Erikoinen kuva "Punkaharjulta" hämmentää – valokuvaaja Tomille ilmiö on valitettavan tuttu

Kuva "Punkaharjulta" herättää huvitusta Facebookissa. Kuvan ottajaksi merkityllä Tomi Castrénilla ei ole mitään tekemistä kyseisen otoksen tai sen kuvatekstin kanssa.

Kun ajattelet Punkaharjua, miten nopeasti mieleesi nousee otos mielettömästä katedraalista? 

Europe is Beautiful -Facebook-sivun jakama otos herättää hilpeyttä. Sivusto on merkannut jakamansa kauniin maisemakuvan ottopaikaksi Punkaharjun Suomessa, vaikka otos ei selvästi ole Punkaharjua nähnytkään.

"Tuunaansalmen leirintäalueen baarihan se siinä"

Kommenteissa sijaintitieto on herättänyt vitsailua.

– Tuunaansalmen leirintäalueen baarihan se siinä, kommenteissa todetaan.

– Joo tää on Punkaharjulta tosiaan, ja kuva lienee otettu ennen vuotta 1996, kun ei purjelaiva Suomen joutsen näy vielä olevan edustalla ankkuroituna, toinen analysoi.

– Thats finnish rantasauna [=se on suomalainen rantasauna], kolmas vakuuttelee.

Moni alueen tunteva on ihmetellyt, koska kyseinen rakennus lienee katukuvaan ilmaantunut. 

– Kylläpä on Punkaharju muuttunut viime näkemästä, yksi kommentoija ihmettelee.

Muutaman sekunnin kuvahaku Googlessa paljastaa, että kuvassa vaikuttaisi todellisuudessa olevan Saksassa sijaitseva Berliinin tuomiokirkko. Kuvatekstissä mainittu "nature's bridge" viitannee Punkaharjun harjutiehen, joka ei sekään ole katedraali Saksassa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Kuvaajalle tuttu ilmiö

Kuvan ottajaksi on merkitty suomalainen Tomi Castrén. Tomilla itsellään ei ole mitään tekemistä kyseisen kuvan tai kuvatekstin kanssa.

Valokuvaajana hän on kuitenkin ennenkin törmännyt ilmiöön, jossa somessa jaetaan kuvia tai tekstejä väärin tiedoin.

– Tätä samaa kuvatekstiä on toisinaan käytetty virheellisesti erään toisen minun ottamani kuvan (ilmakuva Pulkkilanharjulta) yhteydessä, johon on alkuperäisen julkaisun tai kuvatekstin sijaan käytetty jonkin muun keksimää, siinäkin yhteydessä väärää sijaintia, Castrén kertoo sähköpostitse.

Facebookista löytyy myös pilvin pimein sivustoja, jotka jakavat esimerkiksi tekoälyn avulla luotuja kuvia muka-aitoina. Silmiään ei siis todellakaan kannata some-maailmassa aina uskoa.

Katso myös: Jeff löysi oman kotinsa Airbnb:stä – varoittaa nyt muita lomahuijauksesta

Lue myös:

    Uusimmat