Ensi viikolla lämpenee: Eurooppaa lähestyvä hurrikaani tuo lämpöä myös Suomeen

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että Eurooppaa lähestyvä Kirk-hurrikaani tuo Suomeen lämpöä ensi viikon puolivälissä.

Parhaillaan Kirk on Pohjois-Atlantilla. Voimakkaimmillaan eilen ja yöllä se on ollut nelosluokan hurrikaani ja tuulennopeus ollut yli 60 metriä sekunnissa, mutta on nyt heikentynyt kolmoseen.

Hurrikaani kurvaa Karibian koillispuolelta kohti Azorien saarien pohjoispuolta heikentyen matkalla kohti Eurooppaa.

Voimakkaita tuulia Eurooppaan

Mäntykannas kertoo, että näillä näkymin hurrikaani iskeytyisi Eurooppaan ensi keskiviikon ja torstain paikkeilla. Siihen näyttäisi liittyvän voimakkaita tuulia

– Tuulenpuuskat voisivat Espanja-Portugali-Ranska-akselilla olla jopa hirmumyrskyluokkaa.

Myöhemmin torstain puolella laajalti Länsi- ja Keski-Euroopassa voisi olla myrskypuuskia, Mäntykannas arvioi.

– Jos tämä tällaisena toteutuu, tulee se aiheuttamaan aika paljon tuulivahinkoja läntisessä Euroopassa

Mäntykannas pohtii, että jos sinne päin on matkoja suunnitellut ensi viikon puolivälistä alkaen, saattaa olla hyvä varautua peruutuksiin esimerkiksi lentomatkojen osalta.

Lisäksi aallonkorkeusennusten mukaan näyttäisi siltä, että hurrikaanin vaikutuksesta korkeimmat aallot, jotka ajautuvat Portugalin ja Espanjan länsirannikolle, voivat olla jopa 15-metrisiä.

Suomessa lämpenee

Suomeen hurrikaani näyttäisi puskevan Mustanmeren ympäristöstä todella lämmintä ilmaa. Ensi viikon loppupuolella keskiviikon jälkeen Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötila saattaisi yltää mahdollisesti jopa yli +15 asteen.

– Torstai ja perjantai ensi viikolla näyttävät hurjan lämpöisiltä vuodenaikaan nähden. Eikä tosiaan tarvitse mennä kauas Suomen eteläpuolelle, että on ihan t-paitakelit tämän ennusteen mukaan.

Suomessakin tuulet voimistuvat matalapaineen myötä, mutta tässä vaiheessa niiden voimakkuutta on vielä vaikea arvioida.

– Kannattaa varautua siihen, että ensi viikon loppupuolella tuulet voimistuvat Suomessakin, mutta kuinka kovaksi, se on vielä epävarmaa.

Mitä tulee hurrikaanin aiheuttamiin sateisiin, tämänhetkisen ennusten mukaan ne näyttäisivät ainakin keskiviikkona ja torstaina jäävän enemmän Länsi-Euroopaan.

– Kyllä ne loppuviikosta näyttäisivät tulevan myös Suomeen, mutta heikompina.

Lue myös:

    Uusimmat