Ennakkoluuloja ja totuuksia e-pillereistä

Monilla naisilla on paljon erilaisia ennakkoluuloja hormonaalisesta ehkäisystä. Niiden uskotaan aiheuttavan ties mitä hiusten lähdöstä aina haluttomuuteen, mutta on niillä myös paljon hyviäkin puolia.

Suomalaisen naisen pelot ehkäisyvalmisteita kohtaan nousevat samaan aikaan kuin haittavaikutusraportoinnit laskevat. Success Clinicin tämän vuoden keväällä teettämästä tutkimuksesta ilmenee, että ehkäisyn käyttäjistä jopa 64 prosenttia kertoo peloista liittyen hormonaaliseen ehkäisyyn. Vuonna 2001 luku oli vain karvan verran yli 50 prosenttia.

Mitä naiset sitten hormonaalisissa ehkäisytuotteissa pelkäävät? E-pillereiden pelätään aiheuttavan painonnousua, mielialavaihteluita ja lisäävän riskiä sairastua rintasyöpään. Tutkimuksesta ilmeni myös se, että jotkut naiset pelkäävät pidemmän e-pillereiden käytön aiheuttavan lapsettomuutta.

– Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyy usein turhia pelkoja. Negatiivisia asioita tuodaan enemmän esiin ja hyvät puolet saavat selvästi vähemmän huomiota. Ehkäisypillereillä on semmoisia hyötyjä, joista moni ei edes tiedä, kertoo Success Clinicin toimitusjohtaja Mika Teikari.

Naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri, dosentti Ritva Hurskainen allekirjoittaa Teikarin väitteen.

– Estrogeenimäärät pillereissä ovat vähentyneet selvästi. Vielä 1960-luvulla estrogeeniä oli pillereissä jopa 50 mikrogrammaa. Nykyään suositaan pillereitä, joissa on 20–35 mikrogrammaa estrogeeniä, Hurskainen sanoo.

Entäs ne hyödyt?

Ehkäisypillereillä on monia syöpiä ehkäiseviä vaikutuksia. Kuinka moni tiesi, että ehkäisypillerit suojaavat myös munasarjan-, kohdunrunko- ja suolistosyövältä? Hurskainen listaa ehkäisypillereiden positiivisiin terveysvaikutuksiin myös kuukautisvuodon määrän väheneminen ja säännöllistyminen sekä kuukautiskipujen helpottuminen. Usein ehkäisypillereiden hormoneilla voi vaikuttaa myös PMS-oireisiin ennen kuukautisia.

Ehkäisypillereitä on nykyään saatavana monia erilaisia. Estrogeenimäärän vaihtelun lisäksi vaihtelee myös se, mitä keltarauhashormonia pillerit sisältävät. Tietyt hormoniyhdistelmät auttavat akne-ongelmaan ja vähentävät ei-toivotun karvankasvua esimerkiksi rinnassa tai suupielissä.

Hurskainen kertoo myös Journal of Rheumatologyssa julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan ehkäisypillereitä joskus käyttäneiden naisten nivelreuman riski on 43 prosenttia pienempi kuin niiden naisten, jotka eivät ole pillereitä käyttäneet. On myös olemassa tutkimuksia, jotka kertovat, että ehkäisypillereitä käyttävillä naisilla on noin puolet pienempi riski sairastua MS-tautiin.

Tietoa ehkäisypillereiden käytöstä ja sivuvaikutuksista saadaan tutkimuksen mukaan useista eri kanavista. Tärkeimmäksi tiedonlähteeksi heti lääkärin jälkeen nousee yllättäen ystävät. Tämä voi osaltaan selittää myös sitä, miksi jotkut turhat pelot pitävät niin voimakkaasti pintansa.

Kolikon kääntöpuoli

Osa negatiivisista huhuista pitää tosin paikkansakin.

– Koska jokainen ihminen on erilainen, niin kaikki ei aina sovi kaikille. Pillereiden haittavaikutuksina luetellaan rintojen aristusta, päänsärkyä, halukkuuden laskua ja kohonnutta laskimotukoksen riskiä. Toisaalta nämä ilmenevät tietyillä pillereillä, mutta toiset estrogeeni-keltarauhasyhdistelmät ehkäisyyn voivatkin sopia, kertoo Hurskainen.

Jos yksi e-pillerimerkki ei sovi, kannattaa ehkä kokeilla toista merkkiä, jossa on käytetty hieman erilaisia määriä hormoneita ja esimerkiksi eri keltarauhashormonia.

On syytä muistaa kuitenkin, että on olemassa joitain senkaltaisia sairauksia, jotka estävät pillereiden käytön. Näistä yhtenä esimerkkinä aurallinen migreeni, josta kärsivien ei tulisi käyttää mitään estrogeeni-valmisteita. Heille sen sijaan suositellaan esimerkiksi minipillereitä, joissa on vain keltarauhashormonia.

Ehkäisypillereiden käyttöä harkitessa kannattaakin siis avoimesti keskustella aiheesta oman lääkärinsä kanssa.

Teksti: MTV3/Helmi/Vilja Rydman

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat