Asuntojen hintojen kehitys on ollut maltillista ja noudattaa pääosin kotimaan talouden kehitystä, Rakennusteollisuus arvioi.
Rakentaminen vähenee ensi vuonna arviolta kaksi prosenttia, arvioi Rakennusteollisuus RT suhdannekatsauksessaan.
Rakentamista uhkaa RT:n mukaan erityisesti energiapulan kirittämä inflaatio ja talouden epävarma tilanne. Ne ovat romahduttaneet kotitalouksien luottamuksen, nostaneet korkoja ja laskeneet asuntojen reaalihintoja. Rahoitus- ja rakennuskustannusten nousu on tehnyt osasta uudishankkeista kannattamattomia.
– Kuluttajien luottamus on jo kanveesissa, mutta jyrkempi pudotus rakentamisessa edellyttäisi myös muun talouden ja rahoitusmarkkinoiden luottamuksen menetystä, sanoo RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo tiedotteessa.
Korona-ajan asuntorakentamisbuumi tasaantuu
Yleisesti ottaen RT pitää Suomen asuntomarkkinatilannetta vakaana ja hintojen kehitystä maltillisena.
– Suomen asuntomarkkinoiden tilanne on vakaa. Asuntojen hintojen kehitys on ollut maltillista ja noudattaa pääosin kotimaan talouden kehitystä, Vihmo sanoo.
RT:n kyselyn mukaan yritykset odottavat omaperusteisen asuntotuotannon vähentyvän tänä vuonna kolmanneksella viime vuodesta. Kuluttajakysynnän uskotaan kuitenkin elpyvän ensi vuonna. Vapaarahoitteisen vuokra-asuntotuotannon odotetaan puolestaan vähenevän.
Koronan tuottaman asuntorakennusbuumin arvioidaan ensi vuonna tasoittuvan pitkän aikavälin asuntotuotantotarpeen tasolle noin 36 000 asuntoon, kun 2021 asuntoaloituksia oli 47 000 ja kuluneena vuonna niitä tullee 41000.
Rakennusteollisuus vaatii valtiolta suurempia panostuksia
RT:n arvion mukaan niin toimitilojen rakentaminen kuin maa- ja vesirakentaminen vähentyvät tänä ja ensi vuonna. Huolta rakennusteollisuudelle aiheuttaa erityisesti matalalle tasolle painunut väylärahoitus, vaikka valtion budjetissa on "jossain määrin paikattu" aiemmin tehtyjä leikkauksia perusväylänpitoon.
Kasvua on luvassa ainoastaan korjausrakentamisessa, RT sanoo.
Rakennusalan edunvalvoja vaatii valtiolta suurempia panostuksia rakentamiseen.
– Suomen saavutettavuuden ja huoltovarmuuden kannalta erityisesti liikenneinfran kehittäminen on nyt välttämätöntä, mutta valtion budjetin panostukset siihen ovat lähivuosina olemattomat. Viimeistään keväällä on aika tehdä vakauttavia päätöksiä, jos tilanne heikkenee tästä, RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.