Kuntien tulisi sote-uudistuksen myötä tehostaa toimintaa vastaamaan jäljelle jäävien tehtävien määrää eikä ainakaan heti ottaa uusia tehtäviä itselleen, katsoo enemmistö (59%) suomalaisista. Asia ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.
Vastaajista 15 prosenttia on sitä mieltä, että poistuvien tehtävien sijalle voisi ottaa uusia.
Ylemmät ja alemmat toimihenkilöt, yrittäjät, eläkeläiset, korkeasti koulutetut ja keskiluokkaan samaistuvat ovat keskimääräistä useammin sitä mieltä, että uusien tehtävien hamuamisen sijaan toimintaa olisi alkuun tehostettava vastaamaan jäljelle jääviä tehtäviä. Puoluekannan mukaan tätä mieltä ovat etenkin perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kannattajat.
Ilmapuntari 2021 -tutkimuksessa selvitettiin ihmisten näkemyksiä kuntien tehtävistä sen jälkeen, kun vastuu sote-palveluiden järjestämisestä siirtyy hyvinvointialueille.
Kuntien tulisi omaehtoisesti lisätä vastuita työllisyyden edistämisessä
Myös toiminnan tehostajat olisivat kuitenkin valmiita lisäämään kuntien tehtäviä jossain vaiheessa. Kaikista vastaajista vain 5 prosenttia ilmoittaa, että mitään tehtäviä ei pidä lisätä missään oloissa.
Enemmistön mielestä kuntien tulisi omaehtoisesti lisätä vastuita työllisyyden edistämisessä (54%) sekä teknisissä palveluissa ja ympäristötoimessa (53 %). Lähes joka toinen (45%) lisäisi tehtäviä elinkeinojen edistämiseksi.
Kunnallisalan kehittämissäätiön mukaan suuri osa myös niistä, jotka periaatteessa suhtautuvat tehtävien lisäämiseen varauksellisesti, lisäisi kuntien vastuita kyseisissä asioissa.
Kaksi viidestä olisi valmis asettamaan kunnille lisää vaatimuksia asumispalveluissa, ja liki kaksi viidestä lisäisi toimia liikuntapaikkojen ja -mahdollisuuksien kehittämiseksi.
Tulokset ovat samansuuntaisia kuin vuoden 2017 selvityksessä.
Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Aineisto koottiin 18.–23. kesäkuuta, ja tutkimukseen tehtiin yhteensä 1 027 haastattelua. Virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.