Entiset vangit kertovat BBC:lle, kuinka heitä kidutettiin ja käskettiin kuvaamaan raiskauksia haalarikameroilla – kidutus venäläisissä vankiloissa järjestäytynyttä

AOP Saratovin vankila Venäjä
Saratovin vankila Venäjällä, jossa järjestäytynyttä kidutustoimintaa vankien mukaan tapahtuu.
Julkaistu 10.08.2022 17:34

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Viime vuonna kidutuksista ja raiskauksista venäläisessä vankilassa vuoti videomateriaalia. BBC:n artikkelissa vangit kertovat, että vankiloissa kidutus on järjestäytynyttä. Saratovin vankilasairaalan tapaus nosti ilmiön julkisuuteen.

Lounais-Venäjällä sijaitseva Saratovin vankilasairaala nousi julkisuuteen viime vuonna, kun ihmisoikeusjärjestö sai käsiinsä videomateriaalia järkyttävästä pahoinpitelystä. Tapauksesta uutisoitiin useassa kansainvälisessä mediassa.

Aleksei Makarov tunsi paikan maineen, ennen kuin hänet siirrettiin sinne vuonna 2018. Makarov oli saanut kuuden vuoden tuomion pahoinpitelystä. Saratoviin muista vankiloista siirretyt vangit olivat kertoneet hänelle, että lääketieteellisiä perusteita keksitään, jotta vangit saadaan siirrettyä Saratoviin ja heitä voitaisiin kiduttaa suljettujen ovien takana.

Venäjän vankiloissa ei ole juurikaan riippumatonta valvontaa, etenkään vankilasairaaloissa.

Makarov oli huonovointinen, sillä hänellä oli diagnisoitu tuberkuloosi. Hän kertoo tulleensa raiskatuksi kahdesti vankilassa ollessaan.

Lue myös: Ihmisoikeusaktivistit julkaisivat venäläisvankilassa kuvatun raa'an kidutusvideon – viranomaiset selvittävät väitettyä kidutustapausta

Vankilaviranomaiset hyödyntävät kidutusta tunnustamista varten

Uhrit ja asiantuntijat toteavat, että vankilaviranomaiset hyväksyvät aina hyväksikäytön. He jopa hyödyntävät sitä vankien kiristämistä, pelottelua ja tunnustamista varten.

Julkisuuteen vuotanut kuvamateriaali on pakottanut Venäjän hallituksen reagoimaan kidutusskandaaliin. Toiminta on ollut kuitenkin hidasta. BBC analysoi tuhansia oikeudenkäyntiasiainkirjoja vuosilta 2015–2019 ja totesi, että 41 vankeinhoitolaitoksen jäsentä tuomittiin vakavimmissa vankien hyväksikäyttöä koskevissa oikeudenkäynneissä, mutta vain ehdollisella tuomiolla.

Makarovia kidutettiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2020. Hän kieltäytyi tunnustamasta suunnitelmaa, jota vankilahallinto epäili vankien juonineen heitä vastaan.

– Kymmenen minuutin ajan he hakkasivat minua ja repivät vaatteitani. Sen jälkeen he raiskasivat minua kahden tunnin ajan mopinvarsien avulla. Kun pyörryin, he suihkuttivat minua kylmällä vedellä ja heittivät minut takaisin pöydälle.

Kaksi kuukautta myöhemmin pahoinpitely ja raiskaus tapahtui uudelleen. Makarov oli pakotettu maksamaan 50 000 ruplaa hyökkääjilleen. Hänet raiskattiin uudelleen, jotta hänet saataisiin vaikenemaan asiasta.

Makarov kertoo BBC:lle, että hänen kidutuksensa videoitiin. Raiskaajat olivat muita vankeja, ja Makarov tietää heidän varmuudella toimineen vankilan johdon ohjeiden mukaan.

Musiikki soi täydellä kidutuksen aikana, jotta huudot peittyisivät.

Lue myös: Raju video vangin kidutuksesta Venäjällä: Uhrin päätä hierotaan jalalla lattiaan ja päälle virtsataan

Kidutusta toteuttavat vangit haluavat parempaa kohtelua

Saveljev toteaa, että pahoinpitelyä ja raiskauksia tekevät vangit ovat pääsääntöisesti väkivaltarikoksista tuomittuja vankeja, jotka istuvat pitkiä tuomoita. Hän kertoo heidän olevan kiinnostuneita hankkimaan viranomaisten suosiota, jotta heitä kohdeltaisiin paremmin. Tällaisille vangeille annetaan usein lempinimi ”pressovschiki.”

Lisäksi vankeja käsketään pitämään haalarikameroita ja tallentamaan kuvattu kidutusmateriaali järjestelmään, jotta se voidaan näyttää eteenpäin johdolle.

– He haluavat suorittaa tuomionsa hyvin, jotta hallinto olisi lojaali heitä kohtaan. Jotta he saisivat ruokaa, nukkua hyvin, ja muita etuoikeuksia, Saveljev kertoo.

Aktivisti Vladimir Osechkin, jonka Gulagu.net järjestö julkaisi vuotaneen materiaalin, huomauttaa kidutuksen olevan tarkkaan suuniteltua. Tämä viittaa siihen, että kiduttajat ovat harjoitelleet.

– He antavat toisilleen sanattomia merkkejä ja toimivat hiljaisessa yhteisymmärryksessä. He noudattavat vakiintunutta järjestelmää. Mies antaa merkkejä videolla, miten miehen jalkoja kierretään ja levitetään, jotta hänet voidaan raiskata.

Saveljevin vuotamien todisteiden perusteella kuusi ”pressovschickiä” pidätettiin, mutta he kiistivät osallisuutensa. Myöhemmin pidätettiin myös Saratovin vankilasairaalan johtaja ja hänen sijaisensa. Hekin kiistivät yhteyden videolla esitettyyn kidutukseen.

25.R211BP

Kuvituskuva.

Putin otti kantaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaihtoi kansallisen vankeinhoitolaitoksen johtajan ja ilmoitti, että muutoksen aikaansaamiseksi tarvittiin ”järjestelmällisiä toimenpiteitä.”

Venäjän lakia muutettiin viime kuussa niin, että kidutus vallan väärinkäyttönä tai todisteiden hankkimisen keinona on rangaistavaa.

Ihmisoikeusaktivistit korostavat kuitenkin, että kidutusta ei edelleenkään ole kriminalisoitu itsessään rikoksena.

Kidutuksen uhrien edustamiseen erikoistunut asianajaja Julia Chvanova toteaa, että vankien järjestäytyneen pahoinpitelyn ensisijainen motiivi on viranomaisten keskittyminen tunnustuksiin syyllisyydestä riippumatta. Tämän seurauksena rikosten tutkinnasta vastaavat virkamiehet ovat ensisijaisia kidutuksen yllyttäjiä venäläisissä vankiloissa.

Selli numero 26 kauhut – "kuulin huutoja päiväkausia"

Chvanova yrittää saada korvauksia 22-vuotiaalle Anton Romashoville, jota kidutettiin vuonna 2017 sen jälkeen, kun hän kieltäytyi tunnustamasta rikosta, jota hän ei ollut tehnyt.

Romashov oli pidätetty kannabiksen hallussapidosta. Poliisi painosti häntä myöntämään huumekaupan, joka on huomattavasti vakavampi rikos. Kun hän kieltäytyi tunnustamasta, hänet vietiin loppuvuodesta 2016 tutkintavankeuteen Vladimiriin, Länsi-Venäjälle.

– Minut vietiin selliin numero 26. Tiesin tarkalleen, mitä siellä sellissä tulisi tapahtumaan, koska kuulin huutoja sieltä. Kuulin huutoja päiväkausia.

Sellissä Romashovia odotti kaksi miestä. Hän kertoo, että hänet heitettiin lattialle, hänen kädet ja jalat sidottiin yhteen hänen vartalonsa taakse, ja häntä pahoinpideltiin kokonaisen päivän ajan. Kun häneltä vedettiin housut alas, Romashov kertoi allekirjoittavansa kaiken, mitä he halusivat. Hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan, vaikka hän kertoi oikeudelle, että häntä oli kidutettu tunnustuksen tekemiseksi.

Vladimirin pidätyskeskuksen käytäntöjä tutkittiin lopulta tapauksen jälkeen, jossa vanki murhasi yhden häntä kidutuksella uhanneista. Vankilan henkilökunta tunnusti lausunnoissaan tietävänsä, mitä sellissä numero 26 tapahtui. Kidutusselliä johtanut vankilan työntekijä tuomittiin.

Lue myös: Venäjän vankilajärjestelmä noudattaa edelleen neuvostoliittolaista julmuutta: " Putin oivaltanut pelottavan vankilajärjestelmän hyödyllisyyden"

Venäjän vankeinhoitolaitos ei kommentoi

BBC pyysi Venäjän vankeinhoitolaitosta kommentoimaan väitteitä kidutuksesta ja raiskauksia maan vankiloissa ja pidätyskeskuksissa. Kukaan ei vastannut.

Denis Pokusaev on yksi harvoista, jotka ovat saaneet oikeuden tulla laillisesti tunnustetuksi tapauksen uhreiksi. Pokusaev tapauksessa hän ja muutama muu vanki joutuvat pian todistamaan kahta vankilan työntekijää vastaan, joista kumpikaan ei ole hyväksynyt heitä vastaan nostettuja syytteitä.

Pokusaev sanoo, että hänelle tapahtuneet asiat vainoavat häntä edelleen.

8:59img

Näin Venäjän oikeusjärjestelmä toimii emeritusprofessorin mukaan

Tuoreimmat aiheesta

Vankila