Enontekiöllä harkitaan "seriffin" pestaamista niukan poliisivoiman takia – apua saa odottaa muuallakin kuin pohjoisessa

Poliisi kuvituskuvia26
Maakuntien keskiarvot vaihtelevat reilusta kuudesta minuutista vajaaseen kolmeentoista minuuttiin. MTV Uutiset
Julkaistu 18.12.2017 03:00

MTV UUTISET - STT

Suomessa on suuria eroja siinä, miten pitkään poliisia pitää odottaa eri kunnissa. Jos esimerkiksi henki tai terveys on uhattuna, poliisin apua saa keskimäärin noin viidessä minuutissa pääkaupunkiseudulla ja käytännössä alle kymmenen minuutin lähes kaikissa maakuntakeskuksissa.

Toimintavalmisuaika

Kartassa ovat A-kiireellisyysluokan tehtävien toimintavalmiusajat kunnittain. Mitä tummempi kunta on, sitä pidempi toimintavalmiusaika on. Painamalla kuntaa saat tarkemmat tiedot toimintavalmiusajasta.

Viidessäkymmenessä kunnassa poliisia joutui odottamaan puoli tuntia tai yli puoli tuntia kiireellisimmissäkin tapauksissa tammi-marraskuun keskiarvojen mukaan, ilmenee poliisin tilastoista. Enontekiön kunta väläyttikin äskettäin kunnallisen "seriffin" perustamista vastavetona lakkautettaville poliisiviroille.

Maakuntien keskiarvot vaihtelevat reilusta kuudesta minuutista vajaaseen kolmeentoista minuuttiin. Toimintavalmiusaika tarkoittaa käytännössä sitä, miten pitkään lähimmältä partiolta menee hälytyksestä siihen, että se on tapahtumapaikalla.

Apua nopeimmin Uudellamaalla

–  Maakuntien keskimääräiset toimintavalmiusajat kiireellisimmissä tehtävissä vaihtelevat reilusta kuudesta minuutista vajaaseen kolmeentoista minuuttiin. Keskimäärin nopeimmin apu on paikalla Uudellamaalla ja hitaimmin Etelä-Savossa.

–  Maakuntien keskiarvoissa painottuvat ne alueet, joilla tehtäviä on paljon. Samat alueet ovat usein niitä, joilla vasteajat ovat nopeita, sillä poliisin resursseja on keskitetty niihin paikkoihin, joissa tehtäviä on paljon.

–  Aikojen ja kehityksen vertailu ei ole täysin luotettavaa, sillä kiireellisten tehtävien määrä on tilastollisesti pieni useissa kunnissa ja vuosittainen vaihtelu voi sen takia olla suurta.

–  Tämän vuoden tammi-marraskuun tilastojen mukaan poliisi tulee paikalle alle kymmenessä minuutissa 56 kunnassa. Viiden kärki on Järvenpää, Kauniainen, Helsinki, Hyvinkää ja Porvoo.

–  Suuret maakuntakeskukset korostuvat niiden kuntien joukossa, joissa poliisi tulee nopeimmin paikalle.

–  Vastaavasti viidessäkymmenessä kunnassa keskimääräinen toimintavalmiusaika venyy puoleen tuntiin tai sen yli.

Poliisin saapumisaikaan vaikuttavat useat asiat, kuten käytössä olevien partioiden määrä sekä hälytystehtävien määrät, hälytystehtävien ja partioiden välinen etäisyys ja vesistöjen kiertämiset.

–  Resurssia joudutaan keskittämään sinne, missä on paljon tapahtumia, kertoo ylikomisario Vesa Pihajoki Poliisihallituksen poliisitoimintayksiköstä.

Kaikkia tehtäviä ei pystytä hoitamaan ollenkaan

Pihajoki kertoo, että joskus käy niinkin, että joitakin tehtäviä ei pystytä hoitamaan ollenkaan.

–  Poliisille ilmoitetaan myös tehtäviä, joihin partioita ei saada ollenkaan, kun partiot ovat muualla kiinni. Tehtäviä tietenkin priorisoidaan.

Kiireellisimmät tehtävät ovat niin sanottuja A-kiireellisyysluokan tehtäviä. Tässä luokassa ovat muun muassa henkeen tai terveyteen kohdistuvat tapaukset mutta myös omaisuusrikokset. Yleensä A-luokat ovat poliisislangilla niin sanottuja pillikeikkoja eli hälytysajolla hoidettavia tehtäviä.

–  Kun ajomatkat ovat pitkiä tai paikka on vaikeasti saavutettavissa, niin sinne kestää mennä.

Poliiseja on Suomessa tällä hetkellä noin 7  200.

–  Tämän vuosikymmenen aikana poliisimiesten määrä on vähentynyt sadoilla. Nämä kiireelliset tehtävät on priorisoitu tärkeimmiksi, ja siitä syystä vähemmän kiireellisissä tehtävissä viivettä on tullut hieman enemmän.

Poliisia ei voi korvata muilla toimijoilla

Kansalaiselle ei jää käytännössä muuta vaihtoehtoa kuin paeta uhkaavasta tilanteesta, jos poliisia ei kuulu. Laki mahdollistaa hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellisen puolustuksen hätävarjeluna.

Laissa järjestyksenvalvojalla tai vartijallakaan ei ole toimivaltaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen julkisilla paikoilla, joten kunnallisten seriffien tai yksityisten kodinturvajoukkojen avulla ei lain silmissä ole oikeutusta.

–  Lainsäädäntöhän ei tietenkään tuollaiseen seriffitoimintaan taivu. Järjestyksen ylläpitäminen julkisella paikalla on poliisin tehtävä, Pihajoki sanoo.

Pakkokeinolain mukaan jokainen saa ottaa kiinni verekseltään tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn tietyissä laissa määritellyissä tapauksissa. Kiinni otettu on lain mukaan viipymättä luovutettava poliisille – kunhan poliisi aikanaan saapuu paikalle. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa