Verkkolaiteyhtiö Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestbergin potkut ajoittuvat tilanteeseen, jossa koko ala muuttuu rajusti. Lähtölaskenta on ollut käynnissä jo tovin, sillä heikon tuloksen lisäksi Ericsson ei ole onnistunut uudistumaan kyllin nopeasti.
– Hans Vestberg on ollut pidetty ja karismaattinen toimitusjohtaja, toteaa Indersin analyytikko Mikael Rautanen.
– Mutta ihan lukujen valossa; osakekurssi mateli, tuloskehitys on ollut pitkään melko heikkoa ja uudet kasvuhankkeet eivät ole lähteneet ehkä kantamaan ihan toivotulla tavalla hedelmää, Rautanen sanoo.
Rauta-aika väistyy - tilalle vikkelät pilvipalvelut
- Jos vertaa Ericssonia Nokiaan, silmiinpistävää on se, että Nokia on käynyt viime vuosina läpi isoja mullistuksia. Ericssonissa ei ole toteutettu yhtä lailla tällaisia rohkeita, isoja muutoksia, Rautanen kertoo.
Käytännössä verkkoyhtiöiden murros tarkoittaa sitä, että niin sanottu rauta-aika on jäämässä historiaan. Asiakkaat eli matkapuhelinoperaattorit tarvitsevat ohjelmistoja ja palveluita, jotka mukautuvat valtavaa kapasiteettia tai nopeutta vaativiin tarpeisiin nykyistä paremmin.
– Neljännen sukupolven verkkoihin liittyvä markkina on pikku hiljaa alkanut kypsyä ja nyt eletään tietynlaista välivaihetta, toteaa Mikael Rautanen.
Nyt puhutaan paljon esineiden internetisä, pilvipalveluista ja seuraavan sukupolven huippunopeista 5G-verkkoyhteyksistä.
– Verkkomarkkina muuttuu voimakkaasti eli siirrytään laitemyynnistä ohjelmistopainotteiseen palveluun, toteaa OP:n seniorianalyytikko Hannu Rauhala.
– Puhutaan virtualisoinnista ja 5G:stä, joka edellyttää sitä, että kiinteän verkonkin puolella pitää pystyä tekemään ratkaisuja, jotka tukevat matkapuhelinverkkoa, Rauhala sanoo.
Viime viikolla Ericsson ilmoitti tuplaavansa jo ennestään rajun säästökuurinsa. Se tarkoittaa potkuja tuhansille, mutta vielä ei ei tiedetä mitä toimintoja karsinta koskee.
Nokia puoli askelta edellä
Nokian ja Ericssonin keskeinen ero on se, että Ericsson on langattoman verkon yhtiö, mutta Nokialla on Alcatel-Lucent-fuusion myötä salkussa myös vahva kiinteän verkon puoli.
– Se on yksi Ericssonin haasteista, että langattomien verkkojen markkina kehittyy tällä hetkellä huonosti, sanoo Rautanen.
Nokia on siis ehkä puoli askelta edellä Ericssonia nykymurroksessa.
– Jos langattomien verkkojen markkina laskee, niin samaan aikaan kiinteiden verkkojen markkina alkaa olla nousussa ja se tasapainottaa tätä Nokian verkkomarkkinan tilannetta, toteaa Rauhala.
– Nokian pääkilpailija onkin tällä hetkellä kiinalainen Huawei, jolla on myös samat tuotteet eli sekä langattoman verkon että kiinteän verkon tuotteita.