Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Voiko hedelmiä syömällä saada liikaa sokeria?

0:59imgKatso video: Voiko päivän kasvissaantisuosituksen täyttää kokonaan itse sekoitetulla hedelmäsmoothiella? Näin vastaa Mikael Fogelholm.
Julkaistu 28.04.2025 07:43
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Fruktoosi eli hedelmäsokeri on saanut huonon maineen ja siksi osa suomalaisista jopa välttää hedelmien syömistä. Turhaan, sanovat ravitsemuksen asiantuntijat.

Osa suomalaisista rajoittaa hedelmien syöntiä, koska pelkää saavansa liikaa sokeria. 

Ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelhomin mukaan suomalaisten ongelma ei kuitenkaan ole liiallinen sokerin saanti vaan liian vähäinen kasvisten ja hedelmien syöminen.

Vain 20 prosenttia suomalaisista pääsee edes puoleen kiloon päivässä. 

Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Tutkittua tietoa ruoasta Hyvä paha ruoka -tapahtumassa tarjoilivat professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.

Keskustelu hedelmistä sokeripommeina on lähtenyt liikkeelle siitä, että hedelmien sisältämä sokeri, fruktoosi, on saanut pahan maineen.

Kun fruktoosia syödään, se menee suoraan maksaan, eikä lihaksille tai aivoille, ja tästä syystä sitä pidetään haitallisena, Fogelholm kertoi Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -keskustelussa

Voisiko päivän vihannesten, hedelmien ja marjojen saantisuosituksen täyttää sekoittamalla 500–800 grammaa hedelmiä ja juomalla smoothien? Katso vastaus yllä olevalta videolta.

Lue myös: Ravitsemustieteilijän kauppalista: Kasvikset, jotka Mikael Fogelholm ostaisi ruokakaupasta

Hedelmiä syömällä ei voi saada liikaa fruktoosia

Fruktoosin saanti ei kuitenkaan ole syy välttää tai rajoittaa hedelmien syömistä. Tutkimuksissa, joiden pohjalta fruktoosi on saanut huonon maineen, käytetyn fruktoosin määrä on ollut runsas.

Niissä on syötetty jopa 100 tai 150 grammaa fruktoosia päivässä, mikä alkaa rasvoittamaan maksaa, Fogelholm kertoo.

– Todellisuudessa saamme fruktoosia ehkä noin 30 tai 40 grammaa päivässä, eli kokeissa käytetty määrä on jopa viisinkertainen. Siihen ei hedelmiä ja marjoja syömällä pääse.

Ravitsemusgenetiikan dosentti Tiina Jääskeläinen huomauttaa, että yksilöllisiä eroja voi olla, mutta isossa kuvassa asia on yksinkertainen: enemmän hedelmiä on parempi kuin vähemmän.

Jos on heikentynyt sokerin sietokyky, ei kannata ehkä kymmentä banaania syödä päivässä.

Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Katso Hyvä paha ruoka -keskustelu MTV Katsomosta

Lue myös: Kasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määrä

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät