Lääkäriavusteinen itsemurha on laillista osassa Eurooppaa – Italiassa kiistellään, kenelle se voidaan sallia

COLOURBOX1697595
Potilaalle annettava kuolinapu on Italiassa laillista vain tiukoin kriteerein. Kuvituskuva.COLOURBOX
Julkaistu 07.07.2024 17:31

MTV UUTISET – STT

Lääkäriavusteinen itsemurha on Italiassa myönnetty kolmelle parantumattomasti sairaalle.

55-vuotiaasta "Annasta" tuli marraskuussa 2023 ensimmäinen italialainen, joka sai lääkäriavusteisen itsemurhan kokonaan julkisen terveydenhuollon kautta. 

MS-tautia sairastanut nainen otti itse annoksen tappavaa lääkettä, mutta lääkkeen ja sen ottamiseen tarvittavat välineet hän sai terveydenhuollosta. 

Toimenpidettä valvoi lääkäri, joka ryhtyi tehtävään vapaaehtoisesti. Lääkäriavusteinen itsemurha tuli Italiassa mahdolliseksi vuonna 2019. 

Tuolloin maan perustuslakituomioistuin linjasi, ettei itsemurhan avustaminen tietyissä tapauksissa ole rangaistavaa. 

Avustettua itsemurhaa Italiaan ajaneen Luca Coscioni -järjestön pääsihteerin, asianajaja Filomena Gallon mukaan tuomioistuimen päätös on käytännössä laki.

– Päätöksestä ei voi valittaa, eikä tulevaisuudessa voida säätää lakia, joka olisi ristiriidassa sen kanssa, Gallo kertoo järjestön toimitiloissa Roomassa.

Eutanasialla tarkoitetaan sitä, että lääkäri päättää potilaan elämän tämän pyynnöstä lääkkeitä antamalla. Lääkäriavusteisessa itsemurhassa lääkäri puolestaan antaa lääkkeet potilaalle, jotka tämä ottaa itse.

Lue myös: Päivi sai elämälleen uuden mahdollisuuden - munuaissiirto toi vapauden 

Avustettu itsemurha vain harvoille

Lääkäriavusteisen itsemurhan kriteerit ovat Italiassa tiukat. 

Se ei ole rangaistava tilanteessa, jossa julkinen terveydenhuolto on todennut potilaan olevan kykenevä päättämään itseään koskevista asioista ja hänellä on parantumaton sairaus, joka aiheuttaa potilaan oman kokemuksen mukaan sietämätöntä fyysistä tai henkistä kärsimystä. 

Lisäksi potilaan tulee olla riippuvainen elämää ylläpitävästä hoidosta. Sairaalle annettava kuolinapu, joka ei täytä näitä ehtoja, on sen sijaan rikos Italiassa.

Gallon mukaan vaatimus elämää ylläpitävästä hoidosta voi olla syrjivä, mikäli se käsitetään suppeasti vain laitteiksi. Lisäksi Italian alueissa on eroja sen suhteen, kuinka nopeasti kuolinapua pyytävien tapaukset käsitellään.

– Laziossa oli vastikään syöpää sairastaneen Sibilla Barbierin tapaus. Hänellä oli kolme kuukautta elinaikaa, mutta happea ja kipulääkkeitä ei laskettu elämää ylläpitäväksi hoidoksi, Gallo kertoo.

Lopulta Luca Coscioni -järjestön johtokuntaan kuulunut Barbieri matkusti sveitsiläisklinikalle kuolemaan. Hän maksoi tarvittavat 10  000 euroa omasta pussistaan. 

Samoin tekevät monet muut, sillä lääkäriavusteinen itsemurha on Italiassa myönnetty toistaiseksi kolmelle ihmiselle.

– On ihmisiä, kuten (Luca Coscioni -järjestön rahastonhoitaja) Marco Cappato, joita uhkaa 12 vuoden vankeusrangaistus, sillä he ovat auttaneet ihmisiä pääsemään Sveitsiin, Gallo kertoo.

Lue myös: Hollantilainen nainen saamassa eutanasian henkisen kärsimyksen vuoksi: "Minulla on kumppani, perhe ja ystäviä"

Kiellettyä Suomessa 

Maailmassa on Luca Coscioni -järjestön mukaa nalle 30 maata tai osavaltiota, joissa lääkäriavusteinen itsemurha on laillinen.

Kokonaan laiton se on esimerkiksi suuressa osassa Yhdysvaltoja, Etelä-Amerikkaa, Aasiaa ja Itä-Eurooppaa.

Euroopassa lääkäriavusteinen itsemurha on sallittu Portugalissa, Espanjassa, Alankomaissa, Belgiassa, Luxemburgissa, Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Italiassa. 

Ranska on tänä keväänä pohtinut kuolinavun laillistamista.

Maailmalla siihen voi turvautua myös esimerkiksi Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja suuressa osassa Australiaa. Osassa maista, kuten Sveitsissä ja Alankomaissa, sallitaan myös eutanasia.

Suomessa lääkäriavusteisen itsemurhan laillistamista ei ole toistaiseksi ajettu.

Eduskunnan käsittelyyn on kuitenkin etenemässä kansalaisaloite, jossa Suomeen vaaditaan eutanasialakia ja eutanasian laillistamista. 

Aloite sai maaliskuussa kokoon tarvittavat 50  000 kannatusilmoitusta.

Lue myös: Lapsi kuoli punkin puremaan Ruotsissa – oli täysin rokotettu

Tuoreimmat aiheesta

Eutanasia