Yhdysvaltojen asevoimien kenraali Joseph Votel sai perjantaina niskaansa syytöksiä veljeilystä Turkin vallankaappausyrityksen tekijöiden kanssa.
Vihaisten syytösten takana oli Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.
Votel sanoi torstaina, että vallankaappausyritys ja sitä seurannut Turkin hallinnon pidätyssuma voisi vaikuttaa Yhdysvaltojen sotilasyhteistyöhön Turkin kanssa. Turkki on muun muassa pidättänyt puolet maan kenraaleista. Osa armeijan jäsenistä yritti viedä vallan Turkin hallinnolta kaksi viikkoa sitten.
Votelin mukaan Yhdysvallat on menettänyt tärkeitä neuvottelukumppaneita, koska heitä on vangittu.
Erdogan suivaantui ja syytti Votelia vallankaappausyrityksen tekijöiden puolelle asettumisesta.
– Tiedä paikkasi! Erdogan ärähti.
Turkki on osa Yhdysvaltojen johtamaa liittoumaa, joka taistelee äärijärjestö Isisiä vastaan Turkin naapurimaassa Syyriassa.
Erdogan haluaa asevoimat alaisuuteensa
Uutistoimisto Reutersin mukaan presidentti Erdogan haluaa maan asevoimat ja tiedustelupalvelun presidentin alaisuuteen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen takia.
Turkkilaismedian mukaan se vaatisi muutoksia perustuslakiin, joten Erdogan tarvitsee oppositiopuolueiden tuen parlamentissa. Parlamentista kerrotaan, että Erdogan aikoo keskustella oppositiopuolueiden kanssa asiasta.
Turkin hallinnon tekemät pidätykset laajenivat perjantaina suureen turkkilaisyritykseen Boydak Holdingiin. Kolme yrityksen johdosta pidätettiin.
Kyse oli ensimmäisistä liikejohtoon kohdistuvista pidätyksistä vallankaappausyrityksen jälkeen. Liikemiehiä syytetään yhteyksistä gülenistiliikkeeseen, jonka Erdogan uskoo olevan vallankaappausyrityksen takia.
Epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen Turkki on pidättänyt yhteensä yli 18000 ihmistä pääosin armeijasta, poliisista sekä oikeus- ja koulutuslaitoksesta. Pidätettyjen joukossa on ollut myös toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja.