Erika Vikman ikuisti Sukuni salat -kokemuksen iholleen – esiäidin tarina sai laulajan liikuttumaan: "Syntisten pöytä oli katettuna jo silloin"

Erika Vikman löysi suvustaan kaksi erityisen kiinnostavaa naishahmoa Sukuni salat -ohjelmassa.

Laulaja Erika Vikman tutustuu sukujuuriinsa Sukuni salat -ohjelman uuden kauden toisessa jaksossa. Laulaja vieraili lauantaiaamuna Huomenta Suomen haastattelussa kertomassa muun muassa Sukuni salat -kokemuksestaan.

Vikmanin mukaan Sukuni salat oli yksi niistä harvoista ohjelmista, joihin hän oli salaa toivonut pääsevänsä mukaan.

Minua kiinnostaa tosi paljon tällaiset sukuhistoria-asiat. Ne antavat itsellekin rakennuspalasia ja fiilistä elämään, kun tietää asioita, mitä siellä on taustalla, hän sanoi.

Vikman kertoi Sukuni salat -jaksossa toivovansa, että hänen suvustaan löytyisi esimerkiksi noita tai jokin pelätty tai oudoksuttu naishahmo. Hän perusteli toivettaan sillä, että löytäisi tällaisesta henkilöstä paljon samaistumispintaa. 

Vikman sanoi Huomenta Suomen haastattelussa, että on aina kokenut vetoa erikoisiin, vahvoihin ja oudoksuttuihin naisiin. 

– He ovat kiehtoneet minua hirveästi. Ehkä koen jotain tiettyä samaistumista. Koen välillä itsekin olevani tosi outo. Se oli toiveeni, että löytyisipä tuolta joku vahva naishahmo, jota voisin katsoa siten, että "Vau, okei, nyt tajuan!", hän kertoi haastattelussa.

Sukuni salat -jaksossa tutustutaan muun muassa Vikmanin 1800-luvulla eläneen esiäidin Eufrosynen elämän käänteisiin historioitsija Tiina Miettisen johdolla.

Jaksossa Vikman saa nähtäväkseen Eufrosynestä kirkon kirjoihin tehdyn merkinnän. Merkinnästä käy ilmi, että Eufrosynelle syntyi pieni poika August. Lapsen isää ei ole mainittu.

– Eufrosyne on nyt tehnyt niin sanotusti syntiä, eli hän on ryhtynyt suhteeseen jonkun mieshenkilön kanssa, tullut raskaaksi ja synnyttänyt aviottoman lapsen, Tiina Miettinen valottaa.

Juontaja Marja Hintikka näyttää Vikmanille tämän esiäidin tietoja rippikirjasta. Siinä esiäidin sarakkeeseen on kirjoitettu lägrad, maattu. 

– Pappi on halunnut erotella sen, että tälle naiselle on syntynyt avioton lapsi ja hän on tavallaan syntinen nainen, hän on tehnyt syntiä, langennut, Miettinen kertoo.

Vikman kertoi Huomenta Suomen haastattelussa, että hänen suvustaan löytyi erityisesti kaksi hyvin kiinnostavaa naishahmoa. Laulajan mukaan hän liikuttui kuullessan näiden naisten tarinat.

– Tuli sellainen olo, että vitsi olen ylpeä noista naisista, ja ihanaa, että heidän tarinansa näkivät nyt päivänvalon, hän sanoi.

Vikmanille hahmottui ohjelman myötä se, mistä hänen oma kuriton naiseutensa kumpuaa. 

– Siellä se syntisten pöytä oli katettuna jo silloin, hän sanoi Syntisten pöytä -kappaleeseensa viitaten.

Sukuni salat -kokemus jätti Vikmaniin lähtemättömän jäljen – kirjaimellisesti. Hän nimittäin tatuoi iholleen esiäitinsä inspiroiman kuvan. 

Yllä olevalta videolta näet, millaisen tatuoinnin Vikman otti. Alla olevalta videolta näet koko haastattelun.

Sukuni salat MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla 12. syyskuuta kello 21 alkaen. MTV Katsomo+ -tilauksella seuraava jakso ennakkoon.

Lue myös:

    Uusimmat