Laitaoikeistolainen Vox-puolue on vannonut vievänsä asian perustuslakituomioistuimeen
Espanjassa parlamentti on antanut hyväksyntänsä eutanasian laillistamiselle. 350 paikan parlamentissa 202 edustajaa puolsi lakia, 141 vastusti sitä ja kaksi äänesti tyhjää.
Laki sallii kuolemansairaiden ja vakavasti loukkaantuneiden ihmisten valita oman elämänsä päättämisestä.
Espanja on nyt neljäs Euroopan maa, joka sallii avustetun itsemurhan. Muut eutanasian hyväksyneet maat Euroopassa ovat Hollanti, Belgia ja Luxemburg.
Portugalissa parlamentti hyväksyi vastaavan lain tammikuussa, mutta perustuslakituomioistuin hylkäsi sen aiemmin tällä viikolla. Laki palaa parlamenttiin, jossa siihen on tarkoitus tehdä muutoksia.
Monissa muissa maissa avustettu itsemurha on laillinen, samoin niin kutsuttu passiivinen eutanasia, joka tarkoittaa elämäntoimintoja ylläpitävän hoidon lopettamista.
Tavoitteena välttää "sietämätöntä kärsimystä"
Espanjassa säädetty laki sallii eutanasian siten, että terveydenhuoltohenkilöstö tarkoituksellisesti päättää elämän kärsimyksen lopettamiseksi.
Samalla sallitaan avustettu itsemurha, jolloin toimenpiteen suorittaa potilas itse. Eutanasiaa haluavalla on oltava vakava tai parantumaton sairaus tai krooninen tai toimintakyvyn vievä tila, eli eutanasian tarkoitus on välttää "sietämätöntä kärsimystä".
Lisäksi potilaan on oltava Espanjan kansalainen tai maan laillinen asukas sekä täysin tajuissaan ja kykenevä tekemään päätös itse. Pyyntö on tehtävä kahteen otteeseen kirjallisesti niin, että pyyntöjen välissä kuluu 15 päivää.
Lääkäri voi vastata pyyntöön kieltävästi, jos edellytykset eivät täyty. Pyyntö on myös hyväksytettävä toisella lääkärillä sekä arviointikomitealla.
Lääkäreillä on mahdollisuus olla osallistumatta toimenpiteeseen omaantuntoonsa vedoten.
Pääministeri: Maa on humaanimpi, oikeudenmukaisempi ja vapaampi
Sosialistipääministeri Pedro Sanchezin hallitukselle lain läpimeno on ollut tärkeää. Laki luonnosteltiin sen jälkeen, kun useiden paljon huomiota saaneiden tapausten seurauksena julkinen paine alkoi kasvaa.
Esimerkiksi eutanasian puolesta kampanjoinut, neliraajahalvaantunut Ramon Sampedro sai paljon kansainvälistä huomiota, ja hänen elämästään kertova elokuva Meri sisälläni voitti muun muassa parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon.
Äänestyksen jälkeen pääministeri kiitti Twitterissä kaikkia, jotka taistelivat väsymättä sen puolesta, että ihmisen oikeus kuolla kunniallisesti tunnustetaan Espanjassa.
– Tänään olemme humaanimpi, oikeudenmukaisempi ja vapaampi maa, Sanchez kirjoitti.
Uutisen otti ilolla vastaan myös Sampedron ystävä Ramona Maneiro, jota taannoin syytettiin avunannosta Sampedron kuolemaan. Hän ei kuitenkaan saanut tuomiota todisteiden puutteen vuoksi. Maneiron mielestä laki on voitto sekä siitä hyötyville että vuonna 1998 kuolleelle Sampedrolle.
Katolinen kirkko ja Espanjan opposition oikeisto ja äärioikeisto ovat vastustaneet lakia, ja jotkut lääkärit ovat nostaneet esiin siihen liittyviä huolenaiheita. Esimerkiksi johtavien piispojen ryhmä on sanonut eutanasian olevan murha, koska se tarkoittaa ihmisen aiheuttavan toisen ihmisen kuoleman.
Äärioikeistopuolue Vox on vannonut vievänsä parlamentin päätöksen perustuslakituomioistuimeen.