Korjausneuvojan vinkit ostajalle: Tämän takia kannattaa käyttää asuntokaupan kuntotarkastajaa!

Oulu, Karjasilta
Julkaistu 15.05.2015 06:37
Toimittajan kuva

Anna Paasonen

anna.paasonen@mtv.fi

Suomessa on koko ajan vireillä asunto- ja kiinteistökauppariitoja kosteus- tai homevaurioiden takia, joten ostopäätöstä ei kannata tehdä yksin.

Asuntoa tai taloa ei kannata ostaa hetken mielijohteesta, vaan siihen on tutustuttava tarkoin ennen asuntokaupan tekoa.

Hengitysliiton Länsi-Suomen korjausneuvoja, rakennusterveysasiantuntija Heidi-Johanna Jokelainen kehottaa käyttämään asuntokaupan kuntotarkastajaa apuna.

– Asuntokaupan kuntotarkastajan saa tänä päivänä vastuuseen. Eli jos asuntokaupan kuntotarkastaja tekee selkeän virheen tarkistuksessa ja siitä aiheutuu ostajalle isot tappiot korjauskuluina, voidaan myyjän ohella myös asuntokaupan kuntotarkastaja velvoittaa maksamaan.

Ostajan tulee käyttää aikaa ja tutustua huolella kohteeseen ennen asuntokaupan tekoa. Ostajalla on selontekovelvollisuus: Ennen kauppaa havaittavissa oleviin vikoihin ja puutteisiin ei voi kaupanteon jälkeen vedota virheenä.

Hometalkoot.fi -sivustolta löydät oppaan turvalliseen asuntokaupan tekoon, niin myyjän kuin ostajan näkökulmasta. 

Tutustu tarkoin! Tee näin:

Tarkista paperit

Pyydä välittäjältä saamiesi asiakirjojen lisäksi talon huolto- ja korjaushistoria. Huoltokirjasta ja korjaushistoriasta näet miten taloa on ylläpidetty.

Pyydä myös mahdolliset aiemmat asuntokaupan kuntotarkastusraportit sekä rakenneleikkauspiirustukset.

Selvitä piirustuksista onko talossa riskirakenteita. Riskirakenteet, kuten tasakatto, valesokkeli ja tuulettumaton ulkoseinärakenne, ovat nykytiedon mukaan herkkiä kosteus- ja homevaurioitumaan. Tutustu tarkemmin riskirakenteisiin esimerkiksi hometalkoiden sivuilla olevien riskirakennekuvien avulla.

Riskirakennekuva hometalkoot.fi

Pyydä myyjältä kirjallisena tietoa siitä, onko myyjä havainnut myytävässä asunnossa puutteita, vikoja tai vaurioita esim. poikkeavaa hajua, kosteusjälkiä ja onko kohteeseen tehty tutkimuksia.

Pyydä taloyhtiön osaketta ostettaessa myös isännöitsijältä tai taloyhtiön hallitukselta kirjallisesti tietoa siitä, onko kukaan edellisistä asukkaista ilmoittanut mahdollisista vaurioepäilyistä.

Pyydä aiemmat tutkimusraportit ja syy siihen, miksi on tutkittu. Tarkasta myös, että raportin kaikki sivut liitteineen on sinulla käytettävissä.

Jos taloon on tehty korjauksia, pyydä korjaussuunnitelma. Ilman korjaussuunnitelmaa tehtyjen korjauksien onnistumisesta ei ole mitään takeita.

Käy huolella läpi kaikki saamasi tiedot ja raportit. Jos et osaa tulkita raportteja, ota yhteyttä välittäjään, myyjään tai esimerkiksi isännöitsijään. Apua voi pyytää myös tutkimuksen tehneeltä yritykseltä.

Selvitä onko omakotitaloon tehty esimerkiksi lisäsiipi tai onko omakotitalon ullakkokerros otettu asuinkäyttöön. Selvitä myös onko muutokselle haettu lupa ja onko muutokselle tehty käyttöönottotarkastus. Pahimmassa tapauksessa lupa-asia selviää vasta asuntokauppojen jälkeen. Mikäli lupaa ei ole haettu, voi rakennustarkastaja velvoittaa nykyistä omistajaa purkamaan ullakkotilan omistajan omalla kustannuksella.

Hometalkoot.fi ränni

Tarkista sisältä ja ulkoa:

Sinun on joko itse tarkastettava tai asuntokaupan kuntotarkastaja tarkastaa puolestasi koko kiinteistön / osakehuoneiston sisältä ja ulkoa. Monikaan ostaja ei tiedä, että ennen kauppaa havaittavissa oleviin vikoihin ja puutteisiin ei voi kaupanteon jälkeen vedota virheenä.

Taloyhtiössä osakkaalle kuuluvat vain sisäpinnat, taloyhtiölle muut. Tästä huolimatta tutustukaa taloyhtiön rakenteisiin vähintäänkin piirustusten sekä huolto- ja korjaushistorian avulla. Selvittäkää onko osakehuoneistossa riskirakenteita.

Sinun on kiinteistön eli omakotitalon ostajana kiivettävä tarkastamaan vesikatto, mentävä yläpohjaan, tarkastettava talo ulkopuolelta ja sisältä sekä esimerkiksi ryömittävä rossipohjaan. Maallikko ei aina havaitse riskirakenteita, riskikohtia ja vaurioita, minkä vuoksi on järkevä teettää asuntokaupan kuntotarkastus. Käytä pätevöitynyttä asuntokaupan kuntotarkastajaa.

Tuoreimmat aiheesta

Omistusasuminen