Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut nuoren miehen vuoden ehdolliseen vankeuteen, sakkoihin ja tuhansien eurojen korvauksiin petos- ja tietomurtorikoksista, joilla hän teki kiusaa muun muassa Yhdysvaltain ilmavoimille. Lisäksi Dallasista San Diegoon matkannut American Airlinesin kone joutui laskeutumaan perättömän pommiuhkauksen vuoksi.
Vuonna 1997 syntynyt mies teki hakkerointiin pohjautuvat rikoksensa helmikuun ja joulukuun välisenä aikana vuonna 2014 Espoosta käsin.
Varsin poikkeuksellisessa rikostapauksessa asianomistajina on muun muassa lentojätti American Airlines, Yhdysvaltojen ilmavoimat ja amerikkalaisia poliisilaitoksia, kuten Floridassa sijaitseva Leon County Sheriff's Office ja pennysylvanialainen Middletown Township Police Department.
Tuomiosta ilmenee, että mies sai teoillaan aikaan melkoista kaaosta valtameren toisella puolen.
Lue myös: Suomalaishakkeri Harri Hursti on yritetty tappaa Yhdysvaltain vaalien takia
Tekaistuja hätäpuheluita
Helmikuussa 2014 mies usutti kaksi muuta henkilöä soittamaan perättömiä hätäpuheluita pennysylvanialaiselle poliisasemalle, ja hän soitti asemalle itsekin.
Hätäpuheluiden kohteena olivat hakkeririkoksia tutkineen FBI-agentin vanhemmat ja eno. Kyseinen agentti oli tutkinut hakkeriryhmää koskevaa rikosta, jossa espoolaismies oli itsekin epäiltynä.
Lue myös: Älä koskaan täytä verkkolomakkeita automaattisesti – näin helppoa on maksutietojen varastaminen tutuilla selaimilla
Hätäpuhelussa väitettiin muun muassa, että agentin sukulaiset olivat panttivankina talossa, jonka kadunvarressa pian räjähtäisi. Kyse on niin sanotusta swattaamisesta, jossa uhkailun avulla koitetaan saada poliisin erikoisjoukot paikalle.
Myöhemmin elokuussa 2014 mies erehdytti Connecticutissa sijaitsevan Norwalkin poliisia. Mies oli esittänyt puhelimessa henkisesti epävakaata perheenisää, jolla oli aseita ja ongelmia tyttärensä kanssa.
Puhelun aikana mies oli tuottanut taustalle aseen laukaisuääniä.
Lue lisää: Suomalaiselta viedään identiteetti todennäköisemmin kuin polkupyörä – vain joka toinen ilmoittaa poliisille
Kiusaa lentoyhtiölle
Niin ikään elokuussa mies soitti lentojätti American Airlinesin asiakaspalveluun ja esiintyi englantilaisella nimellä.
Mies väitti valeidentiteetin turvin, että hänen passinsa ja lentolippunsa oli varastettu.
Hän huijasi, että varkauden seurauksena joku oli kirjautunut koneelle hänen tiedoillaan ja lähettänyt hänen nimissään pommiuhkauksia American Airlinesin lennolle.
Lue myös: Britannia vahvisti Lauri Loven luovutuksen USA:han
Todellisuudessa pommiuhkailut oli kirjoittanut miehen oma hakkeriryhmä. Puhelun seurauksena Dallasista San Diegoon matkannut American Airlinesin lento jouduttiin ohjaamaan Phoenixin lentokentälle.
Yhdysvaltain ilmavoimat joutui lähettämään kaksi hävittäjää turvaamaan reittiä. Tästä koitui kuluja lähes 30 000 dollaria.
Mies, jonka nimissä suomalaishuijari esiintyi, joutui poliisikuulusteluihin.
Lue myös: HS: 18-vuotias suomalaishakkeri aiheutti kaaosta Yhdysvalloissa – Lentokone teki turhan välilaskun, it-firma evakuoitiin
Erehdytti asiakaspalvelijaa
Tuomiosta selviää, kuinka mies onnistui lentoyhtiöhuijauksessaan.
Hän oli soittanut identiteettejä tietoverkoissa suojaavan Lifelock Inc -palvelun asiakaspalveluun ja saanut asiakaspalvelijan luovuttamaan identiteettitietoja henkilöstä, jonka nimissä hän lopulta soitteli lentoyhtiöön.
Syytteen mukaan mies erehdytti asiakaspalvelijaa erityisellä viekkaudella.
Lisäksi mies oli kaapannut hakkerisivusto EC-Councilin pääverkkosivut ja suunnannut ne toiselle palvelimelle.
Lue myös: KL: LähiTapiola maksoi suomalaishakkerille jättisumman
Pommi perheenisässä
Poliisihuijaukset eivät jääneet vain alkuvuoden operaatioiksi.
Joulukuussa mies erehdytti toisen henkilön kanssa Floridassa sijaitsevan Leon Countyn poliisilaitosta. Skype-keskustelussa hän yllytti toista henkilöä soittamaan perättömän puhelun poliisilaitoksen hätäkeskukseen.
Puhelussa toinen henkilö väitti, että joku on ampunut amerikkalaista perheenisää ja kiinnittämässä häneen pommia. Puhelun seurauksena poliisit lähtivät paikalle.
Mies tuomittiin kahdesta nuorena henkilönä tehdystä petoksesta ja yhdestä törkeästä petoksesta, tietoliikenteen häirinnästä nuorena henkilönä, törkeästä tietomurrosta nuorena henkilönä sekä yllytyksestä petokseen nuorena henkilönä.
Lue myös: Suomalaishakkereita houkuteltu ulkomaisen valtion leipiin
Lisäksi hän joutuu korvaamaan Norwalkin poliisille yli 4 500 dollaria, FBI-agentin sukulaisille loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä yhteensä 6 000 dollaria.
Mies myönsi syytteet osittain. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Syyttäjä tai tuomittu voivat valittaa siitä hovioikeuteen.
Tätä nykyä 22-vuotiaalla miehellä on myös aiempaa rikoshistoriaa tietomurtorikosten parissa. Rikosten tekoaikaan hän on ollut alaikäinen.
Lisää aiheesta: FBI mukana suomalaishakkeria koskevassa tutkinnassa
Täsmennys 16.03: Jutun alussa oli käytetty väärää oikeustermiä. Yhdysvaltain ilmavoimat ja lentoyhtiö ovat jutussa asianomistajina, eivät vastaajina, kuten aiemmin virheellisesti mainittiin.