Espanjan-loma sai tylyn käänteen – puhelinvaras teki päivässä lähes 5000 euron laskun

turisti barcelona
Kännykkävarkaudet, joissa puhelimen omistajalle aiheutetaan jättilasku, ovat tunnettuja erityisesti Espanjassa. Kuva turisteista Catalonia Plazalta.EPA
Julkaistu 08.08.2015 13:22
Toimittajan kuva

Jani Savolainen

@savolainenjani

Helsinkiläisen Satu Nikkisen Espanjan-loma sai ikävän käänteen, kun hänen puhelimensa varastettiin Barcelonan pääkadulla. Varkaat tehtailivat puhelimella usean tuhannen euron laskun ennen kuin liittymä suljettiin.

Kun Nikkinen reissun jälkeen sai laskun käteensä, hän ei ollut uskoa silmiään.

– Ensin katsoin, että tässä on varmaan virhe. Sitten avasin  laskuerittelyn ja monessa kohtaa oli se sama summa EU:n ulkopuolisista puheluista.

Hetken hämmennykseltä henkeä vedettyään Nikkinen tunnusti itselleen tilanteen.

– Tuli todella epätodellinen olo, sillä en ollu aikasemmin edes kuullut moisista huijareista.

Nikkinen ilmoitti puhelinvarkaudesta paikallispoliisille heti huomattuaan puhelimen katoamisen. Muita toimenpiteitä hän ei aluksi tehnyt, sillä puhelimessa oli päällä pääsykoodi. Poliisikaan ei edes ehdottanut liittymän sulkemista.

puhelinlasku

Yli 4700 euron puhelinlaskusta Nikkisen omia kuluja oli noin 70 euroa.

– Poliisi ei ehdottanut, että olisin voinut heiltä soittaa. Suljin liittymän heti kun pystyin, eli seuraavana päivänä, kun näin kaverit ja sain puhelimen millä sulkea.

Se oli kuitenkin liian myöhäistä. Puhelinvarkaat olivat ehtineet tehtailla edellispäivänä jo 5000 euron laskun.

Soittoja palvelunumeroihin tai kaukomaille

Sekä Helsingin poliisin ylikomisaario Tuomo Lotta että DNA:n puheliiketoiminnasta vastaava johtaja Cedric Kamtsan tunnistavat ilmiön.

– Onneksi nämä ovat yksittäistapauksia, mutta kyllä näitä tulee aina silloin tällöin. Nimenomaan Barcelonassa näitä meidän tietojemme mukaan tapahtuu, Kamtsan toteaa.

Poliisista taas tiedetään kertoa, että lasku saadaan aikaan soittamalla joko palvelunumeroihin tai Euroopan ulkopuolelle.

– Äkkiä siinä saa laskun aikaiseksi, jos tietää, mihin soittaa, Lotta tiivistää.

Siinä mielessä lomamatkalla olleen Nikkisen kohdalla tarinalla on onnellinen loppu, että hänen operaattorinsa DNA lupasi hyvittää valtaosan laskusta. DNA:n Kamtsan kertoo, että korvaus mietitään aina tapauskohtaisesti.

– Korvaukseen liittyy esimerkiksi se, mitä on tapahtunut ja kuinka nopeasti puhelimen omistaja on asiasta ilmoittanut operaattorille. Tietojen pohjalta tehdään päätös onko syytä

Kuinka estää?

Simppelein keino estää ylimääräiset puhelinlaskut on pitää puhelimestaan hyvää huolta. Varkaat ovat kuitenkin monesti nykyisin jo niin taitavia, että se voi olla erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

DNA:n puheliiketoiminnasta vastaava johtaja Cedric Kamtsan sanoo, että huolenpidon lisäksi puhelimessa kannattaa olla päällä mahdollisimman monta suojakoodia.

– Ensinnäkin on tärkeää, että liittymässä on pin-koodi päällä. Ja vielä niin, että ei käytä oletuskoodia. Uusissa puhelimissa on sen lisäksi suojakoodi, jota kannattaa käyttää, Kamtsan neuvoo.

– Jos varastetaan, se on silloin ainakin paremmin suojattu, kun koodit ovat päällä eikä niitä helposti keksi.

Ylikomisario Lotta muistuttaa, että kännykkävarkaita on niin kauan, kun ulkopuolisilla on mahdollista saada hyötyä siitä. Hyöty voi olla niin puhelimen myynnistä kuin puhelinlaskua tehtailemallakin.

– Matkalla pitäisi koko ajan olla tietoinen siitä, missä arvotavaraa säilyttää. Ja heti kun havaitsee, että puhelin häviää, niin reagoida siihen, Lotta sanoo.

Jos vahinko kuitenkin sattuu, Kamtsanin mukaan ei kannata pelätä olla yhteydessä omaan operaattoriin.

Jos tulee, niin isoja laskuja. Tulisi olla yhteydessä meihin, selvitetään asiakkaan kanssa, mitä tapahtunut. 

Tuoreimmat aiheesta

Rikos