Englannin kanaalin ylitti maanantaina laittomasti ennätysmäärä siirtolaisia, kertoo brittihallinto.
Ainakin 430 siirtolaisen kerrotaan pyrkineen vesiväylän ylitse Britanniaan yhden päivän aikana. Ylitysennätyksestä kertovat uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Edellinen yhden päivän ennätys oli viime vuoden syyskuulta, jolloin päivän aikana kanaalin ylitti 416 siirtolaista. Ylitys on vaarallinen, sillä kanaalissa on erittäin vilkas laivaliikenne ja voimakkaita virtauksia.
Samaan aikaan päättäjät Britanniassa ovat kehittelemässä uutta lainsäädäntöä, jolla uudistettaisiin turvapaikkasäännöksiä ja voitaisiin antaa kovempia vankeustuomioita sekä siirtolaisille että ihmissalakuljettajille.
BBC:n mukaan tämän vuoden aikana Manner-Euroopasta on saapunut Britannian rannikolle liki 8 000 ihmistä lähes 350 vesikulkuvälineellä.
Yleisradioyhtiö kertoo, että vuonna 2020 yhdessä kumiveneessä saapui keskimäärin 13 ihmistä. Tänä vuonna vastaava keskiarvo on noussut 22:een. Esimerkiksi maanantaina Englannin etelärannikolla sijaitsevaan Kentiin rantautui noin 50 ihmistä yhdellä ainoalla kumiveneellä.
Brittihallinto kertoo noin 8 500 ihmisen saapuneen Britanniaan viime vuonna vaarallisen ylityksen jälkeen. BBC:n mukaan ylityksiä oli aiempana vuonna alle 2 000 eli ylittäjien määrä oli vuonna 2020 yli nelinkertainen vuoteen 2019 verrattuna.
Ylittäjät voisivat saada neljän vuoden vankeustuomion
Valtaosa kanaalin yli pyrkivistä lähtee liikkeelle Ranskasta. Maiden hallinnot ovatkin olleet napit vastakkain siitä, kumman valtion tulisi kantaa vastuu ylitysten pysäyttämisestä.
Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin ja hänen brittivastineensa Priti Patel keskustelivat aiheesta tuoreeltaan videopuhelun välityksellä. Ministerit olivat yhtä mieltä siitä, että laittomien rajanylitysten vastaista yhteistyötä vahvistettaisiin entisestään.
Britannia on luvannut tämän ja ensi vuoden aikana 62,7 miljoonaa euroa auttaakseen Ranskaa patoamaan kanaalin ylitse laittomasti pyrkivien siirtolaisten virtaa, kertoo Ranskan sisäministeriö.
Ministeriön mukaan näihin toimiin lukeutuu muun muassa turvallisuusjoukkojen lisääminen rannikkoalueilla.
BBC:n mukaan sisäministeri Patel on kertonut tekevänsä kanaalin ylitykset "mahdottomiksi" uudistamalla turvapaikkoihin ja siirtolaisuuteen liittyviä lakeja Britanniassa.
Brittiparlamentissa parhaillaan käsittelyssä oleva lakialoite voisi tuoda Britanniaan luvattomasti tulemisesta jopa neljän vuoden vankeustuomion. AFP:n mukaan enimmäisrangaistus on ollut aiemmin kuuden kuukauden mittainen.
Ihmissalakuljetuksesta tuomitut voisivat puolestaan saada uuden lain myötä elinikäisen vankeustuomion.
"Kanaalin ylittävillä ei ole muita vaihtoehtoja jäljellä"
Hallinto toivoo, että turvapaikkasääntöjen uudistaminen estäisi siirtolaisia pyrkimästä Britanniaan laittomasti.
Kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin kritisoineet lakialoitetta. BBC:n mukaan Refugee Action -järjestö on esimerkiksi kutsunut suunnitelmia "äärimmäisiksi ja ilkeiksi".
– Ihmiset ylittävät kanaalin, koska heillä ei ole muita vaihtoehtoja jäljellä, ihmisoikeusjärjestö Stand For Allin johtaja Daniel Sohege puolestaan kirjoittaa Twitterissä
.Hänen mukaansa 430 saattaa kuulostaa korkealta lukemalta, mutta samaan aikaan turvapaikkahakemusten määrä on Britanniassa erittäin vähäinen.
– Näin käy, kun muut reitit on suljettu, hän lisää ja arvioi uuden lain vain tekevän tilanteesta pahemman ja entistäkin vaarallisemman.
Sohege kertoo myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n varoittaneen, että brittiparlamentissa käsiteltävä laki saattaisi olla kansainvälisen oikeuden vastainen.