Esikoisen synnytys päättyi 24-vuotiaan kuolemaan Kätilöopistolla – hovioikeus kumosi hoitajan ja kätilön syytteet

kätilöopisto
Kätilöopiston sairaala 26. lokakuuta 2010.Lehtikuva
Julkaistu 18.09.2017 16:19
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Helsingin hovioikeus kumosi Kätilöopistolla työskennelleiden sairaanhoitajan ja kätilön tuomiot kuolemantuottamuksesta tapauksessa, jossa nuori nainen kuoli hätäsektion jälkeen.

24-vuotias nainen menehtyi alle viikko sen jälkeen, kun hän oli synnyttänyt esikoisensa helmikuussa 2012.

Synnytys toteutettiin hätäsektiolla. Nainen kärsi leikkauksen jälkeen sisäisestä verenvuodosta, mutta asiaa ei huomattu synnytyssalissa, heräämössä tai vuodeosastolla ennen kuin naisen tila romahti äkillisesti.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi naista hoitaneen anestesialääkärin, sairaanhoitajan ja kätilön kuolemantuottamuksesta päiväsakkoihin viime kesänä. Anestesialääkäri sai tuomion myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeus katsoi, että kaikki kolme olivat olleet työssään huolimattomia, minkä johdosta potilas oli kuollut.

Sairaanhoitaja ja kätilö valittivat ratkaisusta hovioikeuteen, joka linjasi tänään antamassaan ratkaisussa, että kaksikon ei voida katsoa toimineen huolimattomasti tai laiminlyöneen seuranta- ja hoitovelvoitteitaan.

Sairaanhoitajan ensimmäinen hätäsektiopotilas

Heräämössä työskennelleen hoitajan syyttömyyden puolesta puhui hovioikeuden mukaan muun muassa se, että hän oli kokematon.

Sairaanhoitaja oli valmistunut ammattiin vain muutamaa kuukautta aiemmin, aloittanut työt Kätilöopistolla tammikuussa 2012 ja päässyt heräämöperehdytykseen viikkoa ennen potilaan saapumista sairaalaan.

24-vuotias nainen oli sairaanhoitajan ensimmäinen hätäsektiopotilas.

Hovioikeuden mukaan hoitaja ei ollut tietoinen siitä, että hätäsektioleikkauksessa oli sattunut repeämä, vaan heräämöhoidon taustalla oli oletus hyvin sujuneesta leikkauksesta.

Hoitaja oli kuitenkin huomannut potilaan laskeneen verenpaineen ja pyytänyt apua kokeneemmalta hoitajalta, joka ei ollut ollut huolissaan potilaan tilasta. 

Kokeneen hoitajan ja heräämössä vierailleen anestesialääkärin läsnäolo olivat hovioikeuden mukaan vahvistaneet kokemattoman hoitajan käsitystä siitä, että potilaan tilanne oli hallinnassa.

Lisäksi hovioikeus kiinnitti huomiota siihen, että vastavalmistunut hoitaja ei ollut vastuussa toiminnan järjestämisestä heräämössä. 

Korvaukset jäivät lääkärin maksettavaksi

Heräämöstä potilas siirrettiin vuodeosastolle, missä hänen tilansa pian romahti. Käräjäoikeuden mukaan vuodeosastolla työskennelleen kätilön olisi pitänyt seurata naisen vointia tarkemmin. 

Hovioikeus sen sijaan linjasi, että myöskään kätilön ei voitu katsoa laiminlyöneen seurantavelvoitettaan huolimattomuuttaan.

Perusteluna tälle pidettiin muun muassa asiantuntijalausuntoa, jonka mukaan vuodeosastolle siirrettyjen potilaiden oletetaan olevan lähtökohtaisesti siinä kunnossa, että he selviävät ilman tehostettua valvontaa. Toisen asiantuntijan mukaan potilaan sisäisen verenvuodon havaitseminen olisi ollut kova vaatimus vuodeosaston hoitajilta. 

Osastolla oli mielletty, että lääkärin nimikirjoitus heräämökaavakkeessa merkitsi sitä, että potilas on arvioitu siirtokelpoiseksi.

Sairaanhoitajan ja kätilön syytteiden kaaduttua he vapautuivat myös korvausvelvollisuudestaan. Käräjäoikeudessa kuolleen naisen leskelle maksettavaksi määrätyt 21 000 euron korvaukset jäivät kuolemantuottamuksesta tuomitun anestesialääkärin maksettavaksi.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos