Erikoisartikkeli: Korsetin vähemmän tunnetut käyttötarkoitukset – esti lapsia riehumasta

1
Julkaistu 30.04.2016 08:05

MTV UUTISET

400 vuotta vanhaan keksintöön, korsettiin, liittyy paljon lääketieteellisiä uskomuksia, joita nykytiede on kumonnut kerta toisensa jälkeen. Korsetti ei olekaan niin vaarallinen terveydelle kuin on uskottu. Sen sijaan sitä on käytetty mitä erikoisimpiin tarkoituksiin aina sotatantereelta lasten kasvatukseen.

MTV Uutiset julkaisee artikkelin tämän vaatekappaleen historiasta yhteistyössä Tieteen kuvalehden Historia-julkaisun kanssa.

MTV:n Historia-sarjassa on julkaistu aiemmin:

Viisi vaarallisen vinksahtanutta keksintöä – jotka jäivät nopeasti historiaan

Erikoisartikkeli: Ilokaasun piti mullistaa leikkaukset – nolattu keksijä päätyi itsemurhaan

Erikoisartikkeli: "Kaikkea kokeiltiin" – huumereseptit kulkivat antiikin Roomassa sukupolvelta toiselle

Erikoisartikkeli: Areenan kuninkaan viimeinen taistelu päättyi veriseen tappioon – hautalöytö paljasti gladiaattorielämän salat

Erikoisartikkeli: Näin aikansa mahtavin mies rakensi vertaansa vailla olevan viikinki-imperiumin

Erikoisartikkeli: Salamannopea yllätysisku mereltä – viikinkien ylivoima lähti vuosien harjoittelusta

Erikoisartikkeli: Julman sarjamurhaajan tarina järkyttää yhä – saalisti naisia vuosien ajan

Erikoisartikkeli: "Ei askeltakaan taaksepäin” – näin Stalingradin virheet musersivat Saksan sotajoukot

Erikoisartikkeli: Myrkkyruiskeita silmiin ja karmeita leikkauksia – näin natsilääkäri kylvi kauhua

Erikoisartikkeli: Huikea kepponen sekoitti Lontoon – 1800-luvun veijari jekkuili kuolemaansa saakka

”Jos et saa sitä kiristettyä 47 senttiin, niin en mahdu yhteenkään pukuuni!” Näin puhisi Scarlett O’Hara elokuvassa Tuulen viemää pitäen kiinni sängyntolpasta riuskan palvelustytön kiristäessä hänen korsettiaan niin, että Scarlett ei lopulta voinut syödä tai hengittää syvään.

Lääkärit ovat syyttäneet korsettia kaikenlaisten vaivojen aiheuttajaksi hysteriasta rintasyöpään ja tuberkuloosista skolioosiin. Nykytutkimus kuitenkin osoittaa, että korsetti on mainettaan parempi vaatekappale.

Edellä mainitut vaivat eivät suinkaan johtuneet korsetista vaan aikansa vitsauksista, kuten aliravitsemuksesta ja liian raskaasta työstä. Tutkijat eivät liioin ole löytäneet todisteita siitä, että naiset olisivat antaneet poistaa alimmat kylkiluunsa, eivätkä vanhat luurangot ole antaneet viitteitä siitä, että tiukka korsetti olisi aiheuttanut pysyviä ruumiinvammoja.

Sisään painuneet kylkiluut kun ponnahtivat taas paikoilleen, kun korsetin nyörit avattiin. Tiukka korsetti haittasi toki hengitystä ja liikkumista. Se antoi kantajalleen ryhdikkään olemuksen – ja heikko-hermoisen maineen: kun naiset eivät korsetin vuoksi voineet hengittää syvään, he tuppasivat pyörtymään joutuessaan tunnekuohun valtaan.

Pikkutytötkin puettiin korsettiin

Pikkutytötkin puettiin korsettiin pitkälle 1800-luvulle asti. Korsetin uskottiin vahvistavan tyttöjen – ja poikienkin – selkää ja parantavan ryhtiä. Monet pitivät ylimääräisenä bonuksena sitä, että se myös esti lapsia riehumasta.

Renessanssiaikaan poikalapsetkin käyttivät korsettia kuusivuotiaiksi asti. Äidit uskoivat, että tyttö, jolla oli kapoinen korsetin muovaama uuma, pääsi helpommin hyviin naimisiin. Siksi he uhmasivat lääkärien varoituksia ja nyörittivät tyttäriensä korsetit kireälle.

2

Arkkiherttuatar Maria Antonia myöhemmin kuningatar Marie Antoinette Ranskassa, tanssi balettia veljiensä kanssa.

Sotilaat käyttivät myös korsettia

Korsettia käyttäviä miehiä pilkattiin säälimättä. Siitä huolimatta erityisesti ratsuväensotilaat käyttivät selkänsä tukena nahasta tehtyä korsettia. Miesten korsettia kutsuttiinkin sotilaalliselta kalskahtavalla nimellä ”Marlboro”.

Myös 1800-luvun muotitietoiset herrasmiehet käyttivät korsettia saadakseen itselleen hoikan ja elegantin vartalon. 

Korsetit tehtiin monenlaisista materiaaleista 

Jo ennen keskiaikaa tunnettiin kureliivit, jotka korostivat vyötäröä. Kuitenkin vasta vuoden 1550 tienoilla eurooppalaiset räätälit alkoivat valmistaa nahasta, puusta ja raudasta korsetteja suppealle aatelisnaisten joukolle.

Myöhemmin metallituet korvattiin valaan ja kalan luilla ja 1800-luvulta alkaen myös intialaisella kumilla. Korsetit ommeltiin käsin, kunnes muuan korsettitehtailija kehitti 1868 tekniikan, jolla korsetteja voitiin valmistaa sarjatuotantona muotoilemalla ne hyöryllä metallikehikon ympärille. 

Selkärangan mutkat suoriksi

”Ortopedinen” korsetti kehitettiin hoidoksi mm. skolioosiin, jossa selkäranka on vääntynyt S-kirjaimen muotoon ja vetää koko ruumiin vinoon. Korsetti suoristi selkärangan tai ainakin vähensi sen kuomitusta.

3

Vyötärölinja liikkui korsetissa muodin mukana

Naisten ihannevartalon muoto on muuttunut merkittävästi muodin muuttuessa. Renessanssin kureliivit litistivät rinnat, kun taas 1800-luvun korsetit muokkasivat uuman kapeaksi ja kohottivat povea.

1920-luvun löysä muoti korosti lantiota, ja 1940-luvulla muotiin tuli taas ampiaisvyötärö. 1970-luvun tiukka farkkumuoti teki viimein korsetista tarpeettoman.
4

1800-luvun transvestiitit ja sadomasokistit vaikuttivat osaltaan korsetin huonon maineen syntyyn. Viktorian ajan ihmiset kuvasivat eroottisia roolileikkejä, joissa ”tuhmat” osanottajat nyöritettiin rangaistukseksi äärimmäisen tiukkoihin korsetteihin. Tällaiset kertomukset erotisoivat ja synnillistivät korsetin.

5
 
Lisää Historia-julkaisun artikkeleita:

Kuka oli ensimmäinen kehonrakentaja?

Unohda paleodieetti ja syö kuin keskiajalla

Hummerin tie köyhien sapuskasta herkuksi

1800-luvun Paris Hilton

Mistä uskomukset juontuvat?

Kuka keksi Pilates-harjoittelun?

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat