Malesiassa asuva suomalainen konsultti Juhani Peltola esittää Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että Suomen pitäisi alkaa tuottamaan koiranlihaa.
– Koira erittäin maukkaana lihana olisi oiva vaihtelu monelle ravintola-asiakkaalle. Miksi kaikkien tulisi tuottaa vain possua, broileria tai nautaa?, konsultiksi kirjoituksessa esittäytyvä Peltola kysyy.
Koiranlihan tuottamista kirjoittaja puoltaa muun muassa sillä, että uudet elinkeinot ja vientimahdollisuudet hyödyttäisivät Suomen taloutta ja taantuvaa maaseutua.
Kirjoittaja kertoo olleensa yhteydessä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan, ja kertonut ehdotuksestaan.
– Sain negatiivista palautetta Evirasta, kun esitin heille saamani yhteydenoton eurooppalaiselta yhtiöltä, joka välittää ravintoloille muun muassa lihatuotteita.
Kirjoittaja kokee Eviran koettavan "kaikin tavoin estää viennin byrokratialla". Kirjoittajan mukaan Evira on tyrmännyt hankkeen.
Markkinat Aasiassa?
Peltolan mukaan koiranliha olisi nimenomaan erikoislihaa, jota voitaisiin viedä esimerkiksi Aasiaan. Peltola arvioi, että pitkällä aikavälillä vienti voisi työllistää useita kymmeniä viljelijöitä.
Haluttu ravintolaliha tuotettaisiin kirjoittajan mukaan "liharotuisesta koirasta, ei mistään villakoirasta tai chihuahuasta".
Lihatuotannon käynnistäminen vaatisi konsultin mukaan kuitenkin aikaa. Kirjoittajan arvion mukaan tuotannon pystyyn laittaminen veisi aikaa neljästä kuuteen vuotta, sillä jalostus- ja lisäysaineistojen tuottaminen kestäisi usean vuoden.
Kysymys koiranlihan tuottamisesta ja syömisestä on noussut nousi esiin muun muassa Etelä-Korean talviolympialaisten alla helmikuussa 2018.
Mielipidekirjoituksesta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.