Espoolaiselle "Ryanille" syytteet verkkorikoksista: Petoksia luottokorttitiedoilla

Kannettavan tietokoneen näppäimistö.
Lehtikuva
Julkaistu 11.02.2015 12:53
Toimittajan kuva

Salla Vuorikoski

salla.vuorikoski@mtv.fi

@svuorikoski

Joulunpyhien pelikonsolihyökkäysten yhteydessä julkisuuteen tullut espoolainen hakkeri on saanut syytteet aiemmista epäillyistä verkkorikoksista. Ne liittyvät muun muassa petosten tekemiseen luottokorttitietojen avulla.

Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto tiedotti syytteiden nostosta tänään. Syytetty on kiistänyt osan rikosepäilyistä. 

Espoolaishakkeri oli esillä joulun jälkeen, kun maailmalla tehtiin laaja hyökkäys pelikonsoliyhtiöiden verkkopalveluita vastaan. Nimellä Ryan esiintynyt mies selitti hakkeriryhmänsä toimia Sky News -kanavan haastattelussa. Hän esiintyi täysin tunnistettavasti omilla kasvoillaan. 

"Ryan" toimi myös nyt syytteisiin johtaneissa tapahtumissa osana hakkeriryhmää. Kyseinen ryhmä on sittemmin hajonnut. 

Luottokorttipetoksia Euroopassa ja Yhdysvalloissa 

Hakkeriryhmä oli syyttäjän tiedotteen mukaan kaapannut maailmanlajuisesti kymmeniätuhansia koneita. Niistä luotiin verkosto, jonka avulla hankittiin luottokorttitietoja ja tehtiin palvelunestohyökkäyksiä. Toinen kokonaisuus puolestaan liittyy kahden yhdysvaltaisen yhteisön tietoliikenteen häirintään ja toisen sähköpostiliikenteen kaappamiseen. Syytteet koskevat myös yli 100 000 luottokorttitiedon hallussapitoa ja levittämistä, sekä luottokorttitietojen käyttämistä petoksiin lähinnä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. 

Epäillyt rikokset on tehty joulukuun 2012 ja syyskuun 2013 välisenä aikana. "Ryan" on ollut jutun yhteydessä myös tutkintavankeudessa noin kuukauden ajan.  

Hän saa syytteet myös kahdesta vähäisemmästä teosta eli yksittäisestä tietomurrosta ja yhdestä rahanpesurikoksesta. Nämä epäillyt teot eivät liity hakkeriryhmän toimintaan. 

Syyttäjänviraston mukaan tietoverkossa tapahtuneista teoista ei ole tuomioistuimissa riittävästi oikeuskäytäntöä ja lainsäädäntö vaatii tulkintaa.

Näin ollen syyttäjä esittää oikeudelle monia vaihtoehtoisia rikosnimikkeitä, kuten tavallinen tietomurto, törkeä maksuvälinepetos ja törkeä tietojärjestelmän häirintä. Niissä enimmäisrangaistukset vaihtelevat yhden vuoden ja neljän vuoden välillä. 

Tuoreimmat aiheesta

Rikos