Ville lankesi Torissa nettihuijarin ilmoitukseen, menetti liki 6000 euroa – poliisi: "Tekijät eivät edes yritä peittää jälkiään"

2:23imgKatso videolta esimerkki siitä, miten rakkaushuijarin siirappiset rakkaudentunnustukset muuttuvat rahojen kalasteluksi.
Julkaistu 06.08.2023 06:02

Jenny Mäkinen

jenny.makinen@mtv.fi

Kokenutkin nettikirpputorien käyttäjä saattaa langeta nettihuijarien ilmoituksiin. Uusikaupunkilainen yrittäjä kertoo, kuinka luottamus kanssaihmisiin tuli tällä kertaa kalliiksi. Poliisin mukaan lieviä petoksia tehtailevat eivät aina edes yritä peittää jälkiään. 

Uusikaupunkilainen Ville oli etsiskellyt yritykselleen jo pidempään uutta kuormaajaa. Kokenut nettikirpputorien käyttäjä suunnisti verkkoon katselemaan tarjontaa. Tori.fi-sivustolta löytyi Bobcatin kuormaaja, joka vaikutti yrityksen tarkoituksiin sopivalta. Villen yritys tekee muun muassa metallitöitä ja rakennushommia.  

Ilmoituksessa koneen kuvailtiin olevan työkuntoinen. Mukana tulisivat trukkipiikit ja kauha, kauppahinnaksi ilmoitettiin 5850 euroa. Ilmoituksen mukaan koneeseen oli juuri tehty iso huolto.  

– Bobcat on tuttu merkki, kun niitten kanssa on tullut pelattua. On tuttu masiina niin sen takia olen sitä yrittänyt ostaa, mutta huonolla menestyksellä, Ville kertoo. 

"Asiallinen kaveri"

Ville otti yhteyttä myyjään ja kauppoja ryhdyttiin hieromaan. 

– Hän kertoi koneesta aika hyvin ja vaikutti asialliselta kaverilta. 

Ville kuvailee, että kaupanteko sujui mallikkaasti. Mies vaikutti alusta alkaen luotettavalta ja hän osasi vastata kaikkiin Villen kysymyksiin koneesta.

Myyjä ilmoitti, että koneesta on paljon muitakin kiinnostuneita ja ensimmäinen, joka toimittaa rahat hänen tililleen, olisi koneen onnellinen uusi omistaja. Kone oli juuri sellainen, mitä Ville oli etsinyt ja tarve oli kova. Kaupat tuli. 

Alkuun sovittiin, että Ville maksaisi puolet koneen kokonaishinnasta ennakkoon ja loput sitten, kun kone olisi sovitusti Villen pihassa. Kun myyjä toimitti Villelle tilinumeronsa, hän alkoikin yhtäkkiä vaatia, että jos Ville koneen todella haluaa, pitää koko summa maksaa tilille ennakkoon. Ville ajatteli, että he varmaan ymmärsivät toisiaan aiemmin väärin ja suostui. 

Lue myös: Petossarjan taustalta paljastui teinipoika – huijasi ihmisiltä rahaa videopelin virtuaalivaluutan takia

– Mietin, että jos kone on semmoinen kuin hän kertoo, minä maksan sen pois. Ei olisi kannattanut mennä sitä tekemään, nyt kun ajattelee. 

Ei näy kuormaajaa

Myyjä kertoi olevansa Naantalista ja että kuormaaja oli hänen mökillään Kokkolassa. Hän lupasi toimittaa kuormaajan perjantaihin mennessä Villelle Uuteenkaupunkiin. 

Perjantai saapui, kone ei. 

– Ei konetta näkynyt. Yritin soittaa hänelle, mutta puhelin oli kiinni. Totesin, että jaa, tämä oli sitten tällainen tapaus. Tilanne on se, ettei keneenkään voi täällä luottaa. Olihan se tyhmä homma, muttei sille nyt enää mitään voi.

Ville yritti tavoitella myyjää useamman kerran, mutta puhelin pysyi kiinni.

Ei ketään sen nimistä

Ville kertoo ostaneensa vuosien mittaan nettikirpputoreilta paljon tavaraa, muun muassa yhden Bobcatin, hitsauskoneen ja muuta vastaavaa. Ikinä aiemmin ei ole ollut ongelmia. Ville toteaa, että Tori on nyt hetken boikotissa, vaikkei hän Toria tapahtuneesta syytäkään. 

– Harmittaa niin paljon, ettei viitsi mennä edes katsomaan sinne mitään nyt. 

Lue myös: Nettiostoksilla voi menettää rahat ja henkilötiedot – Tori.fi:n asiantuntija paljastaa, mistä huijarin useimmiten tunnistaa

Ville huomasi, että samalla myyjällä oli kauppahetkellä ilmoituksia myös muilla nettikirpputoreilla. Nettiveneessä ja Nettimotossa sama myyjä kaupitteli venettä, traktoria ja mönkijää. Perjantai-iltana kaikki ilmoitukset olivat kadonneet. Tuotteet olivat hinnoiltaan 1000–5000 euron välillä. Villen ostama kuormaaja oli kaikkein kallein myyjän kaupittelemista välineistä. 

– Kyllä tässä saa hetken tehdä talkootyötä, että sen rahan saa takaisin. 

Lue myös: "Rikollinen voi tyhjentää tilisi" – näin suojaudut tietojen kalastelulta verkossa

Ville otti yhteyttä numerotiedusteluun. Numerosta ei löytynyt tuloksia. Se tarkoittaa, että kyseessä on joko salainen numero tai prepaid-liittymä. Ville kysyi tietoja myös myyjän nimellä, mutta numerotiedustelusta kerrottiin, ettei Naantalissa asu ketään sen nimistä. 

Ville toivoo, että poliisit saavat tilinumeron ja puhelinnumeron avulla myyjän kiinni. Rahoja hän ei usko saavansa takaisin.  

– Sunnuntaiaamuna tein rikosilmoituksen. On sitä poliisilla varmaan muutakin tekemistä kuin ihmetellä tällaisia. Toivon, että he toimivat nopeasti, ennen kuin kaveri ehtii hävitä jonnekin. Virkavalta olisi saanut olla hiukan nopeampi tässä. 

"Kyllä sä tyhmä olit"

Ville sanoo, ettei hänellä käynyt ennen perjantaita missään vaiheessa mielessä, että kyseessä voisi olla huijaus. 

– Olen noita kauppoja jonkun verran tehnyt. Hän oli todella saakelin asiallinen kaveri puhelimessa. En olisi ikinä uskonut, että on tilanne tämä. Pitää ruveta hiukan eri ajatusmaailmaa ottamaan.

Ville otti yhteyttä myös Toriin. Sieltä luvattiin avustaa poliisia asian selvittämisessä.  

– Kyllä 6000 on helkkarin iso raha, sen eteen joutuu hiukan töitäkin tekemään. Muutaman yön on saanut valvoa ja miettiä, mitä tuli tehtyä. Hetken tietää, kun töitä tekee, mihin sen rahan pistää. 

Lue myös: Tuntematon soittaja? Tällaisiin numeroihin ei ainakaan kannata vastata

Koneelle olisi ollut iso tarve. Kone olisi viety saman tien työmaalle. Nyt edessä on sumplimista, jotta työmaalla saadaan kaikki asiat hoidettua. 

– Kaksi kaveria palkkalistoilla tuossa. Toinen sanoi rehellisesti, että kyllä sä tyhmä olit. Minä sanoin, että älä nyt viitsi veistä paljon pyöritellä tuossa haavassa. Onhan se ihan selvä juttu. Ei ollut itseltäkään järkevä homma. 

Villen nimi on muutettu asian arkaluontoisuuden vuoksi. MTV Uutiset on vahvistanut, että tapauksesta on tehty rikosilmoitus. 

Prepaid vaikeuttaa poliisin työtä

Rikosylikonstaapeli Teemu Grönros sanoo, että tilinumero auttaa nettihuijausten selvittämisessä useimmiten. Tilinumeron kautta saadaan varmuudella tietää, mille tilille rahat ovat menneet. 

Grönros kertoo, että yleisesti ottaen nettipetosten tehtailijoista suurin osa ottaa rahat omalle tililleen. 

– Eivät edes yritä peittää toimintaansa. Tarkoituksena on vain saada nopeasti rahaa ja siksi rahat ohjataan omalle tilille, että ne saadaan nopeasti käyttöön. Tekijä tietää jo teon tehdessään, että tulee jäämään siitä kiinni, mutta sille ei anneta painoarvoa. 

Prepaidin käyttö hankaloittaa asian selvittämistä, koska ne ovat käytännössä aina rekisteröimättömiä. Eli ei päästä suoraan henkilöön kiinni.

Lue myös: Tamperelaismiehet jäivät sijoitushuijarin kynsiin – menettivät 3,2 miljoonaa euroa, luulivat tekevänsä kauppaa Wall Streetillä

Rangaistukset vaihtelevat sakosta vankeusrangaistukseen tapauksen mukaan. Yksittäisenä tekona rangaistus on sakko. Jos toiminta on ammattimaista ja lukumäärät ovat kymmeniä tai jopa satoja, rangaistukset kovenevat ja siirrytään vankeusrangaistuksen puolelle.

Myös rikoksella aiheutettu vahinko vaikuttaa asiaan. Rikosnimike kovenee lievästä, perusmuotoiseen ja aina törkeään petokseen saakka. Noin 5000 euron suuruinen rahallinen vahinko on perusmuotoinen petos. Jos summa on noin yli 10 000 euroa, teko yleensä katsotaan törkeäksi. 

Reppanat keskuudessamme

Lievissä petoksissa, jotka ovat arvoltaan suurin piirtein alle 500 euroa, tekijät jäävät useammin kiinni. Monesti kyse on ihan muutamista kympeistä. Kun petoksen rahallinen arvo kasvaa, myös jälkiä pyritään peittelemään enemmän. Varat saatetaan esimerkiksi ohjata jonkun muun kuin petoksen tekijän omalle tilille. 

– Keskuudestamme löytyy tällaisia reppanoita. Syrjäytynyt tai alkoholisoitunut tai muuta, heitä käytetään hyväksi ja saadaan heidän tilin kautta pyöräytettyä se raha jollain verukkeella. Tämä reppana antaa oman tilinumeronsa ja sitten käydään yhdessä nostamassa äkkiä se raha tililtä pois ja tälle reppanalle saatetaan maksaa jotain korvauksia tai muuta. Tällaisia on myös tullut vastaan, rikosylikonstaapeli Grönros sanoo.

Lue myös: Poliisi selvitti laajan verkkopetosvyyhden – uhreja on ympäri Suomea

Tällaisen petoksen taustalla voi olla esimerkiksi tekijän päihde- tai peliongelma. Tällöin tekijät tehtailevat lieviä petoksia järjestelmällisesti ja rahoittavat nettipetoksista saatavalla nopealla rahalla peliongelmaansa tai päihteiden käyttöään. 

Grönros kuvailee, että perusnettipetos on hyvin kaavamainen ja nopeastikin puhelimella selvitettävissä. Tekijä ei välttämättä edes yritä kiistää tekoaan ja harvoin on kiistämistäkään, jos rahat ovat tulleet omalle tilille. 

Googleta edes

Monesti ongelmilta olisi voinut välttyä jo ihan pelkästään googlettamalla myyjän nimi tai puhelinnumero. Grönros vinkkaa, että ammattimaisten tekijöiden osalta hakukone voi toisinaan paljastaa esimerkiksi nettikeskustelun, josta olisi selvinnyt kyseessä olevan huijari.

– Pistokoemaisesti olen joskus tarkistanut asian, kun on ollut juttu pöydällä, niin googlettamalla olisi välillä ostaja jo saanut tämän tiedon, ettei kannata tehdä kauppaa tämän tyypin kanssa. Sehän on tietoinen riski lähettää tuntemattomalle rahaa, kyllä kannattaisi aina suhtautua varovaisesta.

Lue myös: Nettihuijari jymäytti Iidaa koronan riskiryhmään vetoamalla – MTV Uutisten juttu sai huijarin perääntymään: "Haluut varmaan takas"

Monelle syntyy ilmoituksen kuvien perusteella ajatus siitä, että haluttu tuote on olemassa ja myyjän hallussa, vaikka todellisuudessa kuviin ei pidä luottaa sokeasti.

– Kyllä se uppoaa ihmisiin, vaikka kuvahan voi olla mistä vain. Myynti-ilmoitukset ovat täynnä sopivien tuotteiden kuvia, sieltä vaan valkkailee.  

Tuoreimmat aiheesta

Huijaukset