Erkka Westerlund näkee jääkiekon kehityssuunnan selkeänä – yksi asia korostuu

Erkka Westerlund
Erkka Westerlund. Arkistokuva.Lehtikuva
Julkaistu 22.05.2017 17:27(Päivitetty 22.05.2017 17:30)

MTV SPORT - STT

Sunnuntaina päättyneessä MM-turnauksessa suomalaiskatsojillekin valkeni, että jääkiekko on vauhdikas peli.

Arvokisoissa Suomen kolmesti hopealle luotsannut valmentaja Erkka Westerlund törmäsi nopeuden vaatimukseen vuosikymmeniä sitten.

– Luin 1980-luvun alussa Neuvostoliiton päävalmentaja Viktor Tihonovin lehtihaastattelun. Siinä otsikkona oli ”Nopeammin, nopeammin, nopeammin!”, ensi kaudella KHL:n Salavat Julajev Ufaa valmentava Westerlund muistelee.

Tietämättömälle evästykseksi, että Viktor Tihonov valmensi Neuvostoliiton kahdeksana vuonna maailmanmestariksi.

MM-turnauksessa neljänneksi sijoittunut Suomi sai moitteita verkkaisuudestaan. Westerlund ei ota kantaa Leijonien tekemisiin, vaan linjaa lajin kehitystä yleisemmin.

– Näen kehityssuunnan tosi yksinkertaisena. Ensimmäisellä tasolla joukkue pyrkii pelissään ajatuksen nopeuteen, seuraavalla tasolla taidon ja kolmannella tasolla fyysisen, ulkoisen tekemisen nopeuteen, Westerlund kertoo.

Ruotsi hylkäsi trap-puolustuksen

Vaikka jääkiekkoilussa ei ole yhtä totuutta siitä, kuinka lajia pitää pelata, voittamisen todennäköisyys kasvaa, kun joukkue perustaa pelinsä vauhtiin.

Maailmanmestariksi neljän vuoden tauon jälkeen palannut Ruotsi juhli MM-kultaa myös tasan 30 vuotta sitten. Ruotsin kiekkohistorian neljäs mestaruus 1987 Wienissä heltisi tiiviillä keskialueen puolustuspelillä, muurimaisella trapilla.

Tämän kevään MM-turnauksessa ruotsalaiset tiedotusvälineet irvailivat Suomen pelitavasta, jossa oli vahvoja vaikutteita trap-puolustuksesta.

Ruotsi teki irtioton puolustuskeksinnöstään 2000-luvulla.

– Kiekkovaikuttajat istuivat Ruotsin liiton kehityspäällikön Tommy Boustedtin johdolla saman pöydän ääreen. Siellä tehtiin muutoksia pelitapaan 5–6 vuotta meitä aiemmin, Westerlund kertoo.

Kaksi kertaa peräkkäin SM-kultaa voittaneen Tapparan pelitavasta päätellen viiden kenttäpelaajan trap on juurtunut meillä menestysreseptiksi.

– En tiedä, onko kansallisella tasolla viime aikoina keskustelua käyty, mutta kansainvälinen suuntaus on, että peli nopeutuu koko ajan, Westerlund tietää.

Kanada kelpo suunnannäyttäjä

Jääkiekon pelitempon kasvamista vauhdittaa se, että kehitys on maailmanlaajuinen.

Eturivissä suunnannäyttäjänä on ollut Kanada. Toissa vuonna se hurjasteli MM-Tshekissä voitosta voittoon ja maailmanmestaruuteen mykistävällä maalierolla 66–15.

Peli kaukalossa on aina suhteessa vastustajaan.

– Aktiivinen pelitapa pakottaa vastustajankin nopeuttamaan peliään, Westerlund kiteyttää.

Ruotsin kymmenes maailmanmestaruus Kölnissä oli syy ja seuraus. Joukkueen tähtiyksilöt ovat kasvaneet aloitteellisuuteen kannustavassa ilmapiirissä ja ovat aktiivisen pelitavan keihäänkärkiä maailman ykkösliigassa NHL:ssä.

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko