Suomen poliisi on tänä vuonna käyttänyt etälamautinta 279 kertaa. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mielestä lamautinta pitäisi käyttää vain silloin, kun vaihtoehtona on ampuma-ase.
Poliisi on viime vuosina turvautunut yhä useammin etälamauttimeen. Vuonna 2010 lamautinta käytettiin 169 kertaa, vuonna 2015 käyttökertoja oli 279. Tiedot perustuvat Poliisiammattikorkeakoulun tilastoon, jonka MTV Uutiset sai käyttöönsä.
Lamautin
– Laitteita on enemmän kentällä. Ja olemme myös kouluttaneet enemmän henkilöitä niiden käyttöön. Siinä on varmaan suurin syy, miksi käyttökerrat ovat lisääntyneet, arvioi poliisitarkastaja Ari Alanen Poliisihallituksen poliisitoimintayksiköstä.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on huolissaan, jos laitteita käytetään entistä enemmän vain sen takia, että niitä ylipäätään on poliisin arsenaalissa.
– Lisääkö uusien välineiden käyttöönotto voimankäyttöä sen sijaan, että niillä pystyttäisiin vähentämään vaarallisen voiman tarvetta, oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio Amnestyn Suomen osastosta pohtii.
Järjestö: Liittyy satoihin kuolemantapauksiin
Amnestyn mielestä etälamautinta pitäisi käyttää vain silloin, kun vaihtoehtona on ampuma-aseen käyttö.
– Etälamautin on voimakas voimankäyttöväline, eikä missään nimessä vaaraton, Aarnio jatkaa.
Tilastojen mukaan etälamauttimen kasvu on lisääntynyt viime vuosina, mutta osan kasvusta voi selittää tilastoinnin muutos. Viime vuonna tilastoinnissa käytettävät koodit tarkentuivat ja nykyään poliisi voi raportoida etälamauttimen käytön heti paikan päällä, kun aiemmin sen pystyi tekemään vain poliisiasemalla.
Amnestyn tuoreimman vuosiraportin mukaan Yhdysvalloissa on kuollut vuosina 2001–2014 ainakin 602 ihmistä Suomessakin käytettävän Taser-sähköshokkiaseen käytön seurauksena. Koko raportin (englanniksi) voi ladata täältä.
Käytössä vuosikymmenen
Myös Suomen poliisin mukaan etälamautin on voimakas väline, jota käytetään harkiten.
– Oikein käytettynä etälamautinta ei pidetä vaarallisena. Etälamautinta käyttäessä toki syntyy vammoja, mutta vammat ovat syntyneet pääosin sen takia, että henkilö menettää lihaksistonsa hallinnan ja esimerkiksi kaatuu ja kaatumisesta tulee jokin kolhu, Ari Alanen poliisihallituksesta kertoo.
Etälamauttimien mahdollisesti aiheuttamat kuolemat ovat olleet paljon julkisuudessa. The Guardianin mukaan lamauttimia valmistava Taser-yhtiö kiistää tiedot, joiden mukaan heidän lamauttimensa voisivat tappaa ihmisiä. Monet lääketieteen ammattilaiset ovat kuitenkin eri mieltä, Guardian kirjoittaa.
Guardian myös pitää listaa poliisin Yhdysvalloissa tappamista ihmisistä. Tietokannan mukaan etälamautin liittyy Yhdysvalloissa 48 kuolemantapaukseen.
Suomessa etälamautin on yhdistetty vain yhteen kuolemantapaukseen. Vuonna 2012 mies kuoli putkassa, kun poliisit antoivat hänelle kahdeksan lamauttavaa sähköiskua.
Etälamautin tuli Suomessa poliisin vakituiseen käyttöön vuonna 2005.