Vahingoitatko parisuhdettasi huomaamatta? Psykologi kehottaa kiinnittämään huomiota kymmeneen tapaan, jotka pilaavat suhteen vähitellen.
Kun pariskunnat saapuvat Randi Guntherin vastaanotolle, he ovat jo uupuneita vuorovaikutuksestaan toistensa kanssa.
– He vaikuttavat unohtaneen, kuinka paljon he joskus välittivät toisistaan, kliininen psykologi ja avioliittoneuvoja Gunther kuvailee Psychology Today -sivustolla aiemmin tänä vuonna julkaistussa kirjoituksessaan.
Pariskunnat eivät useinkaan tiedä, kuinka ja milloin alkusuhteen lupaukset rakkaudesta ja tuen antamisesta ovat unohtuneet.
– He tajusivat, että tappelivat enemmän ja parantuivat vähemmän, mutta ajattelivat tai toivoivat, että se olisi ohimenevä vaihe ja he toipuisivat, Gunther kuvailee tyypillistä tilannetta.
Lue myös: Psykologi kertoo neljä merkkiä siitä, että parisuhde tulee kestämään
Parisuhteelle vahinkoa aiheuttavat toimintamallit on helppo hoksata jälkikäteen, kun tietää, mitä etsii.
– Kun huomautan käytösmalleista, jotka olivat viitanneet mahdolliseen tuhoon, he tajuavat, että he luultavasti tekivät monia niistä, mutta eivät ymmärtäneet, että negatiivinen kierre voisi lopulta tuhota heidän parisuhteensa.
Guntherin mainitsemat käytösmallit ovat usein niin hienovaraisia, ettei niihin kiinnitä huomioita. Jos ne kuitenkin havaitsee ajoissa, parisuhde on mahdollista pelastaa.
– Kun tunnistamme ne yhdessä, kumppanit voivat korvata ne käytöksellä, joka tuo heidät taas toistensa luokse, Gunther sanoo.
10 käytösmallia, jotka tuhoavat parisuhteen
1. Aikaa kuluu enemmän asioiden korjaamiseen kuin ongelmien ehkäisemiseen
Pitkässä parisuhteessa voi usein käydä niin, että suhde hiipuu hiljalleen. Pariskunta ei käsittele vaikeita asioita, ja lopputuloksena syntyy monimutkaisia tilanteita, joita ei enää setvitäkään helposti.
Seurauksena parisuhteen kyky palautua positiivisen tilaan heikentyy.
Parisuhteessa kannattaakin oppia ennustamaan negatiivinen kierre aikaisessa vaiheessa, sillä se syö vähemmän energiaa, tekee vähemmän vahinkoa ja auttaa toipumaan helpommin.
Lue myös: Estä etääntyminen: Kiinnitäthän näihin asioihin huomiota parisuhteessasi?
2. Keskittyminen siihen, mikä ei toimi
Guntherin mukaan liian usein pitkään yhdessä olleet pariskunnat unohtavat muistuttaa toisiaan siitä, mitä arvostavat ja kunnioittavat toisessa. Yhteinen vuorovaikutus voi ollakin vain muistuttelua aiemmista pettymyksistä ja vihamielisesti purkautuvia turhautuneisuuden tunteita.
– Kun kumppanit ovat vastarakastuneita, he keskittyvät siihen, mitä rakastavat toisissaan, silloinkin kun läsnä on myös negatiivista, hän muistuttaa.
Mistä tietää, että on parempi erota? Juttu jatkuu videon alla.
2:09Varsinkin pitkiin parisuhteisiin mahtuu runsaasti ylä- ja alamäkiä. Mutta mistä tietää, ettei kannata enää yrittää? Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä kertoo vastauksen.
3. Toiselle tärkeiden ihmisten kritisointi
Ärsyttääkö anopin toiminta? Suu kannattaa pitää supussa.
– Jos voisin neuvoa uusia pariskunta kahdessa tai kolmessa tärkeimmässä osa-alueessa, neuvoisin olemaan koskaan etsimättä vikaa sellaisesta tai hyökkäämään ketään sellaista kohtaan, joka on kumppanille tärkeä, vaikka kritiikki olisi paikkansapitävääkin, Gunther sanoo.
Neuvo on yllättäen psykologin mukaan erityisen totta silloin, kun kumppani itsekin tuntee kriittisiä tunteita samaa henkilöä kohtaan ja kamppailee jo valmiiksi tunteidensa kanssa.
Guntherin mukaan asiaan puuttuminen vie vain kumppania kauemmas suhteesta ja lähemmäs parjattua henkilöä.
Lue myös: Kumppaneista kämppäkavereiksi? Kuusi merkkiä, jotka voivat paljastaa, että kipinä on kaikonnut suhteestasi
4. Asioiden vatvominen ilman lopputulemaa
Gunther kertoo usein osaavansa jo ulkoa monen asiakkaansa erimielisyydet, sillä ne käydään niin usein läpi hänen edessään.
Guntherin mukaan toistuvat erimielisyydet, joihin ei löydetä koskaan ratkaisua, ovat usein merkki tuhoa kohti etenevästä parisuhteesta.
Pariskuntien pitäisi keskittyä tunnistamaan riitojen taustalla piilevät ydinongelmat, jotka on haudattu ei-mihinkään johtavan vatvomisen alle.
Lue myös: Yli 20 vuotta naimisissa ollut terapeutti kertoo yhden asian, mitä ei koskaan tee parisuhteessa
5. Laatuaikaa enimmäkseen muualla kuin kumppanin kanssa
Vietätkö tarpeeksi aikaa kumppanisi kanssa? Alati heikentyvässä parisuhteessa laatuajan huomiotta jättäminen on yksi oleellisimmista tekijöistä.
Gunther kuvailee tilannetta kilpa-ajoksi, jossa aluksi kisataan yhdessä, mutta ajan myötä toinen tai molemmat ovat vain varikkopysähdyksiä, kun toisen auto vaihdattaa renkaansa.
– Menestyvissä parisuhdetiimeissä olevat päättävät yhdessä, kuinka jakavat ajan, energian, talouden, rakkauden, saatavuuden, jaetut kokemukset ynnä muut. Jos he päättävät tehdä mielenkiintoisia asioita erikseen, he tuovat nuo kokemukset parisuhteeseen parantaakseen sitä.
Lue myös: Mikä viidestä kielestä puhuttelee eniten? Toisilleen epäsopivat rakkauden kielet eivät vielä merkitse parisuhteen epäonnistumista
6. Pilkkaaminen ja toisen mitätöinti
Monet pariskunnat kiusoittelevat ja haastavat toisiaan leikkisästi jo parisuhteen alkuvaiheessa. Leikkimielisen kiusoittelun sekä oikeasti loukkaavien ja tarkoituksella nolaavien ja nöyryyttävien kommenttien ero pitää kuitenkin ymmärtää.
Tunnetun tutkijan John Gottmanin mukaan halveksuva käytös ennustaa kaikista todennäköisimmin avioeroa.
Halveksuvaa käytöstä voi olla esimerkiksi silmien pyörittely, sarkasmi ja nimittely.
Lue myös: Havaitsetko hälytysmerkit ajoissa? Tällainen käytös enteilee eroa – "Päättää parisuhteen aika nopeasti"
Millaisia ovat hiipuvan rakkauden hälytysmerkit? Juttu jatkuu videon alla.
1:18Moni ymmärtää sisimmässään, kun parisuhde on etenemässä huonoon suuntaan. Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä listaa suhteen hälytysmerkit.
7. Muutoksen vastustaminen
Uudet pariskunnat usein tukevat toistensa tapaa ajatella, vaikka se poikkeaisikin omasta. Pitkässä parisuhteessa tilanne voi muuttua.
– Kun tämä avoimuus korvataan jäykillä uskomuksilla ja suljetulla ajattelulla, suhde menettää avoimuutensa ja kykynsä keskinäiseen muutokseen, Gunther varoittaa.
Lue myös: Lintutesti voi paljastaa, onko parisuhteesi pitkäikäinen – "Ei petä koskaan"
8. Syyllisyyspeli
Gunther muistuttaa, että terveessä parisuhteessa kuunnellaan toista, eikä keskeytetä, puhuta päälle tai tunneta tarvetta "voittaa".
Kun pariskunnat muuttuvat puolusteleviksi, eivätkä pidä siitä, mistä heitä syytetään, he liian usein kääntävät syyttävän sormen kohti toista. "Entäpä sinä sitten?" on esimerkki kommentista, jota käytetään muuttamaan syytöksen suunta.
Lue myös: Varoitusmerkit, joita ei kannata jättää huomiotta parisuhteessa: "Tässä on se riitelyn ja henkisen väkivallan ero"
9. Salailu
Avoin kommunikaatio on menestyvän parisuhteen yksi ehdottomista edellytyksistä. Ihmisellä on oikeus kohtuulliseen yksityisyyteen, mutta Gunther muistuttaa, ettei tämä koske sellaista käytöstä, josta kumppani hermostuisi saatuaan sen selville.
Ei ole hyvä merkki, jos kumppanin tyypillinen vastaus kysymykseen "mitä olit tekemässä?" on "en edes muista, juttuja vain".
Lue myös: Tutkimus selvitti, miten voit tunnistaa, että sinulle valehdellaan
10. Pako parisuhteesta alkoholiin
Jos alkoholia käytetään liikaa parisuhteen läheisyydeltä välttymiseksi, se on Guntherin mukaan kuin salasuhde, koska se on valittu kumppanin kanssa olemisen sijaan.
– Niiden neljän vuosikymmenen aikana, jotka olen työskennellyt pariskuntien kanssa, en ole koskaan nähnyt laadukkaan parisuhteen kestävän, kun jompikumpi tai molemmat kumppaneista ovat lipsuneet käyttämään liikaa alkoholia vältelläkseen suhdetta.
Lue myös: "Ei ikinä ala suoraan" – tiedätkö, milloin alkoholin kanssa ollaan riskijuomisen puolella?
Katso myös: Tässä vaiheessa puhuminen ei pelasta parisuhdetta
9:26Miten toimia jos puheyhteys ei pelitä tai parisuhde aiheuttaa murhetta? Haastattelussa Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Psychology Today