Ranska ja Britannia aikovat kiristää siirtolaisten ylitysyritysten vastaisia toimia Englannin kanaalilla.
Eilen uutisoitiin, että lähes 30 siirtolaista kuoli yrittäessään ylittää kanaalia.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Britannian pääministeri Boris Johnson keskustelivat aiheesta puhelimitse. Macron julisti, että kanaalista ei pitäisi tulla hautausmaata.
Ranskalaisen siirtolaisjärjestön mukaan riskinä on, että Englannin kanaalissa nähtäisiin tulevaisuudessa yhtä laajalti siirtolaiskuolemia kuin Välimerellä, jota ylittävien siirtolaisten kuolinluvut ovat tällä hetkellä paljon korkeammat.
– Englanti on aivan vastapäätä, ihmiset tulevat jatkamaan ylittämistä, sanoi ranskalaisen Auberge de Migrants -järjestön Pierre Roques.
– Niin kauan kuin turvallisia kulkuväyliä Englannin ja Ranskan välillä ei järjestetä tai niin kauan kuin näitä ihmisiä ei voida laillistaa Ranskassa, rajalla kuolee ihmisiä, ranskalaisen Utopia56-yhdistyksen Charlotte Kwantes sanoi uutistoimisto AFP:lle.
Ajatushautomo: Maat väistelevät vastuuta
Ranskalainen L'Express kirjoitti aiemmin tänä vuonna, että ylitysyritykset kanaalilla ovat lisääntyneet muun muassa siksi, että rajatoimien kiristyessä muut keinot päästä Britanniaan ovat vähissä.
Esimerkiksi Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Calais'n satamaan tai kanaalin alla kulkevaan tunneliin pääsyä kontrolloidaan. Myös brexitillä arvioidaan olevan vaikutuksia.
Ranskalaisen kansainvälisiin suhteisiin keskittyvän ajatushautomon Matthiue Tardis summaa lehdelle, että Ranska ja Britannia voisivat halutessaan neuvotella laillisia rajanylityskeinoja siirtolaisille, joilla on jo valmiiksi perhettä Britanniassa. Tardis näkee, että maat väistelevät vastuuta.
Poliittista läpimurtoa odotellessa monilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää kanaalin yli vaarallisesti veneillä.
Aiemmin ranskalaisviranomaiset kertoivat keskiviikkona 31 kuolleesta, mutta maan sisäministeriö tarkensi myöhemmin määräksi 27.
Ranskan viranomaisten mukaan 31 500 ihmistä on yrittänyt kanaalin yli tänä vuonna.