Eroahdistunut koira haukkui ja sotki ikkunoita, omistaja ratkoi ongelmaa sähköpannalla

Varsinais-Suomen käräjäoikeus turun oikeustalo aop
All Over Press
Julkaistu 11.01.2024 06:33
Toimittajan kuva
Rebekka Härkönen

rebekka.harkonen@mtv.fi

Nainen käytti koirallaan sähköpantaa haukkumisen estämiseksi, kun koira jäi yksin kotiin. Kun koira karkasi, se toimitettiin eläinhoitolaan, joka teki poliisille rikosilmoituksen sähköpannasta.

Tämän vuoden alusta voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki kieltää sähköpantojen käytön koirilla kokonaan. Ennen vuotta 2024 sähköpantoja on saanut ostaa ja käyttää koirilla laillisesti.

Tämä juttu koskee tapausta, joka tapahtui loka-marraskuussa 2022 Turun seudulla. 

Syyttäjä vaati kuitekin naiselle rangaistusta eläinsuojelurikoksesta. Syyttäjän mukaan nainen aiheutti tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta faaraokoiralleen tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa.

Nainen kiisti rikoksen.

Lue myös: Pariskunta paiskoi kaneja lattiaan ja heitti ne kuolemaansa parvekkeelta – poliisille käsittämätön väite

Pelkkä panta riitti

Nainen kertoi hankkineensa sähköpannan muutamia vuosia aiemmin asuessaan tilapäisesti kerrostaloasunnossa, jossa naapurit valittivat koiran haukkumisesta. Nainen kertoi, että koira oli haukkunnut toisia koiria myös lenkillä, mikä oli ongelma.

Nainen päätyi tilaamaan sähköpannan ja käytti sitä koiralla aluksi lenkeillä testatakseen pantaa ja koiran reaktioita siihen. Naisen mukaan koira haukahti lenkillä vain kerran ja saatuaan pannasta sähköiskun oli jatkossa hiljaa ohittaessaan muita koiria.

Naisen mukaan jatkossa löysä panta kaulan ympärillä auttoi, vaikka pannan patterit olisivat olleet loppu.

Kun perhe oli muuttanut omakotitaloon, koira ei tarvinnut pantaa. Vasta kun perheen vanhempi koira kuoli, nuorempi koira alkoi taas haukkua eroahdistuksissaan ja myös sotkea ikkunoita.

Tällöin nainen päätti kokeilla pantaa uudestaan.

Lue myös: Mies nälkiinnytti kaksi koiraansa: Toinen söi sohvaa nälkäänsä Turussa

Vertautuu piiskalla lyömiseen

Eläinsuojelussa työskentelevä todistaja kertoi, että kun faaraokoira saapui eläinhoitolaan, sähköpannassa paloi valo ja se oli toimintavalmiudessa.

Todistajan mukaan panta piippaa ensimmäisellä haukahduksella ja jos koira ei muuta käytöstään, se antaa koiralle sähköiskuja suurentuvalla voimakkuudella. Todistaja totesi, että vaikkei sähköpannan käyttö ollut tapahtuma-aikaan kielletty, sitä ei silti saanut käyttää kipua tuottavalla tavalla.

– Fyysistä vammaa ei sähköpannan käytöstä aiheudu, mutta se aiheuttaa koiralle kipua, joka on kovimmillaan verrattavissa piiskalla lyömiseen, eläinsuojeluasiantuntija kertoi oikeudessa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus totesi, että tapahtuma-aikaan sähköpantoja käytettiin ainakin eläinten koulutuksessa. Koska nainen käytti pantaa kuitenkin silloin, kun koira oli yksin kotona, kukaan ei voinut kontrolloida sähköiskujen määrää tai sitä, ettei pantaan tule toimintahäiriötä.

Oikeus katsoi, että nainen käytti pantaa väärin. Käräjäoikeuden mukaan naisen motiivi pannan käytölle oli lähinnä omaisuuden suojeleminen.

Oikeus uskoi kuitenkin naista siinä, että pannan käyttö oli ollut satunnaista ja kestänyt vain muutamia tunteja kerrallaan. 

Oikeus katsoi, että 31-vuotias nainen syyllistyi lievään eläinsuojelurikokseen. Oikeus määräsi naiselle rangaistukseksi 30 päiväsakkoa, josta tälle kertyy minimituloilla maksettavaa 180 euroa.

Lue myös: Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi syytteitä suojelukoirien kaltoinkohtelusta – yhdessä ei riittänyt näyttö ja kahdessa syyteoikeus ehti vanhentua

Pohjalaismies päätyi pyörittämään laitonta teurastamoa 17 vuoden ajan YouTube-opeilla – lähipiirin lihankulutus yllätti

Tuoreimmat aiheesta

Oikeudenkäynnit