Et kai tee näitä virheitä? Kahdeksan vinkkiä kestävään suhteeseen

Terapeutti Mark Thyrell neuvoo Gimundon sivuilla vinkit onnelliseen suhteeseen.

Ole romanttinen, mutta realistinen

Romantiikka on elintärkeää missä tahansa parisuhteessa. Kun kumppanista näkee parhaat puolet, suhde pysyy läheisenä. Romantiikalla kyllästettyjen elokuvien ja kirjojen takia odotukset omalle rakkauselämälle voivat kuitenkin olla liian massiiviset. Kun arki ei toteudu yhtä ruusuisena kuin mielikuvat, ihmiset saattavat tulla vihaisiksi ja alkaa syytellä toisiaan. Koska jokaisessa on heikkoutensa, niitä pitäisi oppia rakastamaan tai ainakin hyväksymään.

Pyydä anteeksi

Jotkut ihmiset eivät pyydä anteeksi tai pysty myöntämään olevansa väärässä. Tällaiset henkilöt menevät harvemmin naimisiin ja eroavat useammin. Suhteet tuhoutuvat, koska toinen osapuoli joutuu aina tuntemaan olevansa väärässä.

San Franciscossa tehdyssä kyselyssä havaittiin, että onnellisesti naimisissa pysyvät ihmiset ovat kaksi kertaa todennäköisemmin kykeneviä ja halukkaita pyytämään anteeksi kumppaneiltaan kuin eronneet tai sinkut. Mitä vaikeammaksi anteeksi pyytäminen tai sovinnolliset eleet koetaan, sitä todennäköisemmin eronneet ja sinkut myös pysyvät yksin.

Peittoa "maailmanlopun ratsastajat"

Psykologi John Gottman tarkkaili naimisissa olleita pareja yksisuuntaisen peilin takaa vuosikymmenien ajan. Hän ja hänen tutkimusryhmänsä pystyivät ennustamaan hämmästyttävän tarkasti, mitkä avioliitoista kestäisivät ja mitkä eivät kuunneltuaan ja katseltuaan pariskuntien keskustelua hankalasta aiheesta vain viiden minuutin ajan.

Lopputulos ei riippunut siitä, kuinka usein parit riitelivät, vaan miten he riitelivät. Gottman löysi neljä avioliitolle myrkyllistä kommunikoinnin tapaa, jotka hän nimitti maailmanlopun ratsastajiksi.

Ensimmäinen "ratsastajista" on halveksunta. Sitä voi osoittaa esimerkiksi kiroilulla, sarkasmilla, nimittelyllä ja silmien pyörittelyllä. Jos tällaiset piirteet vakiintuvat erimielisyyksissä, suhteen selviytymisennuste on huono. Esimerkiksi naiset, jotka näyttivät halveksuvilta miehensä puhuessa, erosivat kuusi kertaa todennäköisemmin kahden vuoden päästä.

Myös liiallisella puolustuskannalla oleminen voi tuhota suhteen – se, että kumppanin yrittäessä hellästi lähestyä arkaa aihetta, toinen alkaa välittömästi huutaa. Jatkuva hyökkäysten kohteeksi joutuminen vähentää läheisyyttä.

Kolmas ratsastaja on jatkuva, nöyryyttävä kritisoiminen. Jos jotakin sanottavaa on, se tulisi rajata tiettyyn käytökseen, ei kumppanin koko olemukseen. "Minua harmittaa, että unohdit maidon tänään, se ei ole tapaistasi" on parempi kuin "olet typerä ääliö, koska unohdit maidon!".

Vetäytyminen tai "muurien" rakentaminen ympärille, kun kumppani yrittää kertoa huolistaan tai hakea läheisyyttä on niin ikään suuri eron ennustaja. Ihminen voi olla poissa, vaikka olisi samassa huoneessa – tällainen käytös on tyypillistä miehille, kun naiset heidän mielestään nalkuttavat.

Tiedä, mistä ei kannata puhua

Nuoremmat pariskunnat haluavat usein kaivautua syvälle kaikkiin mahdollisiin aiheisiin ja olla täysin avoimia. He saattavat ajatella, ettei suhteessa saisi olla mitään salaisuuksia. Kaikesta ei kuitenkaan tarvitse puhua tai tuoda julki. Joistakin aiheista on parempi pysyä kaukana ja olla yhtä mieltä siitä, että ollaan eri mieltä.

Vuosikymmeniä onnellisesti avioliitossa olleet eivät kuuntele kovin tarkkaan, mitä negatiivisia tunteita ilmaiseva kumppani sanoo. Omat tuntemukset tai epäilyksetkin suhteesta on tapana jättää huomiotta, ellei mielessä ole, että jotain on ehdottomasti tehtävä. Tämä poikkeaa täysin "onko hän vai eikö hän ole se oikea minulle" -tuskailusta, joka tuhoaa täysin hyviäkin parisuhteita.

Selvittäkää asiat, älkää jumittuko niihin

Hyvässä avioliitossa olevat tietävät, milloin keskustelu tai riita on käyty loppuun ja aika vaihtaa aihetta tullut. Pari ymmärtää, että vaikka he joskus riitelevät, he tulevat silti toimeen keskenään. Erimielisyyksien täytyy olla yksittäistapauksia, ei loputtomiin venyviä jatkokertomuksia.

Naurakaa yhdessä, niin pysytte yhdessä

Suhde pysyy lujana, kun entisiä aikoja ja romanttisia hetkiä muistellaan säännöllisesti. "Eikö ollutkin ihanaa, kun"- tai "muistatko, kun" -tyyppiset puheet vahvistavat yhteistä sidettä. Mutta niin terveellistä kuin romanttinen muistelu onkin, yhdessä säännöllisesti nauraminen voimistaa suhteen vielä lujemmaksi.

Muista 5:1 kultainen sääntö

Gottmanin mukaan tasapainoisen avioliiton tulee noudattaa 5:1-sääntöä. Se tarkoittaa sitä, että jokaista ei-niin-hyvää vuorovaikutustapahtumaa kohden pitää olla viisi hyvää. Huono vuorovaikutustapahtuma viittaa esimerkiksi riitaan, erimielisyyteen tai pettymykseen. Hyvät ovat esimerkiksi yhdessä vietettyjä hauskoja iltapäiviä, lämpimiä halauksia, elokuvatreffejä, aitojen hymyjen vaihtamista, mukavia keskusteluja – mitä tahansa positiivista.

Tunne yksityiskohdat

Mitä enemmän ihminen tietää kumppaninsa mieltymyksistä ja tavoitteista, sitä parempi "rakkauskartta" suhteessa on. Kumppanin sisäisen ja ulkoisen elämän yksityiskohtien tunteminen luo lujan siteen. Rakastavassa suhteessa kuuluu tietää, kuka kumppanin paras ystävä on tai minkä nimisessä yrityksessä hän on töissä.

Studio55.fi

Lähde: Gimundo.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat