Erkka Westerlund suitsuttaa erityisesti yhtä leijonaketjua – painavaa puhetta valmennusjohdon onnistumisista: "Olisi ollut lähellä"

Erkka Westerlund heräsi helmikuun aurinkoiseen sunnuntaiaamuun iloisissa tunnelmissa Suomen jääkiekkohistorian ensimmäisen olympiakullan varmistuttua. Leijonat ei hävinnyt Pekingin turnauksessa otteluakaan ja kukisti finaalissa Venäjän olympiakomitean joukkueen 2–1.

Leijonien olympiakulta on Suomen urheiluhistorian ensimmäinen joukkuelajissa.

– Tämä on hieno asia suomalaiselle jääkiekolle, palloilukulttuurille ja urheilulle yleensäkin. Isot onnittelut näille tämän päivän sankareille, pelaajille ja valmennusjohdolle. Jalosen Jukan johdolla johtoryhmä teki viimeisen hienosäädön, että Suomi oli paras joukkue olympiaturnauksessa, Westerlund sanoi puhelimitse STT:lle.

Westerlund kehui Suomen pelaajien roolitusta ja ihasteli etenkin Suomen nelosketjua Marko AnttilaHannes BjörninenSaku Mäenalanen. Olympiafinaalissa ketju vastasi Suomen molemmista maaleista.

– Heidät voi asettaa kentälle missä paikassa tahansa. Tämä oli viimeisen päälle hienosti koottu joukkue.

Leijonat on voittanut Jalosen toisella päävalmentajakaudella MM-kullan ja -hopean sekä nyt olympiakullan. Westerlundin mukaan menneisyydessä kummitelleet menestymättömyyden haamut on karistettu harteilta jo kauan sitten.

– 1970- ja 80-luvuilla tuntui, että Suomi on ikuinen nelonen. Sitten, kun mitalitili aukesi 1988 (olympiahopea Calgaryssä), niin suomalaisen jääkiekon kehitys on mennyt koko ajan eteenpäin. Viimeiset vuodet ovat olleet jyrkkää nousua ylöspäin. Olympiakulta oli väistämätön asia.

NHL-pelaajien poissaolo ei himmennä saavutusta

Westerlund valmensi Leijonille Suomen jääkiekkohistorian toisen olympiahopean 16 vuotta sitten Torinossa. Turnausta on pidetty pelillisesti yhtenä Leijonien kaikkien aikojen parhaista, mutta loppuottelussa Suomi hävisi Ruotsille karvaasti 2–3.

Torinossa, toisin kuin Pekingissä, olivat mukana NHL:n huippupelaajat. Tämä ei Westerlundin mukaan kuitenkaan vähennä nyt tulleen olympiakulllan arvoa.

– Ne joukkueet pelaavat paremmuudesta, jotka paikalla ovat. Suomen valmennusosaaminen olisi ollut sama, vaikka Pohjois-Amerikan pelaajat olisivat olleet mukana. Suomi olisi ollut NHL-pelaajienkin kanssa lähellä olympiakultaa.

Ruotsi voitti vuonna 2006 sekä olympiakullan että maailmanmestaruuden. Leijonat voi yltää modernin kiekkohistorian toisena joukkueena samaan saavutukseen, kun keväällä on vuorossa MM-kotikisat.

– Toivottavasti se tapahtuu. Siihen (MM-kultaan) on hyvät mahdollisuudet.

Lue myös:

    Uusimmat