Näihin espoolainen teinihakkeri tuhlasi muiden rahoja: Seksileluja, samppanjaa ja lordin arvonimi

ryan
Kuva poliisin esitutkintamateriaalista.
Julkaistu 04.06.2015 06:30
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Ennätyksellisestä tietoverkkorikosten sarjasta syytteessä oleva espoolainen teinihakkeri "Ryan" tilasi toisten henkilöiden luottokorttitiedoilla verkkokaupoista tavaraa ja palveluja yhteensä 57 kertaa.

Poliisin esitutkintapöytäkirjoista käy ilmi, että varastetuilla luottokorttitiedoilla tehdyt ostokset vaihtelivat pitsasta aateliseen arvonimeen.

–Oletko käyttänyt näitä luottokortteja verkkokauppaostosten tekemiseen, Helsingin poliisilaitoksen rikostutkija kysyi teinihakkerilta kuulusteluissa.

–Olen. Yhdysvalloissa eräälle henkilölle tilasin seksileluja hänen osoitteeseensa. En tiedä summaa. FBI sanoi, että kyse oli tuhannesta dollarista, mutta tämä voi olla suuresti liioiteltua, epäilty vastasi.

Lisäksi nuorukainen tilasi verkosta varastetulla luottokortilla muun muassa samppanjaa hakkerikaverilleen Irlantiin ja siirsi vangille rahaa Yhdysvaltoihin. Hän tuhlasi muiden ihmisten rahoja myös ylhäisaatelista asemaa ilmaisevan arvonimen hankkimiseen.

– Kyllä olen ostanut itselleni lordin arvonimen. Olettaisin, että olen saanut korttitiedot mainitsemaltani verkkosivulta. Tämä ostos on mennyt läpi, epäilty myönsi poliisikuulusteluissa.

50 700 epäiltyä törkeää tietomurtoa

Espoolaisnuorukaisen epäillään yksin ja/tai yhdessä kansainvälisen hakkeriryhmän muiden jäsenten kanssa oikeudettomasti tunkeutuneen kehittämillään ohjelmilla yli 50 000 palvelimeen eli tietojärjestelmään ympäri maailman. Tietoverkkorikosten oikeuskäsittely alkoi Espoon käräjäoikeudessa tiistaina.

Syyttäjä vaatii nuorukaiselle kahdesta kolmeen vuoteen vankeutta törkeistä tietomurroista, tietoliikenteen häirinnästä, törkeästä petoksesta, törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta, tietomurrosta, rahanpesusta ja kahdesta törkeästä maksuvälinepetoksesta.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet joulukuun 2012 ja syyskuun 2013 välisenä aikana. Ensimmäisten rikosten tekoaikaan epäilty kävi peruskoulua.

Nuorukaista epäiltiin FBI:n soluttautujaksi

Espoolaisnuorukaisen epäilyissä on kyse laajasta rikossarjasta, joka on tehty osana hajonneen ”Hack The Planet” (HTP) -hakkeriryhmän toimintaa. Poliisin esitutkintapöytäkirjoissa on avattu HTP:n toimintaa. Ryhmä koostui pääasiassa yhdysvaltalaisista, englantilaisista ja irlantilaisista tietotekniikkaharrastajista. Espoolaisnuorukainen käytti nimiä ”Ryan” ”RyanC” ja "Ryan Cleary”.

”Ryan Cleary” oli todellisuudessa kilpailevan hakkeriryhmän jäsen, joka tuomittiin tietomurrosta vankeuteen. Esitutkintapöytäkirjojen mukaan espoolainen oli valinnut nimen ikään kuin vitsinä, sillä hakkerikulttuuriin kuuluu tapa, jossa aktiiviset jäsenet ”varastavat” toisten nimimerkkejä ja käyttävät niitä ristiin.

HTP hajosi sisäisiin erimielisyyksiin. Espoolaisnuorukaisen mukaan tämä johtui siitä, että hänet potkittiin pois HTP:n kanavilta. Nuorukaisen oman kertoman mukaan potkut johtuivat siitä, että HTP-ryhmän johtohahmoihin kuulunut ”Nachash” epäili ”Ryanin” olevan Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n soluttautuja.

Myös FBI oli rikosepäilyjen takia espoolaisnuorukaisen kintereillä. Helsingin rikospoliisissa vierailleiden FBI:n agenttien mukaan espoolaisnuorukainen oli ryhmän johtajan ”oikea käsi”, joka on toteuttanut korkean profiilin hyökkäyksiä.

Epäilty itse kehui kuulusteluissa kokeilleensa muun muassa hyökkäystä Israelin salaista palvelua kohtaan.

– Olen myös kohdistanut yhden palvelunestohyökkäyksen Mossadia kohtaan. Se kesti ehkä noin kymmenen sekuntia, epäilty sanoi poliisille.

Asianomistajana mm. Harvardin yliopisto

Syyttäjän mukaan hakkeriryhmä on käyttänyt hyväksi internetpalvelinohjelmistojen haavoittuvuuksia ja luonut maailmanlaajuisen kaapattujen koneiden verkoston.

– Kyse on ollut suunnitelmallisesta, maailmanlaajuisesta toiminnasta ja teoista, jotka ovat loukanneet tietojenkäsittelyrauhaa ja tietoturvaa. Ne ovat myös aiheuttaneet "lukuisille tahoille kustannuksia" ympäri maailmaa.

Syyttäjä vaatii, että nuorukainen tuomitaan menettämään valtiolle lähes 6 600 euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä. Syyttäjän mukaan hänet on myös tuomittava menettämään valtiolle rikoksentekovälineensä eli tietokoneensa.

Tapauksessa on asianomistajana muun muassa maailmanlaajuisesti tunnettu yhdysvaltalainen Harvardin yliopisto.

Espoolainen nuorukainen esiintyi vuodenvaihteessa Lizard Squad -hakkeriryhmän edustajana muun muassa brittimediassa. Ryhmän on kerrottu ilmoittaneen, että se on vastuussa Sonyn ja Microsoftin verkkopelaajille tarkoitettujen palvelujen kaatamisesta joulukuussa 2014. Nyt oikeuskäsittelyssä olevien rikosten epäillään tapahtuneen ennen tätä.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos