Energiatehokkuuden merkitys vahvistuu vähitellen asuntokaupassa.
Asuntojen myynti- ja vuokrausilmoituksiin sekä asuntoesitteisiin on pitänyt merkitä lauantaista 1.6. alkaen huoneiston energiatehokkuusluokka. Kerrostalojen ja vuoden 1980 jälkeen valmistuneiden enintään kahden huoneiston pientalojen omistajien on teetettävä energiatodistus, jos asuntoja myydään tai vuokrataan.
– Energiatodistuslainsäädäntö edellyttää, että energialuokka ilmenee myös myyntiesitteestä. Lisäksi energiatodistus on oltava nähtävillä asuntoesittelyssä ja se on annettava alkuperäisenä tai jäljennöksenä ostajalle tai vuokralaiselle kaupan- tai sopimuksenteon yhteydessä. Samalla on huomattava, että energiatodistuksia ei välttämättä ole heti 1.6. lukien saatavilla. Kun järjestelmä vakiinnuttaa asemansa ja pätevöityneitä tekijöitä löytyy, voivat kiinteistönvälittäjätkin täyttää paremmin velvoitteensa, muistuttaa toimitusjohtaja Jukka Malila Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta.
Lähtökohta energiatodistusten osalta on yksiselitteinen. Laki edellyttää energiatodistuksen hankkimista myyntiä varten ja energialuokan mainitsemista kaikessa ilmoittelussa. Energiatodistus tulee siten olla välitysliikkeen käytettävissä jo ennen kohteen markkinoinnin aloittamista. Lain voimaantullessa on kuitenkin todennäköisesti tilanteita, joissa markkinoitavalle asunnolle, joka tulee uuden lain soveltamisalan piiriin, ei ole saatu vaadittua energiatodistusta. Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi siitä syystä, ettei pätevöitynyttä tekijää ollut saatavilla. KVKL:n laki- ja lausuntovaliokunta on päätynyt näissä tilanteissa toimintatapaan, että välitysliike voi harkintansa mukaan ilmoittaa kohteen energialuokka H-merkinnällä. Lisäksi esitteessä on selvitettävä asiaa tarkemmin. Tätä toimintatapaa ei ole tarkoitettu pysyväksi, vaan käytettäväksi ainoastaan lain voimaantulon yhteydessä.
Todistuksen hankkii aina myyjä
Energiatodistuksen hankkimisesta vastaa taloyhtiön hallitus ja pientalon myyjä. Hankkimisvelvollisuus säilyy aina myyjällä, vaikka rakennuksen omistusoikeus olisi siirtynyt ostajalle. Todistus kannattaa hankkia viipymättä, jotta se on käytettävissä heti siinä tilanteessa, kun sitä tarvitaan.
Mikäli energiatodistus puuttuu, on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksella eli ARAlla valtuudet kehottaa yhtiötä tai pientalon omistajaa laatimaan todistus määräajassa. Jos kehoitusta ei noudateta, ARA voi antaa varoituksen ja uuden määräajan tilanteen korjaamiseksi. ARA voi tehostaa käskyjä uhkasakolla ja teettämisuhalla eli ARA voi teettää todistuksen laiminlyöjän kustannuksella.
Energiatietoisuuden merkitys on vähin erin kasvamassa myös suomalaisessa asuntokaupassa. Uudistuksen myötä energiatehokkuus astuu konkreettisesti mukaan asuntojen markkinointiin ja myös pientalojen ostajat pääsevät vertailemaan asuntoja ammattimaisesti laadittujen energiatodistusten avulla. Todistuksia voivat jatkossa laatia vain pätevyyden omaavat, rekisteröidyt henkilöt.
Energia-asiantuntijoiden mukaan suurin hyöty energiatodistuksesta on se, että sen teettäjä saa todistuksen mukana parannusehdotuksia siitä, miten rakennuksen energialuokkaa on mahdollista parantaa. Energiatodistuksen avulla asukkaat ja asunnonostajat voivat vertailla rakennusten energiatehokkuutta sekä tunnistaa, onko talo energiapihi vai energiasyöppö.
Lakia säädettäessä on lähdetty siitä, että energiatehokkuuden parantaminen on kaikkien etu, sillä mitä vähemmän energiaa rakennus kuluttaa, sitä enemmän asukkaat säästävät. Uudessa laissa luokitusasteikkoa on kiristetty ja esimerkiksi tyypilliset uudiskohteet sijoittuvat C-luokkaan. Uuden lain mukaisesti laadittu energiatodistus merkitsee vanhaan tapaan verrattuna sitä, että taloyhtiö putoaa todennäköisesti yhdestä kolmeen yksikköä huonompaan luokkaan.
Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta, mutta sen laatijan on säilytettävä sitä varten tekemiään laskelmia 12 vuotta. Osana isännöitsijäntodistusta annetut todistukset ovat kuitenkin voimassa vuoden 2014 loppuun asti.
Nämä asiat muun muassa vaikuttavat energialuokkaan
- Rakennuksen ulkoseinien, ikkunoiden ja yläphjan lämmöneristyksen taso
- Lämmitysmuoto
- Onko rakennuksessa lämmön talteenotto?
Pysy ajan tasalla asuntoasioista – tykkää Jokakodista Facebookissa!
Myy tai vuokraa asuntosi Jokakoti.fi:n avulla!
LUE MYÖS:
MTV3/Jokakoti.fi
Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry
Kuvat: Colourbox