Epäily: Tämän miehen matkaan lähti "huomattavan suuri" saalis Eurassa – muistuttaa Mynämäen mystisten pankkiryöstöjen sarjaa

Murtovaras vei Lounais-Suomessa Eurassa sijaitsevasta koruliikkeestä viime perjantaina huomattavan mittavan saaliin. Poliisi kaipaa nyt havaintoja murtomiehestä, jonka tekotapa tuo mieleen vuosien takaisen poikkeuksellisen rikossarjan Mynämäellä.

Kultaliikkeen murto tapahtui viime perjantaina puoli kahden ja viiden välillä aamuyöllä. Poliisi epäilee, että tekijä kulki Satakunnankatu 22:ssa sijaitsevaan murtokohteeseen polkupyörällä.

Epäilty murtomies tallentui tekopaikan läheisyydessä valvontakameraan. Poliisi toivoo vihjeitä ja tietoja kuvaan tallentuneesta henkilöstä. Myös muut tiedot ja havainnot asiaan liittyen ovat tervetulleita.

Poliisin mukaan kultaliikkeestä varastetun omaisuuden arvo on "huomattavan suuri".

– Esitutkinta on niin alkuvaiheissa, etten kommentoi vielä tässä vaiheessa saaliin arvoa tämän tarkemmin, kommentoi jutun tutkinnanjohtaja Kimmo Hiltula MTV Uutisille.

Poliisi pyytää tiedot sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai WhatsApp- tai tekstiviestillä numeroon 050 411 7655.

Polkupyöräryöstäjä piinasi Mynämäkeä

Koruliikkeen murtovarkaudesta epäillyn henkilön liikkumistapa muistuttaa toista vuosien takaista poikkeuksellista rikossarjaa, joka pysyi pitkään selvittämättömänä. Niin ikään polkupyörällä liikkunut henkilö ryösti Lounais-Suomessa Mynämäessä sijaitsevan pankin nimittäin peräti kolme kertaa, ennen kuin jäi vihdoin kiinni.

Ensimmäinen ryöstöistä tapahtui vuonna 1997, kun pankin nimi oli vielä Merita. Seuraava ryöstöistä tapahtui vuonna 2009 ja viimeinen vuonna 2012, tällöin pankki oli Säästöpankki. Jokaisella kerralla pankkiin saapui varastetulla polkupyörällä polkien pitkähkö mieshenkilö, joka uhkasi henkilökuntaa leikkiaseella ja poistui saalis mukanaan pankista polkupyörällä.

Saaliikseen hän sai jokaisella kerralla muutaman tuhat euroa. Mies pakeni pankista polkupyörällä.

Mies oli pukeutunut tummaan ulkoilupukuun ja kommandotyyppiseen päähineeseen. Poliisi löysi hänen polkupyöränsä läheisen kaupan pihalta ryöstön jälkeen ja alkoi epäillä, että mies oli jatkanut matkaansa autolla.

Vuoden 2009 joulukuussa tapahtuneesta ryöstöstä luvattiin palkkio, jotta ryöstäjä olisi saatu kiinni. Ryöstö jäi kuitenkin tuolloin selvittämättä.

Tunnusti ryöstöt

Vuoden 2012 lokakuussa Mynämäen Säästöpankkiin asteli jälleen polkupyörällä liikkunut ryöstäjä. Mies sai saaliikseen pienen rahansumman ja pakeni paikalta polkupyörällä.

Tällä kertaa sivulliset seurasivat kuitenkin tekijää, jonka ansiosta poliisi otti hänet kiinni noin kymmenen kilometrin ajomatkan päässä ryöstön kohteena olleesta pankista. Mies oli tapahtumahetkellä 54-vuotias ja kotoisin pääkaupunkiseudulta.

Poliisin yllätykseksi mies tunnusti kolme ryöstöä. Oikeudenkäynnissä harmaapartainen mies kertoi olevansa ammatiltaan rekkakuski ja asuvansa autossaan.

Motiiviksi hän kuvaili talousvaikeuksia, joihin näki ainoaksi ratkaisuksi pankkiryöstöt.

Vuoden 1997 osalta teko oli ehtinyt kuitenkin vanhentua ja mies sai tuomion vain vuosien 2009 ja 2012 ryöstöistä. 

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä 60 päiväsakkoon. Oikeus piti lieventävänä seikkana sitä, ettei mies käyttänyt väkivaltaa teoissaan.

Lisäksi mies määrättiin korvaamaan valtiolle rikoshyötynä ryöstämänsä 5 900 euroa.

Rikoksissa myös eroja

Euran koruliikkeen murtoa tutkiva Lounais-Suomen poliisi muistuttaa, että Euran tapauksessa on myös eroja Mynämäkeen. Murtomies ei ryöstänyt liikettä vaan teki tekonsa yöaikaan, kun henkilökuntaa ei ollut paikalla.

– Olemme kuitenkin kiinnostuneita kaikista vihjeistä ja onhan näissä tapauksissa mielenkiintoista yhtäläisyyttä, Hiltula toteaa MTV Uutisille.

Eura ja Mynämäki sijaitsevat samalla alueella vain vajaan 70 kilometrin päässä toisistaan. Myöskään polkupyörä ei ole aivan tavanomainen pakoväline.

Lue myös:

    Uusimmat