Turkki otti lauantaina käyttöön entistä järeämmät keinot vallankaappausyrityksestä epäiltyjen tekijöiden rankaisemiseksi.
Ensin Turkki ilmoitti sallivansa epäiltyjen pidättämisen 30 päiväksi ennen vangitsemiskäsittelyä. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on varoittanut Turkkia venyttämästä pidätysaikaa normaalista, joka on ollut aikaisemmin enintään neljä päivää.
Taustalla on maassa keskiviikkona alkanut kolmen kuukauden poikkeustila, jonka ajaksi hallitus on kertonut jäädyttävänsä myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen soveltamisen.
Presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan poikkeustilaa tarvitaan, jotta vallankaappausyrityksen takana olevasta "terroristijärjestöstä" päästään nopeasti eroon.
Yli 1000 yksityiskoulua kiinni
Turkin hallinto jatkoi lauantaina yrityksiä nujertaa muslimisaarnaaja Fethullah Güleninin kannattajia. Presidentti Erdogan epäilee Güleniä viimeviikkoisen vallankaappausyrityksen tekijäksi.
Turkin valtiollinen media kertoi, että Fethullah Gülenin sukulaispoika pidätettiin. Viranomaiset kertoivat myös sulkevansa yli 1000 yksityiskoulua ja runsaat 1200 yhdistystä ja säätiötä poikkeustilan nojalla. Erdoganin tarkoituksena on lannistaa koulutusta tukeneen Gülenin "terroristit".
Turkki ei luovu EU-pyrkimyksistä
Turkin EU-ministeri sanoi lauantaina, ettei epäonnistunut vallankaappausyritys tarkoita sitä, että Turkki luopuisi pyrkimyksistään päästä EU:n jäseneksi. EU on varoittanut Turkkia siitä, että jos Erdogan tuo kuolemanrangaistuksen takaisin vallankaappausyrityksen nojalla, mahdollisuudet päästä EU:n jäseneksi ovat luetut.
Turkki kertoi lauantaina myös vapauttaneensa 1200 sotilasta, jotka pidätettiin vallankaappausyrityksen jälkeen. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen pidätettyjen vapauttaminen sen jälkeen, kun Turkki aloitti mittavat puhdistukset vallankaappausyrityksen jälkeen.
Viime sunnuntaina alkaneiden puhdistusten aikana yhteensä noin 50 000 sotilasta, poliisia, tuomaria, yliopistojen ja ministeriöiden työntekijää on siivottu viroista.