Jennin kehitysvammainen poika odotti ryhmäkodissa 27 tuntia lääkäriin pääsyä – "Itki minulle puhelimessa, että sattuu"

Poika oli kaatunut ja murtanut ranteensa, mutta pääsi lääkäriin vasta kun tapahtuneesta oli kulunut yli vuorokausi. Rinnekoti ei kommentoi yksittäisen asiakkaan tapahtumia.

– Lapseni itki minulle puhelimessa, että ranteeseen sattuu, mutta kukaan ei vienyt häntä sairaalaan, kertoo Jenni.

Jennin poika oli kaatunut ja murtanut ranteensa pienryhmäkodissa, mutta sai apua vasta seuraavana päivänä. Nyt ranteessa on viiden viikon ajan pidettävä kipsi.

Vaikeasti kehitysvammainen Jennin 15-vuotias poika on ollut sijoitettuna Rinnekoti Viikari-yksikköön helmikuusta alkaen. Jennin mukaan ongelmia on ollut alusta asti, niin oikean kokoisen sängyn hankkimisessa mutta myös vakavimmissa tapauksissa. 

27 tuntia odotusta

Kaatumista ja siitä seurannutta ranteen murtumista ei otettu äidin mukaan tosissaan eikä lasta viety sairaalaan ennen seuraavaa aamua.  

Jenni sai tiedon lapsensa kaatumisesta tekstiviestillä.

– Soitin perään pyytääkseni, että lapseni viedään lääkäriin, mutta vastaus oli, että ”ei ole resursseja”, Jenni ihmettelee.

Vasta seuraavana aamuna hoitajat olivat äidin mukaan soittaneet päivystysnumeroon. Lopulta lääkärissä todettiin murtunut ranne ja se kipsattiin viideksi viikoksi. Ranteen murtuminen johtui pojan kompastumisesta, mutta Jenni on järkyttynyt siitä, kuinka hänen lapsensa vietiin lääkäriin vasta 27 tuntia kaatumisen jälkeen.

– Tilanne varmasti vain paheni, kun hän joutui odottamaan hoitoa niin pitkään. 

MTV:n näkemästä sairaalan kirjaukseen on kirjoitettu pojan kaatuneen edellisenä aamuna. Kirjauksessa todetaan, että poika on valittanut kipua ja saanut kipulääkettä. 

"Toteutamme oireenmukaista hoitoa"

MTV kysyi Rinnekodista tapahtuneelle vahvistusta ja sitä, johtuiko sairaalakäynnin pitkittyminen hoitajapulasta.

Rinnekoti ei kommentoi yksittäisen asiakkaan tapahtumia. 

Tämän kaltaisissa tapauksissa yleisesti toteutamme oireenmukaista hoitoa, konsultoimme terveydenhuollon ammattilaisia ja saatamme lapsen terveydenhuollon palveluiden piiriin. Olemme lasten asioissa hyvin matalalla kynnyksellä yhteydessä lasten vanhempiin ja lapsen palveluista vastaavan hyvinvointialueen omaan sosiaalityöntekijään, viestinnästä kerrotaan.

Viestinnästä todetaan myös, että pienryhmäkodissa on toimiluvan mukainen henkilöstömitoitus ja kaikilla työntekijöillä on sosiaali- tai terveydenhuoltoalan koulutus.

Rinnekoti Oy on Diakonissalaitoksen omistama sote-palveluita tuottava yritys. 

Selittämättömiä mustelmia ja purema

Jennin poika oli aiemminkin keväällä sairaalassa hoitopaikassa tapahtuneen välikohtauksen takia. Yksikössä on sekä kehitysvammaisia että autismikirjon lapsia. 

– Keväällä yksi lapsista oli purrut poikaani. Lapseni oli käynyt omassa huoneessaan vessassa ja tullut takaisin yhteiseen tilaan. Olohuoneessa yhtä lasta tönäissyt lapsi puri tönäisylle nauravaa lastani olkapäästä. Silloin sentään lapseni vietiin heti sairaalaan tarkistukseen, mutta minulle kerrottiin asiasta vasta jälkikäteen, Jenni kertoo.

Jennin pojalla on myös usein ollut selittämättömiä mustelmia ja märkärupia ympäri kehoaan, eikä hoitopaikassa ole kyetty antamaan selitystä niille.

MTV on nähnyt sairaalakerroista kirjatut tapahtumankuvaukset, jotka vastaavat äidin kertomusta. Jennin ja hänen poikansa henkilöllisyys on MTV Uutisten tiedossa.

"En voi luottaa"

Hoitajat ovat ehdottaneet aina, että Jenni tapaisi lastaan muualla, esimerkiksi pihalla tai kauppakeskuksessa. Hän ei ole tähän suostunut.

– En ole nähnyt muita vanhempia vierailemassa lastensa luona. Muut lapset viedään aina ulos tapaamaan läheisiään, Jenni kertoo.

Jenni kertoo myös todistaneensa hetkeä, jossa lapset on lukittu yhteisen olohuoneen ulkopuolelle hoitajien ruokatauon ajaksi. 

– Nuorilla ei ole mitään asiaa olohuoneeseen, kun hoitajat vetäytyvät syömään. Kaikki lapset odottavat käytävässä. Lastani ei saisi jättää yksin käytöshäiriöiden ja kehitysvammaisuuden vuoksi. Hän voi milloin vain keksiä, että hän tekee jotain.

Jenni kertoo, että on puhunut asiasta sekä hoitopaikan että kunnan sosiaalitoimen kanssa. 

– En voi luottaa, että lapseni olisi tuolla turvassa. Kun olen sanonut huolistani, koen että niitä ei oteta vakavasti, Jenni kertoo.

Keväällä 2024 MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa kerrottiin vaikeasti kehitysvammaisen Vilin tarina.

Lue myös:

 

Lue myös:

    Uusimmat