Espanjan Pohjois-Afrikassa sijaitsevaan Ceutaan saapui ennätysmäärä siirtolaisia Marokosta – pääministeri vakuutti "palauttavansa järjestyksen"

Ceutaan tuli maanantaina Marokosta noin 6  000 ihmistä, jotka pääsivät espanjalaiskaupunkiin joko uimalla tai kävelemällä rantaa pitkin laskuveden aikana.
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 18.05.2021 17:23

MTV UUTISET - STT

Espanja on käännyttänyt Marokkoon 2 700 maahan pyrkinyttä ihmistä, jotka saapuivat eilen Espanjalle kuuluvaan Ceutan kaupunkiin Pohjois-Afrikan rannikolla.

Samaan aikaan tänään toiseen Espanjan Pohjois-Afrikan kaupunkiin Melillaan on päässyt kymmeniä ihmisiä Marokon puolelta.

Marokko puolestaan lähetti lisäjoukkoja Ceutan-vastaiselle rajalle, ja uutistoimisto AFP:n mukaan marokkolaisjoukot käyttivät kyynelkaasua hajottaakseen suuren joukon ihmisiä, jotka pyrkivät Espanjan puolelle. EU oli aiemmin päivällä pyytänyt Marokkoa toimimaan laittomien rajanylitysten estämiseksi.

Kaikkiaan Ceutaan tuli eilen Marokosta noin 6 000 ihmistä, jotka pääsivät espanjalaiskaupunkiin joko uimalla tai kävelemällä rantaa pitkin laskuveden aikana. Noin tuhannen heistä kerrotaan olevan alaikäisiä.

Espanjan sisäministeri Fernando Grande-Marlaska kertoi tänään maan käännyttäneen näistä ihmisistä 2 700 takaisin Marokkoon.

Melillaan pyrki varhain tänä aamuna yli 300 ihmistä, ja viranomaisten mukaan raja-aidan onnistui ylittämään 85 miestä ja yksi nainen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Kanariansaarille syntyi syksyllä nopeasti pakolaiskriisi – suomalaistutkija listasi muutoksia korona-ajan pakolaisuudessa.

Suosittu reitti Afrikasta Eurooppaan

Espanjan hallitus ilmoitti tänään, että pääministeri Pedro Sanchez on perunut suunnitellun matkansa Pariisiin Afrikan rahoituksen huippukokoukseen Pohjois-Afrikan tilanteen takia.

– Prioriteettini on nyt normaalin tilanteen palauttaminen Ceutaan, jonka asukkaiden täytyy tietää, että heillä on Espanjan hallituksen täysi tuki, Sanchez tviittasi.

Espanjan kaksi enklaavia Ceuta ja Melilla sijaitsevat Marokon rannikolla, ja niillä on EU:n ainoa maaraja Afrikassa, minkä vuoksi ne ovat suosittuja reittejä Eurooppaan pyrkiville.

Eilinen maahanpyrkijöiden vyöry Ceutaan oli kuitenkin poikkeuksellinen ja kaikkien aikojen päiväennätys. Ennen sitä koko alkuvuoden aikana Ceutaan oli saapunut 475 luvatonta tulijaa. Sekä Ceutassa että Melillassa on reilut 80 000 asukasta.

Tulijoita pyritään pitämään loitolla korkeilla raja-aidoilla, eikä Eurooppaan pääsy Ceutan ja Melillan kautta ole muutenkaan itsestään selvää, kuten käännytykset osoittavat.

Pääministeri vakuutti "palauttavansa järjestyksen"

Espanjan pääministeri Sanchez vakuutti tänään "palauttavansa järjestyksen" Ceutaan.

– Me palautamme järjestyksen kaupunkiin ja rajoillemme niin pian kuin mahdollista, Sanchez sanoi.

Pääministeri kertoi myös vierailevansa Ceutassa ja Melillassa vielä myöhemmin tänään.

Pohjois-Afrikan tilanne herätti reaktioita myös Brysselissä asti.

– Espanjan rajat ovat Euroopan unionin rajat, kirjoitti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel Twitterissä espanjaksi.

Euroopan sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson kertoi pitävänsä huolestuttavana, että hyvin suuri osuus saapujista on lapsia.

– Tärkeintä on nyt se, että Marokko jatkaa sitoutumistaan luvattomien lähtöjen estämiseen ja että luvatta (Ceutassa) oleskelevat palautetaan hyvässä järjestyksessä ja tehokkaasti, Johansson sanoi Euroopan parlamentissa.

Taustalla diplomaattinen kiista Espanjan ja Marokon välillä

Marokon puoleisen rajavalvonnan näennäisen herpaantumisen ja maahanpyrkijöiden suuren määrän on spekuloitu liittyvän käynnissä olevaan diplomaattiseen kiistaan Marokon ja Espanjan välillä, kertoo Washington Post.

Kiista sai alkunsa, kun Espanja myönsi Länsi-Saharan itsenäisyyden puolesta taistelevan sotilaallisen Polisario Front -ryhmittymän johtajalle Brahim Ghalille pääsyn maahan sairaalahoitoa varten. Marokko liitti Länsi-Saharan itseensä vuonna 1975.

Marokon ulkoministeriön mukaan päätös ei sopinut maiden hyviin naapurisuhteisiin ja varoitti, että sillä tulisi olemaan seurauksensa. Espanjan hallitus kuitenkin kiistää, että kyseessä olisi Marokon vastaveto.

–  En voi kuvitella, että nuorten ihmisten ja alaikäisten henget pantaisiin likoon, Espanjan ulkoministeri Arancha Gonzalez Laya sanoi Washington Postin mukaan.

Marokon hallitus ei ole virallisella tasolla kommentoinut tapahtunutta.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset