Epävarmuutta ja ristiriitaisia tietoja – Syyrian ja Pohjois-Korean mahdollisista kemiallisista aseista tiedetään yhä vähän

10:00img
Julkaistu 11.04.2017 09:18

MTV UUTISET

Puolustusministeriön neuvotteleva Tiina Raijas kuvailee Syyriassa vallitsevaa tilannetta erittäin sekavaksi.

Perjantaina 7.4. aikaisin aamulla Suomen aikaa Yhdysvallat lähetti kymmeniä ohjuksia Syyriaan vastatoimena viikolla uutisoiduista kaasuiskuista, joissa useiden lähteiden mukaan lähes sata ihmisiä. Uhrien oireet ovat viittaavat siihen, että iskussa käytettiin hermokaasu sariinia.  

Yhdysvallat on syyttänyt kaasuiskuista Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa. 

Myös esimerkiksi YK on tuominnut iskun, ja sen alainen komissio aloittaa tutkinnan epäillystä kaasuiskusta Syyrian kapinallisalueelle.

– Katsoin itse jotain videoita alueelta, enkä pystynyt katsomaan niitä loppuun asti, Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Tiina Raijas kuvailee videoita Syyriasta iskujen jälkeen. 

Raijas kuvailee tilannetta Syyriassa sekavaksi. Tiedot paikanpäältä ovat hänen mukaansa ristiriitaiset, eikä varmoja tietoja juuri ole esimerkiksi siitä, "kuka on tehnyt ja mitä on tehnyt". 

Maita yhä sopimuksen ulkopuolella

Kemialliset aseet on kielletty kansainvälisellä sopimuksella. Sopimus kieltää muun muassa kehittämästä, tuottamasta, varastoimasta ja käyttämästä kemiallisia taisteluaineita. Myös Syyria on allekirjoittanut sopimuksen syksyllä 2013.

Sen sijaan esimerkiksi Pohjois-Korea ja Egypti ovat sopimuksen ulkopuolella.

Sekä Pohjois-Koreaa että Syyria yhdistää kuitenkin se, että molemmista maista on epäily siitä, että niillä olisi halussaan kiellettyjä aseita.  

Raijaksen mukaan Syyrian suhteen on epäilyjä siitä, että maa ei olisi ilmoittanut kaikki mahdollisia kemiallisia aseita. Pohjois-Korean kohdalla kansainvälinen yhteisö on myös huolissaan maan mahdollisista kemiallisista aseista ja joukkotuhoaseista. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat