Erikoinen sattumus kohisuttaa ravikansaa – onko asetelma 110 000€ jahtiin puolueellinen?

Twister Bi ravit
Twister Bi lähtenee mielellään matkaan radalta kuusi – olihan siitä viimeksi lopputuloksena ylivoimavoitto.Lehtikuva
Julkaistu 05.05.2017 07:00
Toimittajan kuva

Sonja Julkunen

@sonjajul

Moni hieraisi silmiään, kun näki ensimmäistä kertaa Vermon raveissa sunnuntaina juostavan Finlandia-ajon lähtölistan.

110 000 euron ykköspalkinnolla järjestettävään Finlandia-ajoon osallistuu viisi samaa hevosta kuin kolmen viikon takaiseen suurkilpailuun Seinäjoki-Raceen. Raviyleisön ihmetykseksi kaikkien näiden hevosten lähtöradat ovat säilyneet samana.

Samoista hevosista neljä on suomalaisosallistujia: numero yksi Seabiscuit, kaksi Workout Wonder, kolme Victory Bonsai ja kahdeksan Elian Web. Lisäksi Seinäjoki-Racen voittanut Twister Bi kiihdyttää toistamiseen radalta kuusi.

Sekä Seinäjoki-Racen että Finlandia-ajon lähtöradat arvottiin käyttämällä Suomen Hippos ry:n ylläpitämää Heppa-järjestelmää.

Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen suhtautuu tyynesti erityisesti sosiaalisessa mediassa kihiseviin spekulaatioihin arvonnan virheellisyydestä tai puolueellisuudesta.

– Jokaiselle hevoselle sattuu aina jokin lähtörata kun niitä arvotaan. Tämä ratajärjestys Finlandia-ajoon on ihan yhtä todennäköinen kuin mikä tahansa muukin, Mäkinen toteaa.

– Jos heität kolikkoa ja 75 kertaa peräkkäin on tullut kruuna, seuraavalla heitolla todennäköisyys on kruunalle ja klaavalle edelleen sama fifti-fifti.

vesa mäkinen hippos ravitVesa Mäkinen.

Kymmenen hevosen lähdössä viidelle hevoselle Finlandia-ajoon sattuneen ratajärjestyksen laskennallinen todennäköisyys on noin yhden suhde kolmeenkymmeneentuhanteen.

– Tilastomatikassa ja todennäköisyyksissä kyse ei ole edes kovin harvinaisesta tapahtumasta, eli näin tavallaan kuuluukin käydä toisinaan, Mäkinen huomauttaa.

Vain numeroita arvotaan

Tietotekniikkaan ja ohjelmointiin perehtymätön ei Suomen Hippoksen tietohallintopäällikkö Jukka Niskasen mukaan hyötyisi pilkuntarkasta selostuksesta Heppa-järjestelmän arvontatoimintoa koskien.

Perusajatuksen voi silti käsittää kuka tahansa.

– Heppa-järjestelmä ei tiedä mitä se arpoo. Ei hevosia, niiden rekisterinumeroita tai taustajoukkoja. Jokaista hevosta vastaa arvontaohjelmistossa numero, ja ne arvotaan täysin satunnaiseen järjestykseen, Niskanen kuvailee.

– Numeroilla ei ole mitään painotuksia, vaan järjestelmä käyttää niitä tunnisteina. Arvonnan voi käynnistää kutakin lähtöä kohden vain yhden kerran, ja järjestelmä on täysin pomminvarma. Ei ole mahdollista esimerkiksi valita osalle hevosista ratoja arvonnan ulkopuolelta tai muutenkaan puuttua arpomisen kulkuun.

Järjestelmävirhettä tai sopupeliä epäilevät sekä muut asiasta tarkemmin kiinnostuneet ovat Niskasen mukaan tervetulleita tutustumaan lähemmin Heppa-järjestelmän toimintaan.

– Arvontaohjelmiston lähdekoodi on täysin avoin, eli sitä saa kuka tahansa tarkastella halutessaan. Lisäksi raviradoille voi mennä paikan päälle katsomaan, kuinka lähtöratojen arvonta käynnistetään.

Seabiscuit ja Jukka TorvinenSeabiscuit starttaa toistamiseen suurkilpailussa mainiolta ykkösradalta.

Heppa arpoi käytännön syistä

Vermon ravirata on aiemmin järjestänyt Finlandia-ajoon reaaliajassa videoidun manuaalisen arvonnan. Tänä vuonna hattuarvonnan sijaan turvauduttiin Heppa-järjestelmän arvontaominaisuuteen, jota muutenkin käytetään ravikilpailujen lähtölistojen muodostamiseen.

– Ilmoittautumispäivä on tosi hektinen, ja Finlandia-ravien lähtölistoja odotetaan kieli pitkällä sekä Suomessa että Ruotsissa. Käsinarvontaan tarvitaan aikaa, ennalta ilmoitettu kellonaika ja henkilökuntaa, Vermon raviradan kilpailupäällikkö Timo Mahlamäki perustelee.

– Ajankohta ei voi olla liian aikaisin, jotta kaikki olisi varmasti valmista, mutta varmuuden vuoksi myöhempään aikataulutettu arvonta taas venyttäisi lähtölistojen julkaisemista suotta. Tietokone pystyy arpomaan lähtöradat luotettavasti heti vaan kun kaikki oli valmista.

Timo Mahlamäki Laura Ruohola ravitTimo Mahlamäki (vas).

Myös ravihevoskasvattajana ja hevosenomistajana tunnettu Mahlamäki luottaa Hippoksen arvontakoneeseen, vaikka mies on itsekin päätynyt joskus kiroamaan sitä.

– Tottakai joskus harmittaa kun omalle hevoselle sattuu huono lähtörata monta kertaa peräkkäin. En silti usko että kyse on muusta kuin harmillisesta tai hassusta sattumasta, hän perustelee.

– Lisäksi raviurheilussa otokset ovat usein niin pieniä, että teoreettiset todennäköisyydet eivät toteudu. Esimerkiksi yhden hevosen uran starttimäärä on yleensä joitakin kymmeniä, mikä taas on maailman mittakaavassa mitättömän pieni luku.

Ravit live 5 kpl

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu