Eheytyshoitojen kieltämistä ei edistetä kansalaisaloitteesta huolimatta, sanovat PS:n ja KD:n ministerit

0:47imgKatso myös: Oikeusministeri Leena Meri: Eheytyshoitojen kieltämistä ei edistetä.
Julkaistu 28.03.2025 13:49(Päivitetty 28.03.2025 22:32)
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Hallitus ei aio edistää eheytyshoitojen kieltämistä tällä kaudella kansalaisaloitteesta huolimatta. Opposition mielestä kyse on eduskunnan tahton halveksumisesta.

Eduskunta hyväksyi tänään kansalaisaloitteen eheytyshoitojen kieltämisestä. Sen myötä oikeusministeriön tulisi "ripeästi" ryhtyä lainvalmisteluun eheytyshoitojen kriminalisoimiseksi.  

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) mukaan eheytyshoitojen kriminalisointia ei kuitenkaan edistetä tällä hallituskaudella.

Essayah kommentoi asiaa lyhyesti eduskunnassa äänestyksen jälkeen.

Tällä hallituskaudella emme edistä.

Myös asiasta vastaava oikeusministeri Leena Meri (ps.) sanoo, ettei hän aio edistää eheytyshoitojen kieltämistä tällä kaudella.

– Hallitus ei lähtökohtaisesti edistä sellaisia hankkeita, joita kaikki hallituspuolueet eivät halua. Yhteistä tahtotilaa ei näytä olevan.

Syynä on Meren mukaan myös se, ettei lainvalmisteluun ole oikeusministeriössä resursseja. 

– Oikeusministeriössä lainvalmistelu on hyvin täynnä, ja useampi kymmenen hanketta pitäisi saada hallitusohjelman ja EU-direktiivien mukaisesti maaliin tällä kaudella.

Meri sanoo, että esimerkiksi viime kaudella eduskunta edellytti tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kriminalisointia, mutta asia ei edennyt eduskuntaan kyseisellä kaudella. 

– Ainahan se on niin, että hallitus päättää, mitä hankkeita edistetään.

Niin kutsutuilla eheytyshoidoilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja ja terapioita, joiden tavoitteena on esimerkiksi muuttaa ihmisen seksuaalinen suuntautuminen heteroksi.

Oppositiosta moititaan hallitusta eduskunnan tahtotilan vähättelemisestä.

Aloitetta kannattanut SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard vaatii oikeusministeriä ryhtymään valmisteluun.

–Toivon todella, että aloite saa asianmukaisen käsittelyn ministeriössä.  Jos se ei asianmukaisesti edisty ministeriössä, niin se on eduskunnan tahtotilan halveksumista. 

Myös vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen kritisoivat Meren aikeita.

– On tyrmistyttävää, että oikeusministeri näyttää asettuvan demokratian yläpuolelle. Eduskunnan viesti on selvä: lainvalmistelu on aloitettava viipymättä, Tynkkynen moittii tiedotteessaan.

– Ministereiden kommentit osoittavat arvostelukyvyn puutetta. Yksittäiset ministerit tai edes koko hallitus eivät voi kävellä eduskunnan yli, Hyrkkö kirjoittaa.

Näin äänet jakautuivat

Eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen eheytyshoitojen kieltämisestä äänin 125–49. Poissa äänestyksestä oli 25 kansanedustajaa. Hallituspuolueiden rivit hajosivat äänestyksessä.

Paikalla olleista kansanedustajista kaikki kristillisdemokraattien kansanedustajat, ja perussuomalaisten enemmistö vastustivat eheytyshoitojen kieltämistä. 

Perussuomalaisista vain Joakim Vigelius ja Arja Juvonen äänestivät puolesta. 

Kokoomuksessa enemmistö kannatti eheytyshoitojen kieltämistä. Vain Juha Hänninen vastusti. Kaikki paikalla olleet RKP:n kansanedustajat kannattivat kansalaisaloitteen hyväksymistä eli eheytyshoitojen kieltämistä.

Oppositiopuolueista SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kaikki paikalla olleet kansanedustajat kannattivat eheytyshoitojen kieltämistä.

Myös keskustan enemmistö kannatti aloitetta, vastaan äänesti keskustan kolme kansanedustajaa. Liike Nytin ainoa kansanedustaja Harry Harkimo äänesti kansalaisaloitetta vastaan.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka