Jättikauppa nostaa Nokian suureksi peluriksi uusilla markkinoilla – "Merkittävä askel"

Nokia ostaa yhdysvaltaisen teknologiayrityksen 2:09
Katso video: Tästä Nokian yrityskaupassa on kyse

Verkkoyhtiö Nokia kertoo ostavansa yhdysvaltalaisen teknologiayrityksen Infineran. 

Kaupan tarkoituksena on vahvistaa Nokian asemaa optisten verkkojen markkinoilla erityisesti Pohjois-Amerikassa sekä laajentaa yrityksen asiakaskuntaa.

Optinen verkko rakentuu optisista kaapeleista, joita tarvitaan nopeassa ja kapasiteetiltaan suuressa tiedonsiirrossa. Niiden avulla esimerkiksi suuri määrä dataa voidaan nopeastaa välittää vaikkapa Intiasta Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan. 

Optiset verkot ovat nimenomaan osa ratkaisua siihen, kun tietoliikenteestä halutaan tehdä mahdollisimman tehokasta sekä datakeskusten välillä että datakeskusten sisällä, kertoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark

Lundmarkin mukaan optinen teknologia on kehittynyt valtavasti viime vuosina. 

Me olemme olleet mukana tässä kehityksessä ja nyt Infineran avulla me saame uuden vaihteen silmään, Lundmark sanoo. 

"Merkittävä askel"

Nokia tavoittelee kaupalla yli 10 prosentin kasvua vertailukelpoiseen osakekohtaiseen tulokseensa vuoteen 2027 mennessä.  Asiantuntijan mukaan kauppa on Suomen mittakaavassa merkittävä.

Nimenomaan optisten verkkojen puolella tämä on Nokialle merkittävä askel, sanoo Proprius Partnersin salkunhoitaja Olli Viitikko. 

Hänen mukaansa Nokian markkina-arvo nousee kaupan myötä merkittävästi. 

Yhteenlaskettuna Nokian ja Infinetran globaali markkina-arvo on noin kaksikymmentäprosenttia eli he nousevat toiseksi suurimmaksi peluriksi tuossa kyseisessä markkinassa, Viitikko sanoo. 

Optisten kuitujen markkinaykkönen on kiinalainen Huawei. Lundmarkin mukaan kaupalla ei ole suoraa yhteyttä EU:n haluun vahvistaa tietoliikenneteknologian omavaraisuutta ja riippumattomuutta Kiinasta. 

Asemamme Kiinassa ei ole kovin vahva, mutta tämä kauppa on Pohjois-Amerikan ja Euroopan kannalta tärkeä, Lundmark sanoo. 

Tekoälyyn uusia panostuksia

Lundmarkin mukaan Nokia panostaa jatkossa entistä vahvemmin myös tekoälyyn. 

Tekoäly vaikuttaa pilvipalveluiden ja datakeskusten tarpeeseen. Meillä on ollut jo ennen tätä yritysostoa vahva tuotekehityspanostus tekoälysovelluksiin, mutta nyt Infinera vauhdittaa tätä kehitystä entisestään, Lundmark kertoo.

Infinera-kaupan hinta on noin 2,3 miljardia dollaria, mitä Lundmark pitää kohtuullisena. Infineran liikevaihto oli viime vuonna 1,6 miljardia dollaria. Lundmark toteaa, että yritysostolle oli nyt hyvä aika. 

Markkinat ovat olleet heikkoja, mutta kaikkien arvioiden mukaan ne lähtevät ensi vuonna vahvistumaan eli me ostamme tämän yrityksen juuri ennen markkinoiden vahvistumista, Lundmark sanoo. 

Kaupan myötä Yhdysvallat tulee olemaan Nokialle entistä tärkeämpi. Nokian osuus optisissa verkoissa on ollut Yhdysvalloissa 20 prosentin luokkaa, mutta Infineralla se on 60 prosenttia. 

Yhdysvallat on ollut meille tärkeä markkina jo pitkään, mutta nyt nimenomaan optisissa verkoissa meidän osuutemme kasvaa merkittävästi, Lundmark sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat