.

Marko

Marko Keski-Ojalla on Instagram-tilillään jo lähes 30 000 seuraajaa. Marko kertoo itsekin hakevansa inspiraatioita temppuihinsa somesta.

Mönkkönen loukkaantui kesällä 2016 treenionnettomuudessa ilmavolttiradalla. Hän tuli voltista niskoilleen alas ja halvaantui hartioista alaspäin.

Mönkkösen käsityksen mukaan temput ovat menneet jo tosi koviksi eikä kaikilla ole liikkeiden riittävää hallintaa tai ymmärrystä niistä.

– On maltettava edetä rauhassa ja opetella tekniikat oikein. Kilpailusäännöillä muokkaamme hyppimistä turvallisemmaksi eli säännöt tulevat olemaan sellaiset, että niillä pyritään rajoittamaan liikkeitä, joita trampoliinilla ei tulisi tehdä, lisää Mönkkönen.

SM-kilpailuissa on pro-ja challenger-sarjat, joissa temppuja on rajoitettu turvallisuuden vuoksi.

– Pro-sarjassa olemme rajoittaneet voltit nelosvolttiin. Alunperin ajattelin, että tuplavoltti saattaa olla kova, mutta sen jälkeen kun olen nähnyt miten taitavia nämä kaverit ovat ja miten hyvin liikkeet ovat hallussa, niin olemme päätyneet siihen, että nelosvoltti on ihan ok, kertoo Mönkkönen. 

Challenger-sarjassa hypyt on rajoitettu kaksoisvoltteihin ja kierteisiin.

Suomessa parikymmentä todella taitavaa hyppääjää

Mönkkönen on seurannut pitkään lajia harrastaneiden Marko Keski-Ojan ja Felix Cziczherin hyppimistä.

Marko ja Felix

Marko ja Felix sanovat harjoittelevansa vähintään kahtena päivänä viikossa muutaman tunnin. Parhaina viikkoina trampoliinilla vietetään viisi päivä ja aikaa voi vierähtää jopa kahdeksan tuntia. 

Vastaavan taidon omaavia on Suomessa arvioiden mukaan parikymmentä ja maailmalla arviolta parisataa. He ovat tuhansien tuntien harjoittelulla tulleet todella taitaviksi ja osaavat vaikeita voltteja.

– He tietävät, kuinka tullaan turvallisesti alas ja kuinka kaadutaan turvallisesti. Heille nelosvoltti on turvallinen, mutta kun nuoremmat pojat katsovat heitä ja yrittävät sitten tehdä saman, niin se on vaarallista. Tähän haluamme tulla väliin ja kisojen avulla opettaa turvallisuutta, pohtii Mönkkönen.

Mönkkönen sai idean kilpailusta maatessaan Töölön sairaalan teho-osastolla.

− Tämä kisakiertue on motivoinut ja auttanut minua elämän uudelleen rakentamisessa. Kisalla on minulle suuri merkitys. Saan tehtyä jotain konkreettista. Sellaista, joka koskettaa suurta joukkoa ja joka edistää hyvää asiaa, iloitsee Mönkkönen.

16.1.773522

Mönkkösen kohtalokas onnettomuus tapahtui sen jälkeen, kun hän oli lopettanut huippu-urheilijan uransa.

Lajin vaarat tunnistettu

Mönkkönen lähti heti toteuttamaan ideaansa ottamalla yhteyttä sisäaktiviteettipuiston SuperParkiin ja trampoliinivalmistaja Aconiin. 

− Jari otti yhteyttä heti alkuvuodesta 2017. Jo lyhyen keskustelun pohjalta huomasimme, että olemme pohtineet täysin samoja aiheita, joten startti yhteistyölle ja ensimmäiselle tapaamiselle järjestettiin hyvin pian puhelusta. Hypyt ja temput ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja hyppytekniikoiden sekä -turvallisuuden tietoisuuden tarve kasvaa, kommentoi Aconin myynti- ja markkinointijohtaja Marko Manninen.

SuperParkissa oli myös tunnistettu uuden lajin suosio.

− Olemme tunnistaneet, että vapaamuotoinen trampoliinilla temppuilu on kasvanut isoksi ilmiöksi. Pidämme tärkeänä, että tietoisuus trampoliiniturvallisuudesta lisääntyy, pohtii SuperParkin kehitysjohtaja Taneli Sutinen.

jari mönkkönen

Laji ja sen elämäntapaharrastajat kiinnostavat Mönkköstä, joka oli tänään julkistamassa SM-kiertuetta Vantaalla.

Mönkkönen haluaa vielä lopuksi varoittaa vanhempia siitä, että lapset voivat tehdä todella vaarallisia temppuja sisällä tai ulkona hyppiessään esimerkiksi varastojen katolta tai vaikka pinoon kasattujen patjojen päälle vanhempien valvovan silmän ollessa paikalta poissa. 

– Olen nähnyt monta kertaa videoilla todella vaarallisia temppuja. Olen nähnyt todella kauheita typeryyksiä, mitä voi tehdä eli eteenpäin nelosvoltti, josta suoraan tehdään taaksevoltti tai sitten eteenpäin tuplavoltista suoraan kolmonen taakse eli tällaiset kombinaatiot. Joskus näihin on lisätty myös kierteitä. Näissä piilee vaara, johon haluamme iskeä, sanoo Mönkkönen päättäväisesti.

Jari Mönkkönen, Jani Tanskanen, Sanna Mönkkönen

Vuoden esikuvana Urheilugaalassa palkitut Jari ja Sanna Mönkkönen, palkinnon ojensi Jani Tanskanen (vasemmalla)

FreeTrampoline SM 2018

1:38img

Kisakiertue starttaa 17. maaliskuuta Hyvinkäältä ja  finaali on toukokuun 19. Vantaan SuperParkissa. Kiertueen paikalliskamppailuista kovimman Pro-sarjan kaksi parasta lunastaa paikkansa finaaliin. Loppukilpailuun voidaan myös kutsua videokilpailun perusteella.

Jokaisessa kaupungissa käydään paikallinen Challenger-sarja, jossa liikkeiden vaikeus on rajoitettu maksimissaan kaksoisvoltteihin ja -kierteisiin. Challenger-sarjan toivotaan houkuttelevan laajemman joukon hyppääjiä mukaan – myös vähemmän aikaa treenanneita.

FreeTrampoline SM -kiertue järjestetään yhteistyössä SuperPark-sisäaktiviteettipuistojen sekä trampoliinivalmistaja Aconin kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa