Suunnittelija Ristomatti Ratia on elänyt tapahtumarikkaan ja värikkään elämän, mutta nykyään hän nauttii rauhasta.
Lämpimänä päivänä Helsingin Eiranrannassa 1920-luvulla rakennettu jugend-talo hohtaa auringossa. Talo on sisältä yhtä vaikuttava kuin ulkoa, hiljaisuuden rikkoo ainoastaan pienen suihkulähteen solina.
Talon ylimmässä kerroksessa asuu yksi tunnetuimmista suomalaisista henkilöistä: suunnittelija Ristomatti Ratia. Mies on asunut Villa Ensi -palvelutalossa vajaan vuoden verran ja kertoo viihtyneensä hienosti. Hänellä on sopivan kokoinen asunto, jonka parvekkeelta avautuu 180 asteen näkymä merelle.
– Ihana alue kodin ympärillä, olen kovasti pyörinyt lähikahviloissa ja saarissa. Toimistokin on korttelin päässä. Käyn joka päivä toimistolla.
LUE MYÖS: Ristomatti Ratia suhteestaan äitiinsä: "Paiskoimme ovia"
77-vuotias Ratia on yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista suunnittelijoista. Hänen nimeään kantaa tänä päivänä Muotoilutoimisto RATIA, joka edustaa monipuolisesti Ratian muotoilijanperintöä.
Suunnittelija käy edelleen brändinsä toimistolla käytännössä päivittäin, mutta aktiivinen työnteko on muuttunut enemmänkin paikan päällä tunnelman haistelemiseen. Toimistosta on tullut Ratialle pikemminkin elämäntapa.
Vuosien kovan työnteon ja useiden ikonisten design-tuotteiden jälkeen Ratia pystyy hengähtämään ja nauttimaan olostaan. Hän kertoo elämän olevan tällä hetkellä kerta kaikkiaan melko huoletonta ja mukavaa. Suunnittelija voi nyt ottaa rennosti ja nauttia ansaitusti tekemästään työstä.
– Enkö saa nyt olla ihan rauhassa? Ratia vitsailee.
Upseerin ja yrittäjän luova, vilkas poika
Ratia syntyi 23. toukokuuta vuonna 1941 ja hän oli vanhempiensa, upseeri Viljo Ratian ja hänen vaimonsa, Marimekon perustaja Armi Ratian ensimmäinen lapsi. Suunnittelijuus on ollut Ratialle hänen äitinsä verenperintö, synnyinlahja.
Suunnittelija kuvailee olleensa vaikea lapsi. Hän oli luova poika, jolla oli vilkas mielikuvitus ja joka sai ystäviensä kanssa paljon pahaa aikaiseksi.
Ratia kertoo saaneensa kuitenkin hyvät vanhemmat: upseeri-isä oli kuri, yrittäjä-äiti oli se, joka antoi. Ratia muistelee äitiään suurella lämmöllä.
– Hän ymmärsi, miten minua pitää kohdella.
Nuorena miehenä Ratia lähetettiin Englantiin opiskelemaan suunnittelemista. Mies ei osannut sanaakaan englantia, kun hän astui Leicester Polytechnic -korkeakouluun vuonna 1962. Ratian mukaan hänen äitinsä päätti laittaa poikansa englantilaiseen kouluun, jotta tämä oppisi kielen.
LUE MYÖS: Ristomatti Ratia: "Turha salailla sitä, että Armi joi liikaa"
Armi Ratia oli vahva nainen, joka oli ensimmäisiä merkittäviä suomalaisia naisyrittäjiä. Hänen kunniakseen nimettiin hiljattain Armi Ratian puisto läheltä Helsingin Olympiaterminaalia. Puisto vihittiin käyttöön torstaina 27. syyskuuta.
Ristomatti Ratian mukaan hänen äitinsä oli ennen kaikkea mielipidevaikuttaja. Hänen mukaansa nimettyyn puistoon asetettiin taiteilija Heikki Helmisen suunnittelema muistokivi, jonka kuuluisan lauseen monet suomalaiset tuntevat.
– Hän kirjoitti kolme lausetta: On vain yksi velvollisuus – kauneus. On vain yksi todellisuus – unelma. On vain yksi voima – rakkaus. Armi Airaksinen, neljätoista vuotta, kirjoitti sen päiväkirjaansa.
Video: Ristomatti Ratia puhui omaisuudesta ja luovuudesta Anna-Kaisa Hermusen haastattelussa vuonna 1994. Juttu jatkuu videon jälkeen.
3:10
Vahvan äidin poikana ei kuitenkaan aina ollut helppoa. Armi Ratia tunnettiin voimakkaana ihmisenä, joka pystyi vaikuttamaan voimakkaasti ihmisiin.
– Minulla oli niin ihailtavan lahjakas äiti, nyt olen sen tajunnut, mutta en silloin aikoinaan sitä ymmärtänyt. Niin kuin luovat ihmiset yleensä, niin hän haastoi minua hankalilla kysymyksillään.
Intohimoiset rakkaudet veivät eteenpäin
Vuonna 1964 Ratia avioitui ensimmäisen vaimonsa, Kerstin Wallinin kanssa. Pariskunta sai kaksi lasta: Annan ja Aleksin. Nuorta perhettä kohtasi suuri tragedia vuonna 1974, kun Aleksi menehtyi ensimmäisenä koulupäivänään jouduttuaan onnettomuuteen pyörällä auton kanssa.
– Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olin enemmän huolissani äidistäni ja vaimostani kuin itsestäni. Minulla oli uskomaton äiti ja hieno vaimo.
Ratian mukaan hänen äitinsä otti kammottavan menetyksen kaikista raskaimmin. Armi Ratia koki Aleksin olleen omalla tavallaan Marimekon jatkumona, joka katkesi, kun pieni poika menehtyi traagisesti. Ratia muistelee itsekin pientä poikaansa kaiholla.
– Siihen aikaan meillä oli semmoinen saari kuin Örskär, siellä kannoin Aleksia monesti olallani, kävelin siellä saaren rantoja pitkin. Hän oli hieno poika.
Ollessaan vielä naimisissa Wallinin kanssa, Ratia rakastui palavasti kansainväliseksi teiniprinsessaksi kruunattuun Kristiina Kankaanpäähän. Ratia erosi Wallinista ja muutti Kankaanpään kanssa Amerikkaan. Äiti-Ratia ei hyväksynyt suhdetta lainkaan ja pisti hetkeksi välit poikki poikansa kanssa.
LUE MYÖS: Eropaperit jättänyt Ristomatti Ratia, 74, MTV.fille: Harvoin sitä tässä iässä pääsee poikamieheksi
Myöhemmin äiti kuitenkin leppyi ja hyväksyi Kankaanpään alkukaranteeninsa jälkeen. Ratia ja Kankaanpää saivat kolme tytärtä, jotka asuvat kaikki edelleen Yhdysvalloissa.
Kankaanpää ja Ratia erosivat ja vuonna 1990 suunnittelija löysi vierelleen virolaisen Anu Saagimin. Pari meni naimisiin vuonna 1994 ja heidän avioliittonsa vaiheet täyttivät lehtien otsikot vuosien ajan. Vuonna 2016 Ratia jätti avioeropaperit Helsingin käräjäoikeuteen.
Ratia kertoo olevansa hyvissä väleissä kaikkien entisten puolisoidensa kanssa.
– Olen maksanut itseni vapaaksi, suunnittelija vitsailee.
Video: Ristomatti Ratia kertoi poikansa kuolemasta Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Juttu jatkuu videon jälkeen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Taiteellinen perintö elää vahvana
Ratian vuosikymmeniä kestänyt ura suunnittelijana on ollut erittäin monimuotoinen ja -vaiheinen. Hän nostaa erityiseksi ylpeyden aiheekseen muun muassa Palaset-lokerikon saamisen maailmalle.
– Muistan, kun ensimmäinen kuutio tuli ulos muotista, niin se oli hurjaa. Ja nyt niitä on tehty miljoona kappaletta.
– Se oli niin ruma. Se oli vaahdotettua polystyreeniä, se oli ruskea, hirveän näköinen. Totesin, että ei tuollaista voi laittaa mihinkään ja panin ne ihmiset maalaamaan sen. Sen takia se on valkoinen.
LUE MYÖS: Ristomatti Ratia esittelee hulppean merenrantalukaalinsa
Ratia kertoo aina asuneensa meren rannalla ja veden läheisyys on hänelle erittäin tärkeää. Meri on toiminut myös inspiraationa joillekin Ratian suunnittelemille ikonisille tuotteille, kuten esimerkiksi Saaristokirstulle.
– Örskärin saaren rantaan oli kerran ajelehtinut puita rantaan, joista huonoilla nikkarointitaidoilla yritin saada jonkunlaisen säilytyslaatikon. Se idea syntyi siitä.
Myös suunnittelijan omaa nimeä kantava Muotoilutoimisto RATIA on merkittävä suomalaisen designin toimija, joka on elänyt ja voinut hyvin jo lähes parinkymmenen vuoden ajan.
Video: Ristomatti Ratia kertoi 45 minuuttia -ohjelmassa luovuuden ja liiketoiminnan yhdistämisestä sekä julkisuuskuvastaan. Juttu jatkuu videon jälkeen.
4:42
Suunnittelijan taiteellinen perintö on kiistaton. Luovuus ja taiteellisuus on johdattanut Ratiaa läpi hänen elämänsä, eikä sen merkitys ole koskaan vähentynyt.
Kun taiteilijalta kysyy, mikä elämässä on tärkeintä, vastausta ei tarvitse kauaa miettiä.
– Kauneus. Se on tärkeintä. Kyllä rumuudesta hermostun hirveästi. Sen näkee heti siitä, että jos menee huonosti tehtyyn tilaan, silloin tulee sellainen pakonomainen tarve muuttaa sitä. Se on varmaan se syy, miksi minusta on tullutkin sisustaja. Se on geeneissä, näin voidaan sanoa.
Rauhassa on hyvä olla
Monimuotoista taiteilijanelämää viettänyt Ratia kertoo nauttivansa tänä päivänä erityisesti omasta rauhastaan. Eiranrannassa sijaitsevassa kodissa, vuosien varrella kerätyn taiteen ja muistojen keskellä on hyvä olla.
– Ennen olin aina yökerhoissa, nykyään tykkään olla rauhassa. Tykkään lukea lehtiä, katsoa hyviä elokuvia, urheiluohjelmia.
Video: Ristomatti Ratia tanssi cha cha chata Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa vuonna 2012. Juttu jatkuu videon jälkeen.
3:48
Veden läheisyys on Ratialle edelleen tärkeää. Hän käy ahkerasti uimassa ja vitsailee ettei hänen personal trainerinsakaan pysy suunnittelijan perässä. Vesi on Ratialle kaikin puolin tärkeä elementti, jonka tarkoitus ei tule koskaan vähentymään.
– Kyllä meri ja saaret merkitsevät minulle todella paljon.
Ratialla todettiin pari vuotta sitten Alzheimer. Muistisairaus ei kuitenkaan vaikuta taiteilijan elämään vielä merkittävästi. Lähimuisti saattaa pätkiä, mutta muuten huiman elämän muistot ovat kristallinkirkkaina tallella.
Joku voisi kutsua Ratian elämää värikkääksi, jopa seikkailuksi. Taiteilija itse näkee asian toisella tavalla.
– Minä olen vain elänyt.