Syyrian sodassa on käytetty kemiallisia aseita, todetaan tuoreessa YK-raportissa.
Raportin mukaan Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukot ovat tehneet ainakin kaksi iskua kemiallisin asein ja Isis-äärijärjestö on käyttänyt sinappikaasua aseena ainakin kerran. Nämä todennetut iskut ovat tapahtuneet vuosina 2014-2015.
Raportin on laatinut YK:n tutkintaryhmä.
Kolmen varmistuneen kemiallisen iskun lisäksi ryhmän tutkittavana oli kuusi muuta epäiltyä tapausta, mutta niiden kohdalla tutkijaryhmä ei päässyt varmuuteen siitä, oliko kemiallisia aseita käytetty.
Myrkkykaasua pudotettiin helikoptereista
YK-raportin mukaan Syyrian hallituksen joukot pudottivat kemiallisia aseita kahteen kylään Luoteis-Syyriassa Idlibin maakunnassa. Talmenesin kylään iskettiin kemiallisin asein huhtikuussa 2014 ja Sarminiin maaliskuussa 2015.
Molemmissa tapauksissa syyrialaiskoptereista pudotettiin raportin mukaan asuintalojen päälle "laite", josta vapautui "myrkyllistä ainetta". Sarminissa käytetty aine muistutti raportin mukaan klooria.
Syyrian hallinto on toistuvasti kieltänyt kemiallisten aseiden käytön sisällissodassa. YK-raportin mukaan edellä mainituissa kahdessa tapauksessa on kuitenkin tarpeeksi näyttöä siitä, että kemiallisia aseita on käytetty.
Isis puolestaan käytti raportin mukaan myrkkykaasua Pohjois-Aleppossa Mareassa elokuussa 2015.
Turvallisuusneuvostolta vaadittu toimia
Syyria suostui vuonna 2013 hävittämään kemiallisten aseittensa varastot ja pitäytymään kemiallisten aseiden käytöstä.
YK-raportin myötä YK:n Turvallisuusneuvostolta on vaadittu toimia, jotta kemiallisista iskuista vastanneet saadaan vastuuseen teoistaan.
Turvallisuusneuvosto voisi esimerkiksi päättää sanktioista Syyriaa vastaan tai pyytää Kansainvälistä rikostuomioistuinta käsittelemään Talmenesin ja Sarminin tapauksia sotarikoksina.
Venäjän on kuitenkin ennakoitu vastustavan tällaisia toimia. Venäjä on pitkään sanonut, ettei Assadin joukkojen käyttämistä kemiallisista aseista ole riittävästi todisteita.