Yksi nainen kymmenestä sairastaa kivuliasta endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia. Nyt sen toteamiseksi on kehitetty verikoe. Asiasta uutisoi ABC.
Endometrioosin ensioireiden ja diagnoosin välillä saattaa kulua useita vuosia. Sanfranciscolaisen Dot Laboratories -start up-yrityksen suunnitteleman verikokeen avulla tauti voitaisiin diagnosoida yhdessä päivässä.
Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Seurauksena on tavallisimmin kuukautisiin liittyvää alavatsakipua, mutta endometrioosipesäkkeiden sijainnista riippuen myös ulostaminen, virtsaaminen tai yhdyntä voivat sattua. Mahdollisia muita oireita ovat tiputteluvuodon kaltaiset vuotohäiriöt ja kuukautisvuodon runsaus. Seurauksena saattaa olla myös lapsettomuutta.
Varmuudella endometrioosi voidaan diagnosoida vain vatsaontelon tähystysleikkauksessa. Hoito voidaan kuitenkin aloittaa myös ilman leikkausta oireiden perusteella. Hoitona käytetään tulehduskipulääkkeitä ja hormonaalisia lääkkeitä, kaikkein pahimmissa tapauksissa myös leikkausta tai kohdun tai munasarjojen poistoa.
Endometrioositietoisuutta levittävän EndoActive-hyväntekeväisyysjärjestön perustajiin kuuluva Syl Freedman kertoi ABC:lle, että verikoe olisi korvaamaton diagnoosiväline jo nuorina pahoista kuukautiskivuista kärsiville naisille, sillä se voisi säästää kivun kroonistumiselta. Nyt naisten kuukautiskivut on Freedmanin mielestä liiaksi normalisoitu.
– Minusta tuntuu, että jos miehet vuotaisivat verta kiveksistään ja kääntyisivät kaksinkerroin kivusta kuukausittain, heidät otettaisiin vakavasti. Mielestäni niin pitäisi ottaa meidätkin, Freedman kommentoi ABC:lle.
Dot Laboratories käy jo neuvotteluja kumppanuudesta lääkeyhtiöiden kanssa. Apulaisprofessori Louise Hull Adelaiden yliopistosta kehottaa kuitenkin kärsivällisyyteen, sillä lisäselvitystä tarvitaan. Joka tapauksessa Hull pitää tutkimusta hyvin mielenkiintoisena ja hyödyllisenä: verikoe helpottaisi diagnosointia, vähentäisi riskejä sisältäviä leikkauksia ja johtaisi diagnoosin myötä parempaan kivunhallintaan.
Lähde: ABC, Terveyskirjasto, HUS.fi
Milloin on tarvetta epäillä syöpää?
HYKS:n syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi maaliskuussa 2016, miten eri syövät oireilevat.
25:57