Ensitreffit alttarilla -sarjassa hääparit kohtasivat toisensa vasta alttarilla. Kohtaamista seuraa luonnollisesti hääjuhla ja lopulta hääyö.
Ensitreffit alttarilla -sarjassa hääyö tulee pariskunnalle vain tuntien päästä siitä, kun he ovat nähneet toisensa ensimmäistä kertaa.
Ohjelman asiantuntijan, Tony Dunderfeltin mukaan hääyö pitää tänäkin päivänä sisällään vinon pinon myyttejä, historian taakkaa sekä odotuksia, joista ei aina keskustella edes oman puolison kanssa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Dunderfelt olikin keskustellut jokaisen sulhasen kanssa jännittävästä yöstä etukäteen.
– Yleensä ihmiset tänä päivänä haluavat vähän tutustua, ennen kuin hypätään sänkyyn yhdessä. Mutta tässähän se ei ole mahdollista, koska paikalla ovat kameraryhmät, häähumua ja ihan kaikenlaista. Kameraryhmät seuraavat pareja ihan hotellihuoneen ovelle saakka, Dunderfelt purkaa tilannetta MTV.fille.
Hääyöstä harvemmin keskustellaan edes perinteisesti tavanneiden parien mennessä naimisiin. Sulhaset olivatkin kiitollisia, etteivät jääneet yksin ajatustensa kanssa. Dunderfeltin erikoisalaa ohjelmassa on nimenomaan seksuaalisuus ja vetovoima.
– Kaikkien poikien kanssa kävin lävitse, että millä tavoin voidaan ventovieras nainen kohdata myös intiimillä tavalla. Reilusti puhuimme siitä.
– Ymmärtääkseni, nämä kaikki kolme miestä olivat innoissaan ja kiitollisia siitä, että he eivät jääneet yksin tätä asiaa pyörittämään, vaan että heidän kanssaan asiasta keskusteliin.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Dunderfelt painottaa, että myös meidän kulttuurissamme traditionaalisissa häissä, jotka eivät ole järjestettyjä avioliittoja, paine hääyön suhteen voi olla molemmille osapuolille merkittävä.
– Ajattelin tätä nyt miesten kannalta; käsittääkseni näistä asioista puhutaan todella, todella vähän miesten kesken. Tällaisessa tavanomaisessa mies-nais-parisuhteessa helposti vielä elää ajatus siitä, että miehen pitäisi olla se aktiivinen puoli. Kantaa naisen kynnyksen yli, on valmistanut hotellihuoneen hääyötä varten ja hankkinut huomenlahjan seuraavalle päivälle.
– Oletetaan, että mies tekee kaikenlaisia asioita, mutta hyvin harvoin niistä miesten kesken puhutaan. Nykyajan nuoret ehkä katsovat netistä "hääyövinkkejä", mutta eivät välttämättä ole siitä kauheesti puhuneet kenenkään kanssa, ei edes oman tulevan vaimon kanssa.
– Luullaan, että kaikki pitää tehdä perinnettä toistamalla. Se on vähän kurja, jos toisella aviopuolisolla on hyvin erilainen käsitys siitä, mitä hääyön pitäisi pitää sisällään. Tämähän voi olla ihan katatstrofi!
Menneisyyden taakka aiheuttaa vaaran paikan
Paineet eivät välttämättä kohdistu vain miehen tekemisiin. Päivä on jännittävä ja pitkä myös morsiamelle, joka usein istuu vielä aamulla tunteja kampaajalla ja meikissä sekä usein viettää koko päivän verrattain epämukavassa hääpuvussa.
– Myös nainen voi kokea yhdyntäpainetta hääyönä, ehdottomasti. Menneisyydessähän se hääyön tarkoitus oli se, että se oli ensimmäinen seksikerta, josta mahdollisesti piti jopa tuoda seuraavana päivänä verinen lakana todisteeksi (morsiamen neitsyyden menettämisen merkkinä).
Menneisyyden stigma vaikuttaa edelleen vahvana, ja hääyö onkin vaaran paikka, jos pariskunnan jäsenillä on eriävät odotukset sen suhteen.
– On raaka tosiasia, että meidän nykyaikaisessa, valistuneessa yhteiskunnassa kannamme edelleen mukana, huomaamattamme vuosisatojen, ellei jopa tuhansien aikaisia odotuksia. Jotenkin ne ovat syöpyneet meidän alitajuntaan.
– Jos toinen toinen osapuolista on hyvin moderni ja ajattelee, että "Mennään vaan nukkumaan, ehdimmehän me rakastella tulevaisuudessakin" ja jos toisella on hyvin perinteisiä näkemyksiä, että "On pakko tapahtua niiin ja näin". Tämä voi potentiaalisesti olla jonkin asteinen töyssy vasta solmitussa liitossa.
Sukella häähumuun videoiden kautta!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.