Oikeus on määrännyt Marine Le Penille kiellon asettua ehdolle poliittisiin tehtäviin viideksi vuodeksi.
Ranskassa oikeus on antanut Kansallisen liittouman johtoon kuuluvalle Marine Le Penille neljän vuoden tuomion kavalluksesta.
Le Pen ei kuitenkaan joudu vankilaan, sillä tuomiosta kaksi vuotta on ehdollista, ja kaksi vuotta suoritetaan elektronisena valvontana.
Oikeus määräsi Le Penille myös viiden vuoden kiellon asettua ehdolle poliittisiin tehtäviin, mikä saattaa merkitä sitä, että Le Penin on luovuttava aikeistaan pyrkiä jälleen Ranskan presidentiksi vuonna 2027.
Ehdokkuuskielto astui voimaan heti.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
4:28Ranskassa oikeus on todennut Marine Le Penin syylliseksi kavallukseen.
Poistui oikeussalista
Le Pen poistui oikeussalista sen jälkeen, kun hänet oli todettu syylliseksi ja ehdokkuuskielto oli määrätty, kertoi uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja.
Le Pen lähti ennen kuin tuomari oli kertonut mahdollisesta vankeusrangaistuksesta ja sakoista. Le Penin asianajaja kertoi myöhemmin Le Penin aikovan valittaa tuomiostaan.
Illalla tv-haastattelussa esiintynyt Le Pen väitti tuomion olevan poliittinen ja kertoi aikovansa valittaa siitä.
Hän myös vaati tuomioistuinta käsittelemään tulevan valituksen nopeasti ja vakuutti, ettei aio missään nimessä jättää politiikkaa.
Le Penin lisäksi kahdeksan muuta puolueeseen kuuluvaa todettiin syylliseksi kavallukseen. 12 muuta todettiin syylliseksi kavalluksen peittelemiseen.
Oikeuden arvion mukaan kavallettu rahasumma oli 2,9 miljoonaa euroa.
Syytetyt kavalsivat EU:lta varoja perustamalla valevirkoja avustajille EU-parlamenttiin. Todellisuudessa avustajat tekivät töitä Kansalliselle liittoumalle Ranskassa eivätkä välttämättä edes käyneet Brysselissä.
Le Pen on kiistänyt korruptiosyytökset. Hänen mukaansa oikeuslaitos haluaa "hänen poliittista kuolemaansa" ja kyseessä on poliittinen ajojahti.
Taannoisten mielipidemittausten mukaan Le Pen pääsisi helposti toiselle kierrokselle presidentinvaaleissa, jos ne pidettäisiin nyt.
Lue myös: Le Pen kieltäytyi tapaamasta tutkintatuomareita
Venäjä ja Unkari kiirehtivät kommentoimaan
Mikäli Le Pen ei voi olla ehdolla vuoden 2027 presidentinvaaleissa, Kansallisen liittouman ehdokkaaksi saattaa asettua puolueen nuori puheenjohtaja Jordan Bardella, 29.
Bardella kritisoi kovin sanoin oikeuden päätöstä heti kun tuomari oli sen julistanut. Bardella mukaan "oikeus teloitti Ranskan demokratian epäoikeudenmukaisella päätöksellään".
Bardella ei ollut epäiltynä kavallusjutussa.
Myös Venäjä ja Unkari kiirehtivät heti kommentoimaan päätöstä.
– Yhä useammissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa on ryhdytty kulkemaan sitä tietä, jossa loukataan demokratian normeja, sanaili Kremlin edustaja Dmitri Peskov.
Unkarin pääministeri Viktor Orban puolestaan valjasti omiin tarkoituksiinsa taannoisen sanavapauden puolustajien tunnetuksi tekemän iskulauseen kirjoittamalla viestipalvelu X:ään lauseen "Je suis Marine".
Alun perin lauseella "Je suis Charlie" vastustettiin väkivaltaa sen jälkeen kun 12 ihmistä oli tapettu islamistien iskussa pariisilaisen Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen vuonna 2015.
Myös muut oikeistolaidan populistijohtajat, kuten Hollannin vapauspuolueen Geert Wilders, Espanjan Voxin Santiago Abascal ja Italian Lega-puolueen Matteo Salvini julistivat järkyttyneensä tuomiosta.
Juttua päivitetty 31.3.25 kello 13.17 tiedolla siitä, että oikeuden mukaan Le Pen ei voi asettua ehdolle poliittisiin virkoihin lähiaikoina. Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 16.42. Juttuun lisätty kello 22.25 le Penin kommentit.