Suurkilpailuvalinnoista rajua kritiikkiä – järjestäjät kommentoivat

Reima Kuisla
Lehtikuva
Julkaistu 20.05.2016 18:05
Toimittajan kuva

Sonja Julkunen

@sonjajul

Keskiviikkoisessa Toto65-lähetyksessä suurhevosenomistajat Reima Kuisla ja Kari Lähdekorpi arvostelivat kovin sanankääntein Seinäjoki Racen ja Finlandia-ajon hevosvalintoja. Nyt puheenvuoron saavat kisojen järjestäjätahot.

– Käsitykseni mukaan molemmilla raviradoilla on vain yksi henkilö, joka päättää nämä hevoset. Heillä ei ole tarvittavaa kokemusta ja näkemystä tehdä valintoja, muun muassa Pitch Commandin omistava Reima Kuisla moitti Kari Lähdekorven säestämänä.

Ratojen edustajien mukaan kummankin kilpailun yhteydessä hevosvalintoihin vaikuttavat useat ihmiset – eivätkä vain Suomesta.

– Jonkun henkilön pitää tietenkin nimellään vastata valinnoista ja esittää kutsuja, mutta meillä on erillinen viiden hengen työryhmä keskustelemassa ja päättämässä Seinäjoki Racen hevosvalinnoista. Mukana on myös ruotsalainen asiantuntija, Seinäjoen ravikeskuksen toiminnanjohtaja Pertti Immonen kuvailee lakeuksien suurkilpailuprosessia.

Kuisla pohti puheenvuorossaan myös kenen intressit ovat etusijalla valinnoissa.

– Nyt tuntuu että vain muutama suomalainen mahtuu, mutta Ruotsista pääsee tavallisiakin kilpureita. Hevosia ei kannata pitää Suomessa enää lainkaan, jos vain tietyt tahot tai tiettyjen tahojen kautta tulevat hevoset pääsevät mukaan kotimaisiin suurkilpailuihin, hän totesi.

Immosen mukaan suomalaishevosten enemmistöä ei ole koskaan tavoiteltukaan. Ohjenuorana kotimaisen edustuksen määräksi on pidetty noin viittäkymmentä prosenttia – onhan kyseessä kansainvälinen kilpailu.

– Jonain vuonna suomalaisia oli kuusi kymmenestä, jolloin kritisoitiin että mikäs kansainvälinen kilpailu tällainen on. Useimmiten suomalaisia on ollut se viisi kappaletta kuten oli tänäkin vuonna, toiminnanjohtaja kertaa.

Arvioinnin kohteena hevoset, ei valmentajat

Finlandia-ajon järjestävän Vermon raviradan kilpailupäällikön Timo Mahlamäen mukaan sen enempää valmentajan lisenssillä kuin tunnetulla nimellä tai muillakaan meriiteillä ei voi ajaa ohituskaistaa pitkin mukaan suurkilpailuihin.

– Olemme sanoneet ”ei kiitos” muun muassa Lutfi Koljginille ja Robert Berghille, kuten monen muunkin ruotsalaishevosen edustajalle. Myös Norjasta tarjottiin osallistujia, mutta sieltä ei mahtunut mukaan ainuttakaan kilpailijaa. Tanskastakin oli tulijoita enemmän kuin vain yksi, Mahlamäki paljastaa.

– Tämä on kasvainvälinen kilpailu ja sellaisena se myös halutaan pitää. Muuten Finlandia-ajon arvostettu UET Group I Master Series -osakilpailustatus lähtee pian uudelleenarviointiin. Vaikka Suomi on järjestäjämaa, sen pitäisi olla edustettuna yhtenä muiden UET-maiden joukossa.

Hevosvalinnat tehdään siis mahdollisimman pitkälle urheilullisin perustein, ja kovatasoisen lähdön koetaan olevan paras keino herättää median ja yleisön kiinnostus. Hevosten taustajoukkojen tuoma julkisuusarvo saattaa painaa vain silloin kun osallistujien välille ei muuten saada eroa.

Mahdollisimman objektiivisen kilpailumeriittien arvioimisen ohella kansainvälisyys on kaikin puolin avainsana.

– Pitää muistaa että kansainvälisen statuksen suurkilpailumme kiinnostavat tällä hetkellä ravikansaa ja Toto-pelaajia ulkomaillakin. Tämä kiinnostus on vaarassa väljähtyä,  mikäli osallistujat ovat tuttuja vain suomalaisille, Vermon kilpailupäällikkö muistuttaa.

Sekä Seinäjoen ravikeskuksen Immonen että Mahlamäki Vermon raviradalta korostavat aikataulujen tuomaa haastetta suurkilpailun kokoamisessa.

– Hevosten taustajoukot toivovat, että kutsut jaettaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Sen jälkeen niitä ei voi kuitenkaan vetää takaisin, vaikka joku tekisi viime hetkillä paremman esityksen, Immonen selittää.

– Järjestäjän ja yleisönkin etu on saada osallistujia varmistettua hyvissä ajoin, sillä viime tipassa kutsutut eivät itsestään selvästi aina pääse lähtemään reissuun.

Katso Reima Kuislan ja Kari Lähdekorven kriittinen puheenvuoro yllä olevalta videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu