Instagramissa leviävä kuva väittää näyttävänsä, miltä kohtu ja munasarjat "oikeasti" näyttävät. – Tässä on samasta asiasta kaksi eri näkemystä, toteaa kuitenkin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri.
Miten pohjattoman synkkä onkaan seksuaalikasvatuksen tila, jos olen 21 ja näen tämän ensimmäistä kertaa.
Näin voivotteli netissä "aitoon munasarjojen kuvaan" törmännyt nuori. Kuvassa vasemmalla on perinteinen, oppikirjoista tuttu munasarjojen ja kohdun kuva, oikealla sympaattisempi ja pehmeämpi versio. Mutta kumpi niistä on oikeampi?
– Eihän tässä ole mitään muuta kuin sama asia eri suunnista, toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja kliininen opettaja Riikka Vuorinen.
Myös X-palvelussa kymmeniä miljoonia tavoittanut kuva ei oikeastaan ole kuohuttava laisinkaan; vasemmalla on edestäpäin kuvattu, yksinkertaistettu kuva, jossa rakenteet on nostettu esille.
– Anatomian kirjassa on tavallisesti nostettu oleelliset rakenteet esiin ja joskus jouduttu levittämään niitä, jotta anatomisesti ymmärretään, miten rakenteet kiinnittyvät toisiinsa. Kyllä kohtu ja munasarjat oikeastikin näyttävät tuolta, mutta kyse ei ole siitä, vaan siitä, miten asia pystytään esittämään selkeästi. Tässä on samasta asiasta kaksi eri näkemystä, mutta kumpikaan ei ole väärässä.
Oikeanpuoleinen kuva on tähystysleikkauskuva, jossa kohtua ja munasarjoja katsotaan ylhäältä alas – siis ihmisen pään suunnasta lantion suuntaan.
Lue myös: Mikä ihmeen häveliäisyyspussi? Asiantuntijat kertovat, miksi elokuvien seksikohtaukset näyttävät niin aidoilta
Kuva ei kerro koko totuutta – munanjohdin ei ole "vapaa putki"
Esimerkiksi biologiankirjoihin ei yleensä piirretä yksityiskohtaisia otoksia. Sen sijaan näkymää on yksinkertaistettu: munasarjat kiinnittyvät jänteillä kohtuun ja sijaitsevat ikään kuin munanjohdinten kainalossa.
Piirros ei tietenkään kerro koko totuutta monimutkaisesta ihmisanatomiasta. Toisin kuin "perinteisestä" kuvasta kenties voisi olettaa, munanjohdin ei esimerkiksi kulje vapaana vatsaontelossa.
– Ei se ole vapaa putki, sellainen ilmalla puhallettu hötkyvä ukkeli, joita amerikkalaisissa elokuvissa on autokauppojen edessä. Kaikki rakenteet ovat tietyllä tavalla kiinni kehossa. Suolistokaan ei ole kerä vesiletkua, vaan siellä on suolilieve, joka kiinnittää suolen vatsaonteloon. Munanjohdin on kiinni samalla tavalla, eräänlaisella siivellä, Vuorinen sanoo.
Kuvat yksinkertaistavat aina – tavalla tai toisella. Tähystysleikkauskuvakaan ei ole anatomisesti täysin asiallinen.
– Nukutustähystysleikkauksessa vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla. Sinne nostetaan 12 elohopeamillimetrin paine, koska vatsaontelossa ei normaalisti ole tyhjää tilaa, joka tällaisissa tähystyskuvissa näkyy. Lepotilassa kaikki kuvassa tyhjältä näyttävä on kasassa, suoli lepäilee kaikkialla ja liikkuu painovoiman mukana liepeensä varassa.
Lue myös: Tiesitkö? Peniksessä ja klitoriksessa on yllättävän paljon samaa
"Ei aitoja leikkauskuvia voi ihmisille näyttää julkisuudessa määräänsä enempää"
Väriltään kohtu ja munasarjat ovat vaaleanpunertavia, kuten kuvissa. Yleensä niitä pääsee näkemään piirroskuvina tai muovimalleina; aitoja otoksia näkevät lähinnä alaa opiskelevat.
– Ei aitoja leikkauskuvia voi ihmisille näyttää julkisuudessa määräänsä enempää. Nehän ovat aina jonkun ihmisen sisältä otettuja kuvia. Hyvissä anatomiankirjoissa toki on ilman muuta myös livekuvia, kun oikeasti opetetaan lääkäreille anatomiaa.
Esimerkiksi yläkoulun biologiankirjaan aidot otokset eivät Vuorisen mielestä oikeastaan kuulukaan.
– Sittenhän voisi yhtä lailla näyttää mistä tahansa leikkauksesta kuvia, jossa ihminen on avattu, tai synnytyksestä niin sanottuja kunnon kuvia. Meillä kuitenkin vielä parikymppiset lääkäriopiskelijatkin saattavat hämmentyä synnytysvideosta, jota heille näytetään.
Lue myös: Ruumiinsa voi lahjoittaa tieteelle kuoleman jälkeen: "Oikeastaan kaikkein arvokkainta, mitä ihminen voi testamentin kautta antaa"
Miksi somekuva ihmetyttää? "Ihmiset ovat nykypäivänä ehkä tottuneet hallitsemaan kaikkea"
Ihmiset ovat erilaisia ja kiinnostuneita eri asioista. Kaikkien ei tarvitse aina tietää kaikkea; sitä varten on asiantuntijoita.
– Ihmiset ovat nykypäivänä ehkä tottuneet hallitsemaan kaikkea. On vaikeaa luottaa, että joku muu saattaa tietää jostakin asiasta enemmän. Meillä on tosi paljon asiantuntijoita, jotka on oikeasti koulutettu auttamaan.
Perusbiologiaa ei voi hallita määräänsä enempää. Se, että oma keho näyttää erilaiselta kuin kaverin, ei ole oikein tai väärin – se vain on.
– Se, miten oma keho toimii, on toki hyvä ymmärtää. Mielestäni omista munasarjoista olisi oleellisinta ymmärtää, että kuukautiskierron pitäisi pyöriä jotakuinkin säännöllisesti, jos ei ole mitään sairautta, tai hormonaalista ehkäisyä käytössä. Jos kierto ei ole säännöllinen, lähtökohtaisesti kyseessä on vikatila.
Kiertoon vaikuttavat muun muassa lääkitykset, stressi ja ikä. Kun kuukautiset vasta alkavat, niiden alkuajankohta voi heitellä; sama ilmiö tapahtuu, kun kuukautiset ennen vaihdevuosia ovat loppumassa.
– Ehkä tämmöisten asioiden ymmärtäminen olisi oleellisempaa, sekä sen, että jok'ikisessä säännöllisessä kuukautiskierrossa on mahdollisuus tulla raskaaksi, jos ei ole raskaudenehkäisyä käytössä, Vuorinen pohtii.
Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Somessa ajattelu tuppaa typistymään mustavalkoiseksi; taajaan jaetuista kuvista voivat kadota sekä lähde että konteksti. Siksi kuva "oikeista munasarjoista" saattaa yllättää; emme esimerkiksi tiedä, mitä kuvan ohessa kirjassa on lukenut.
– Olen ehkä vähän häkeltynytkin siitä, kuinka ihmiset automaattisesti kuvaavat tällaisia somekuvia sanoen, että heitä on huijattu. Tulokulma asiaan voi olla erilainen, eikä se silti välttämättä ole väärä.
Lue myös: Missä klitoris oikeasti sijaitsee? Testaa, tunnetko naisten sukuelinten anatomian!
Lue myös: Kipu seksin aikana ei ole normaalia: Seksologi kertoo, mistä se voi johtua – "Melkein yleisin syy"
Katso myös: Mitä tarkoittavat innie- ja outie-vulva?
1:10