Yhdeksän päivää sairaalassa paikoillaan, liikkumatta ja kivuliaana on kova paikka kenelle tahansa. Erityisen kurjaa se on, jos reisiluun katkaisseella potilaalla on ikää alle kaksi vuotta ja jalkojen on oltava vedossa ympäri vuorokauden.
Äiti sai elokuun lopussa ikävän puhelun kesken työpäivän. Hänen Enni-tyttärensä päiväkodista ilmoitettiin, että tyttö oli pudonnut kiipeilytelineestä ja loukannut jalkansa pahasti. Sairaalassa todettiin myöhemmin, että lapsen reisiluu on katkennut.
1-vuotiaan Ennin onnettomuus tapahtui Pirkanmaalla elokuun lopussa. Vaikka sairaalahoitoon joutunut tyttö on jo kotona toipumassa jalka kipsattuna, äiti on jäänyt hämmästelemään, miten onnettomuus ylipäätään pääsi tapahtumaan.
– Päiväkodin lapset ulkoilevat kaikki samalla pihalla, missä on vanhemmille lapsille tarkoitettu kiipeilyteline. Jostain syystä telineellä ei ollut ketään aikuista valvomassa, vaikka he ovat keskenään sopineet, että siinä on aina joku paikalla, hän kertoo.
– Putoaminen oli huomattu ilmeisesti vasta kun toinen lapsi oli mennyt kertomaan työntekijälle, että tyttäreni itkee maassa.
Epäselväksi on äidin mukaan jäänyt myös, miksi kiipeilevän lapsen nähnyt työntekijä ei puuttunut tilanteeseen. Päiväkodista naisen kysymyksiin ei ole osattu vastata.
"Johtajan mukaan virhettä ei ole tapahtunut"
Äiti kertoo pyytäneensä onnettomuudesta laaditun tapaturmailmoituksen nähtäväkseen. Myös MTV Uutiset tutustui raporttiin. Raportista selviää, että päiväkodin pihalla on ollut tapahtuma-aikaa useita päiväkodin työntekijöitä.
Äidin mukaan tapahtumia selvitettäessä paljastui myös, että yksi päiväkodin työntekijöistä oli nähnyt, kun tyttö kiipeilee telineessä. Kukaan ei ollut kuitenkaan puuttunut tilanteeseen.
– Päiväkodin johtajan mukaan tässä ei ole tapahtunut heidän puoleltaan mitään virhettä, sillä aina ei kuulemma voida tai ehditä valvomaan lapsia joka paikassa.
Tapaturma ei kuitenkaan ole äidin mukaan ainoa asia, joka on herättänyt kysymyksiä siitä, kuinka tarkasti lasten perään kyseisessä päiväkodissa katsotaan.
– Vahinkoja sattuu, mutta kerrankin lapsi tuli kotiin kädessään suuret puristusjäljet, eivätkä päiväkodin työntekijät tietäneet tästä mitään. Vastaavasti pienemmällä lapsella oli kerran kaksi puremajälkeä, eikä kukaan tiennyt, mitä oli tapahtunut.
Ongelmia jo aiemmin
Äidin mukaan päiväkodin työntekijät ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. Hän uskookin, että vakituisten työntekijöiden puutteesta johtuen lapset eivät ole tulleet hoitajille tutuiksi, eikä esimerkiksi lasten välisiin erimielisyyksiin ole osattu aina varautua. Äiti epäilee myös sitä, onko päiväkodissa työskennelleitä sijaisia ohjeistettu tarpeeksi.
– Kyseessä on uusi yksityinen päiväkoti, joka aukesi alkuvuodesta. Kun lapset lopettivat päiväkodissa käynnin kesän ajaksi, toisessa päiväkodin ryhmistä oli jäljellä enää vain yksi alkuperäisistä työntekijöistä, toisessa ei yhtään.
– Jäin itse miettimään, kun siellä on piha täynnä sijaisia, että onko heitä neuvottu esimerkiksi siinä, minkä ikäiset lapset saavat kiivetä telineelle ilman valvontaa. Nämä ovat sellaisia kysymyksiä, joita minulle ja muillekin vanhemmille on herännyt, eikä niihin ole saatu vastauksia.
Nainen olikin suunnitellut siirtävänsä lapsensa toiseen päiväkotiin jo aiemmin ennen pienen Ennin loukkaantumista. Lapset kuitenkin palasivat kesän jälkeen vanhaan hoitopaikkaansa.
Äiti ajatteli antavansa päiväkodille vielä yhden mahdollisuuden.
– Sitten kävi kuitenkin niin, että pienemmän lapsen hoitoryhmästä irtisanoutui kaksi hoitajaa samana päivänä. Totesin siinä kohtaa, että nyt saa riittää. Lapset saivat hoitopaikan kunnalliselta puolelta syyskuun alusta alkaen. Tapaturma sattui elokuun viimeisenä päivänä. Ei tämä mennyt ihan putkeen, äiti harmittelee.
Päivähoitomaksut ovat puhuttaneet kansalaisia ja kansanedustajia kesän ja alkusyksyn aikana:
2:03
3:42