Asuntorakentaminen hiipui selvästi – Nordea julkaisi staattisen talousennusteen ensi vuodelle: Katso kooste päivän talousuutisista

"Korkojen noususta huolimatta rakentaminen on pitänyt pintansa Helsingin, Tampereen ja Turun seutukunnissa."

Uusien asuntojen rakentamisen aloitukset vähenivät viime syksynä edelliseen vuoteen verrattuna. Tilastokeskus kertoo, että syys–marraskuussa myönnettiin asuinrakennushankkeille 22 prosenttia vähemmän rakennuslupia kuin vuotta aiemmin. Myös rakennushankkeita aloitettiin noin viidennes vähemmän kuin vastaavaan aikaan toissa vuonna.

Tilastokeskuksen mukaan syys–marraskuun aikana uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia yhteensä 7,1 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 35 prosenttia vuodentakaista vähemmän. Rakennuslupia myönnettiin 8 553 asunnolle, joka oli lähes 18 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Muille kuin asuinrakennukselle myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni syys-marraskuussa 40 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskus kertoo myös, että käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni syys-marraskuussa kuusi prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen kohdalla vähennys oli neljä prosenttia.

Laskusuunta jatkunee tänä vuonna

–  Viime vuonna aloitettujen uusien asuntojen rakennusmäärä jää yli kymmenen prosenttia edellisvuotta pienemmäksi ja vastaava yli kymmenen prosentin laskusuunta jatkuu todennäköisesti tänäkin vuonna, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ekonomisti Juho Keskinen tiedotteessa.

Keskisen mukaan rakennusala kuitenkin tukee taantuvaa taloutta, kun aiemmin aloitetut asuntohankkeet saatetaan maaliin tänä vuonna.

–  Valmistuvaan asuntotarjontaan havaittu hiipuminen hiipiikin selvemmin vasta ensi vuoden puolella, jolloin myös asuntojen hinnat voivat kääntyä nousuun, kun kriisiajan patoumia puretaan ja kaupunkikoteja kysytään kiivaammin, Keskinen jatkaa.

Rakentaminen vilkasta Tampereen naapurikunnissa

Keskinen kiinnittää huomiota siihen, että vaikka asuntorakentaminen hiipuu, ei se tapahdu kaikkialla Suomessa.

–  Uusien asuntojen aloitukset hiipuvat, mutta korkojen noususta huolimatta rakentaminen on pitänyt pintansa Helsingin, Tampereen ja Turun seutukunnissa. Muun maan osalta aloitukset sen sijaan putosivat voimakkaasti viime vuoden aikana, jolloin itse asiassa liki kolme neljästä uudesta asunnosta aloitettiin jonkin kasvukolmioseutukunnan alueelle, Keskinen sanoo tiedotteessa.

–  Työpaikan ja palvelut tarjoavan Tampereen kiivas kasvu näyttäisi säteilevän laajemmalle alueelle poikkeuksellisella tavalla juuri Tampereen seutukunnassa.

Keskinen kuvaa, että rakentaminen on nyt ennennäkemättömän vilkasta Tampereen naapurikunnissa, sillä Kangasalle, Nokialle ja Pirkkalaan nousee rutkasti uusia asuntoja. Turun seudulla asuntoaloitukset taas keskittyvät hänen mukaansa itse Turkuun, joskin historiallisen runsaslukuisella, jopa liki 4  000 uuden asuntoaloituksen vuosivauhdilla.

Nordean nollaennuste

Suomen talouden kasvuennuste on tälle vuodelle yhä 0 prosenttia ja ensi vuodelle 1,0 prosenttia. Tämä ilmenee Nordean keskiviikkona julkistamasta talousennusteesta, joka pankin mukaan pysyi ennallaan.

Nordeasta arvioidaan, että talouden näkymät ovat tälle vuodelle hyvin kaksijakoiset. Kuluttajien luottamus talouteen on alamaissa ja ostovoima edelleen koetuksella, kun korkotaso pysyy korkeana. Toisaalta inflaatiopaineet ovat helpottamassa, kun energiahinnat kääntyvät laskuun. Lisäksi valtion energiatuet auttavat suurimpien sähkölaskujen saajia. Palkkojen odotetaan nousevan tänä vuonna viime vuotta nopeammin, ja vahva työllisyys tukee talouden aktiviteettia.

–  Korkojen nopea nousu ja kuluttajien heikko luottamus ovat näkyneet asuntomarkkinoilla kysynnän vaimenemisena ja hintojen laskuna. Asuntohintojen odotetaan laskevan vielä alkuvuonna, kun markkinoilla haetaan uutta tasapainoa kohonneen korkotason ympäristössä. Asuntokysynnän heikkeneminen alkaa näkyä tänä vuonna asuinrakentamisen hidastumisena, Nordean ekonomisti Juho Kostiainen sanoo tiedotteessa.

Käänne parempaan voi olla jo käsillä

Nordean mukaan maailmalla talousuutiset ovat viime aikoina yllättäneet pääosin positiivisesti ja on mahdollista, että maailmantalouden käänne parempaan on jo tapahtumassa.

–  Leuto talvi on vähentänyt selvästi energiakriisin haitallisia vaikutuksia euroalueella, ja Kiinan nopea avautuminen koronasulkujen jälkeen on palauttamassa maan ainakin hetkeksi maailmantalouden vahvaksi veturiksi, pääekonomisti Tuuli Koivu arvioi tiedotteessa.

Nordeassa nähdään kuitenkin myös yhä riskejä maailmantaloudessa. Vaikka globaalit hintapaineet ovat jo kääntyneet laskuun, on työmarkkinatilanne kireä ja palkkapaineet vahvoja niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

– Suuri kysymysmerkki on, kuinka jyrkästi inflaatio hidastuu ja saavuttaako se keskuspankkien tavoitetason. On yhä mahdollista, että rahapolitiikkaa joudutaan kiristämään ja talouskehitystä hidastamaan nyt odotettua enemmän, Koivu ennakoi.

Julkisella taloudella edessä mittava sopeutus

Nordean mukaan Suomessa on julkisella taloudella edessään mittava sopeutusurakka. Pankki perustelee kantaansa sillä, että talouskasvun ennustettu katkeaminen rasittaa julkista taloutta. Samaan aikaan julkisen talouden menoja kasvattavat sosiaalietuuksiin tehdyt inflaationtarkistukset, julkisen sektorin palkankorotukset, kohonneet korkomenot sekä lisäpanostukset maanpuolustukseen. Lisäksi terveydenhuollon ja etenkin vanhustenhoidon menojen odotetaan kasvavan reilusti kahden seuraavan hallituskauden aikana.

–  Suomen julkinen talous on viritetty tasolle, jossa rahoitus on tasapainossa vain, jos taloudessa eletään korkeasuhdannetta ja korot ovat nollissa, arvioi Kostiainen.

Caverionin osakekannasta korotettu tarjous

North Holdings 3 -konsortio on korottanut tarjoustaan kiinteistöalan ja teollisuuden palveluyhtiö Caverionin osakekannasta. Caverion hallitus suosittaa ostotarjouksen hyväksymistä.

Marraskuun alussa julkistetussa tarjouksessa North Holdings 3 tarjosi seitsemää euroa osakkeelta. Uusi tarjous on nyt kahdeksan euroa osakkeelta tai 8,5 euroa osakkeelta yhdeksän kuukauden kuluttua ostotarjouksen toteutumisesta.

Pääomasijoitusyhtiö Triton teki kilpailevan tarjouksen Caverionin osakekannasta pari viikkoa sitten, jolloin se tarjosi kahdeksaa euroa osakkeelta.

Lue myös:

    Uusimmat